Здравейте. Подобна тема не намерих затова пиша нова. Не знам дали е в правилния раздел затова моля, ако не е модераторите да я преместят. Благодаря.Карам Фиат Пунто мк2 2001год 1,2 8V 60коня. Вчера по на път в движение светна check engine лампата на таблото. (както си карам и светна :D ). Ето за тази става дума
Закачих я на лаптопа с кабела и през FiatECUScan ми даде грешка катализатор "catalyzer". Забравих да запиша номера :SИзчистих грешката И чека изгасна, но мисля, че пак ще светне след някой друг ден. Въпросите ми след тази интервенция са няколко: 1. Дали наистина е заминал катализатора и трябва да се смени? Питам защото, той не е като на другите коли от долу на изпускателната система, а веднага след колекторите и не се заменя с резонатор или тръба, ами се сваля, отваря, чисти и отново се връща празен. Не бързам да го изкормя защото след това и колата ще стане по шумна. 2. Ако изчистя катализатора от вътре ще светне ли пак чек-а на таблото заради втората сонда, която "гледа" дали има катализатор преди нея (Пунтото е с 2 сонди една преди и една след катализатора) 3. Възможно ли е да е заминала само втората сонда след катализатора и тя да лъже с грешни стойности затова, че той е запушен и как може да се провери това? Моля тези от вас, които са се сблъсквали с този проблем или имат някаква идея как да го разреша да дадат съвети.Благодаря.
![](http://3.bp.blogspot.com/_oBRbTQRZwVI/TJo32Zrs9BI/AAAAAAAAATc/G025zI6AytE/s1600/check-engine-light.jpg)
Коментар