Колата ми е вече на 145373 км :D и съм убеден,че са реални Та ме инересува има значение какво масло ще сложа на следващата смяна.Чувал съм,че пълната синтетика е за коли до 100К и не става за моята.За моята-минерално само!Иска ми се да узная и вашите мнения по въпроса и предварително благодаря на всеки дал отговор
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Синтетика,полусинтетика или минерално масло?
Collapse
X
-
Ами ... почти за всички коли в книжките им /експлоатационните/ има данни и за маслата ... какви и на колко км. се сменят ... при мен пише минерално ... но предното ми бе полусинтетика 10W40 и вчера сложих също такова .... мисля си че мотора си се държи добре ... а и се надявам да продължава така ... колата е темпра ’93Tempra 1.6 i.e. S Lybra 1.8 vvt lx 088 9 242 369
-
..Има маса неща изписани на тая тема по форумите.. всеки с мнението си..къде обосновано - къде не... в общи линии това, че НЕПРЕМЕННО трябва да сипеш минералка само защото си след 100 000 км. , са глупости...Сипи си такова с каквото си карал до сега.. важно е маслото да не е менте...Примерно Селенията 10W40 мисля, че е истинско...
Коментар
-
Ако не ти гори или хвърля масло можеш и с пълна синтетика. При по старите мотори е голяма хлабината на сегментите и са се спекли гумичките навсякъде та просто не си струва синтетиката, но ако всичко ти е ОК слагай коквото е по джоба ти.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
TORINO_MOTOR написа:Ами не са глупости ,на по износени мотори не се сипва пълна синтетика Майстора койито ми сменява маслото ми препоръча ,или repsol ili lukimoli ,те са много добри масла .За мотор над 100 000 км няма смисъл да сипваш синтетика ,хубаво минерално пак става .Tempra 1.6 i.e. SW- 159B9000
Коментар
-
mariobg
-
Косьо написа:Трудно се минава от минерално обратно- по-скоро е малко опасно- защото минералните правят веднага отлагания, особено некачествените и не навреме сменените. Така, че си карай с познатото!!!SKODA 105L '78
PUNTO 1.2 MPI ELX '94
FIAT 126p '89
TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
GRANDE PUNTO 1.2 '06
Коментар
-
mariobg
-
Не ми се ще да слагам каквито и да е било препарати за промивка и май ще си сложа както ти ме съветваш 10w40 на Селения и след 5000 пак ще го сменя.Това масло е полусинтетика нали?Щото сега съм с минерално 15w40 някакво швейцарско Иска ми се щом е добре за двигателчето Селения,със такова и да си го карам!SKODA 105L '78
PUNTO 1.2 MPI ELX '94
FIAT 126p '89
TEMPRA 1.6 i.e.SX '91
GRANDE PUNTO 1.2 '06
Коментар
-
Тук дават отговор на въпросите ти : http://www.smazka.ru/how_to_choose_oil.htmlSUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
Коментар
-
Марио е абсолютно прав за начина на преминаване от мин. към синтетика /в нея включвам и полусинтетиката/. А по повода на промивките се е завихрила друга тема. Само до споделя и опита си в интервалите на смяна на маслата. Да кажем за моята кола дават да се сменя маслото на 15 000 км или ако е селения 20к- на 20000 км за период не по-дълъг от 1 година. Но това е пробега при идеални условия. При работа в по-тежки условия пробега се намаля двойно. А кои са по-тежките:- каране предимно градско- чести пускове и спирания на мотора- каране предимно на студен мотор-каране на голяма скорост продълж. време- разбирайте обороти-каране по силно запрашен терен и т.н. т.н.За мене си съм си направил рамносметка, че 70% от карането ми обхваща все някое от горе изброените и затова аз по закон си сменям маслото на 75000 км, което излиза два пъти в годината- преди двата тежки сезона- зимата и лятото. Намерил съм си, а и то винаги има, добра полусинтетика на добра цена- 6-7 лв за литър- колкото половин литър на селения 20к.Tempra 1.6 i.e. SW- 159B9000
Коментар
-
Косьо написа:.........За мене си съм си направил рамносметка, че 70% от карането ми обхваща все някое от горе изброените и затова аз по закон си сменям маслото на 75000 км, което излиза два пъти в годината- преди двата тежки сезона- зимата и лятото. Намерил съм си, а и то винаги има, добра полусинтетика на добра цена- 6-7 лв за литър- колкото половин литър на селения 20к.Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
--- в сърцето завинаги... ---
Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар