Здравейте,станах горд собственик на Фиат Браво, мерси мерси :D. Обаче пред КАТ има все още огромна опашка и карам с талона на предишния собственик (колата е с новите номера) и договора за покупко-продажба.Та ме интересува някой знае ли в какъв срок от момента на прехвърлянето трябва да сменя талона на колата в КАТ, защото мисля да поизчакам някоя друга седмица докато намалеят тея със старите номера.Благодаря
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко време след покупка на кола трябва да се смени талона
Collapse
X
-
ЗДвПЧл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя. (2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателяППЗДвПЧл. 180. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. водач, който: 1. праводателя, който при отчуждаване на регистрирано пътно превозно средство не съобщи в определения срок на службата, издала регистрационния номер на отчужденото превозно средство, данните на приобретателя; същото наказание се налага и на приобретателя на регистрирано пътно превозно средство, който в определения срок не съобщи по местоживеене на службата за регистрация за придобитата собственост;Да попиташ може да бъде моментен срам, но да не попиташ и да останеш невеж, е доживотен срам.
Brava 1.4 12V SX
Коментар
-
Така мерси за отговорите. Въпроса е, че не ми се чака в тези жеги, а и тук в Бургас далеч не се минава за 2-3 часа, а се чака по ден два - какво да кажа мързеливи ченгета и тва е.Аз ще се направя на хитър и ще видя дано да не ми пишат акт :D. Подадох заявление - на гишето където се обработват документите. Вкараха ги в компютъра и ми разпечатаха там един лист и сега само трябва да мина канала - за да сверят номерата на рамата и двигатела, но точно там се чака 1-2 дена.Като се поосвободи малко канала ще мина там и смятам да се направя на луд ако кажат нещо за акт - нали в закона е казано да се уведомят компетентните органи - аз съм ги уведомил :D само дето не съм сменил талона Дано да стане.Сега: Пунто 1,7 ТД ЕЛХ
Преди: Браво 1,6 16в SX
Коментар
-
14 дни или 2 седмици в КАТ за смяна на талона и 2 месеца в данъчното по местоживеене за подаване на декларация за придобиването на МПС.при закъснение и в двата случая има глоби :- чл. 175 ал. 1 от ЗДП лишаване от право за управление от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв.чл. 127 ал 1 от ЗМДТ от 20 до 200 лв.Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
donnna написа:14 дни или 2 седмици в КАТ за смяна на талона и 2 месеца в данъчното по местоживеене за подаване на декларация за придобиването на МПС.при закъснение и в двата случая има глоби :- чл. 175 ал. 1 от ЗДП лишаване от право за управление от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв.чл. 127 ал 1 от ЗМДТ от 20 до 200 лв.Да попиташ може да бъде моментен срам, но да не попиташ и да останеш невеж, е доживотен срам.
Brava 1.4 12V SX
Коментар
-
цитирам : който : 1. Управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.изменението на този член от Закона е от ДВ бр. 43/2002 г. пич, може би четеш стараредакция на законапък реда за регистрацията става на основание на онази Наредба дето я изменяха 1000 пъти за да вземат на хората по 60 лева за нова регистрация!Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Нещо се пообърках...Колата си е с напълно редовни номера и талон. Подал съм заявление в КАТ с приложено копие на договора. Но не съм минал канала за да ми сменят талона на мое име.Технически погледнато колата си е с напълно редовни номера и талон. КАТ са уведомени за акта на прехвърляне на собствеността както го изисква правилника.Подлежа ли на административно наказание ако сменя талона след месец при условие, че съм с редовни номера, талон и КАТ са уведомени за прехвърлянето?!Така аз до колкото разбирам отново нашия велик законодател е предоставил възможността на "компетентните органи" да тълкуват закона както решат за добре без да има яснота по каквото и да е било. Ама какво да се прави това е България - страната на неограничените... глупости.Сега: Пунто 1,7 ТД ЕЛХ
Преди: Браво 1,6 16в SX
Коментар
-
donnna написа:цитирам : който : 1. Управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.изменението на този член от Закона е от ДВ бр. 43/2002 г. пич, може би четеш стараредакция на законапък реда за регистрацията става на основание на онази Наредба дето я изменяха 1000 пъти за да вземат на хората по 60 лева за нова регистрация!Да попиташ може да бъде моментен срам, но да не попиташ и да останеш невеж, е доживотен срам.
Brava 1.4 12V SX
Коментар
-
оооооооо, сега видях че си от бургас.....мъка брато, мъка...аз бях в твоето положение миналия месец - с нови номера / пловдивски /.....та взех си 1 ден отпуск, сестра ми / и тя в отпуск / и като зачаках от 7.30 сабахлян .... на канала.... в 15.30 минах.... от 13.00 бях заковал сестра ми на другата опашка - вътре дето се подават документите на 1-во и 2-ро гише... и като минах канала, тъкмо беше дошъл реда на сестра ми.... в 17.30 ми сложиха номерата поживо поздраво...ако не го направиш тоя номер - пиши ги два дена - по 1 ден на опашка аз отидох на 14-я ден тъй, че не знам какво се случва след това.... от тук нататък имаш да даваш още 51.00 лв. / трябва да са ти взели 8 и нещо вече /после отиваш в данъчното, после щото в декларацията трябва да запишеш новия номер на колата!!!!намира се срещу пиргос стил / кино родина / - влизаш в дъното на втория етаж - декларациите са без пари...айде успех и без нерви - няма смисъл !!!Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
dfxc573 не искам да се заяждам, ама законите всеки, включително и аз ги чете като дявола евангелие...тъй, че не са решили - не са му стъжнили живота на колегата!!!и за твоя информация - дори и да имаш нови табели се издава нов талон на автомобила! т.е. прави се нова регистрация, дали ще му искат смяна на регистрационните табели - тва вече не знам, но при смяна са собственоста задължително се минава " на канала" и после се издават нови талони - голем и малък.........Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар