Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Данък върху инвалидна кола??

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колега ВО, не знам с какво се занимаваш, но си има едни уловки, от друг тип. Ако съм си купил кола след сключване на граждански брак, регистрирал съм я на мое име, в данъчното фигурира само моето име за плащане на данък на тази кола. Ти като имаш една кола и плащаш данъка и, жена ти ходи ли и тя да плаща, щото ти имаш кола ? Има вариант когато колата е регистрирана на двама собственици, независимо семейство ли са или не, тогава вече всеки си дължи по 50% на данъчното. Спънка има, единствено ако реша да продавам колата, въпреки че аз съм единсвеният и собственик по документи, искат съгласието и на двамата съпрузи. Ако ми се случи нещо и почина, тогава моите данъчни задължения се прехвърлят на съпругата ми. Съпругата ми не е декларирала придобиването на автомобил, защото по документи и регистрация, той си е мой. Съответно и от данъчното нямат основание да искат тя да плаща каквито и да е суми за тази кола. Аз си покривам целия данък.
    Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

кола данък

Няма данък ако колата се води само на инвалида.ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ....................................Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:4. (изм. ........ изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.Аз моята кола собственика не плаща ама е сам.Има и друго за жената 50/100 от данъка че тя трябва да го плаща ама то трябва да е когато е регистриранаколата.Отивате с ТЕЛК решение да се оправяте може да питате и някойадвокат по вещ в нещата .Може като е купена колата собственика да си е бил здрав и после като е с ТЕЛК да не е записано -отметнато.Има вариант собствениците да са двама тогава плаща който не е инвалид 50/100.Преди доста години беше друго.Дори и фирма да има плаща 50/100
      КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
      Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
      http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
        Колега ВО, не знам с какво се занимаваш, но си има едни уловки, от друг тип. Ако съм си купил кола след сключване на граждански брак, регистрирал съм я на мое име, в данъчното фигурира само моето име за плащане на данък на тази кола. Ти като имаш една кола и плащаш данъка и, жена ти ходи ли и тя да плаща, щото ти имаш кола ? Има вариант когато колата е регистрирана на двама собственици, независимо семейство ли са или не, тогава вече всеки си дължи по 50% на данъчното. Спънка има, единствено ако реша да продавам колата, въпреки че аз съм единсвеният и собственик по документи, искат съгласието и на двамата съпрузи. Ако ми се случи нещо и почина, тогава моите данъчни задължения се прехвърлят на съпругата ми. Съпругата ми не е декларирала придобиването на автомобил, защото по документи и регистрация, той си е мой. Съответно и от данъчното нямат основание да искат тя да плаща каквито и да е суми за тази кола. Аз си покривам целия данък.
        Това е така, ама ама ако колата има предпоставка за освобождаване от данък и тя е собственост на хора в граждански брак, то се освобождава само 50% от собствеността й, стига и двамата да не са инвалиди Хайде да ловим един бас за 10 лева, колкото да ти стане гадно, че си го загубил и ще ти го докажа.
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Просто има добри данъчни служители, които по принцип не им се разрешават да дават гласност(имам предвид да обесняват правата ни),Общините гледат да си изпълнят плана за прихода в бюджета, що се отнася за собствеността на колата, те се опират на това че всяко движимо и недвижимо имущество придобито по време на брака, е че двамата имат равни иделни части то от кола,къща,апартамент и.н.т....Втози случай от данък е освободено само лицето което има документ от ТЕЛК.Имам двама познати дето изгоряха с пари за неплатени данъци на кола купена на инвалид, имаше един период когато колити се облагаха с данък(МИТО) като влизат в България, тогава бе аферата да се регистрират коли на инвалиди.Тогава имаше наредба в която колите на инвалиди бяха под митническо наблюдение от три години , през тоз период колата не може да сменя собственика, и доста хора така купуваха уж по евтино, но без да се прехвърля собствеността, и като почине собственика на колата ,преди да изстекат трите години тогава е големия майтап, плащаш за всичките години данък .Така съветът ми е към тези хора които продават колите си, е да държите да я прехвърляте на купувачите на момента без обещания и пазарлъци,щото недай се нещо да стане ПТП с жертви , Вина също носи и собственика на колата дето е дал.....
          Fiat palio 1.7td

Коментар

Колега сега говорих отново с дядо ми и го разпитах подробно за това нещо. Неговият отговор беше:-Колата съм я купил 74 година. 8 години след като се оженихме с баба ти. Водеше се на мое име и... От 97 година претърпя операция на десен крак и му откриха коксартроза на левия крак от тогава се води инвалид втора група тоест от 71 до 90 на сто намалена работоспособност. До 99 година той не караше защото се възстановяваше от операцията. От 1999 до 2009 година, когато той продаде Жигулата не е плащал данък. Баба ми изобщо не е плащала данък за колата поради причината, че МПС-то се е водило на дядо ми. Така че колега по-добре отиди разпитай настоятелно в НАП, пусни писмо до по висша инстанция от служителя, консултирай се и с доверен адвокат и тогава предприемай по-сериозни действия.
            Fiat Bravo 1.9 TD100

Коментар

BO написа:
              Dido_Lyubenov написа:
              Това е така, ама ама ако колата има предпоставка за освобождаване от данък и тя е собственост на хора в граждански брак, то се освобождава само 50% от собствеността й, стига и двамата да не са инвалиди Хайде да ловим един бас за 10 лева, колкото да ти стане гадно, че си го загубил и ще ти го докажа.
              Ще ти го обясня, че да разбере и автора на темата :D и да не те набутвам с 10 лв. пък ти ще почерпиш :D Говорих с мой приятел инвалид. Има условие, колата да е с мощност под 90 кс и обем на ДВГ под 1.820 литра. Тогава не се плащат данъци, винетки и разни други такси, независимо кога е придобит автомобила - преди или след сключване на граждански брак. Ако автомобил влизащ в тези норми, е регистриран на двама собсвеници, единият от които не е инвалид, се заплащат всички данъци и такси в пълен размер. Посочения модел Москвич, влиза в рамките на ограничението за мощност и кубатура, остава колегата да каже на колко собственици е регистриран. И да ходи да си търси правата.
              Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Dido_Lyubenov, дай да се хванем на 10 лева, ще ти ги пратя с пощенски запис, обещавам Дори и в последното ти мнение не си прав:
                Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:...4. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) лекият автомобил - собственост на лице с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, с обем на двигателя до 2000 куб. см и с мощност до 117,64 kW.
                Как ги изкара тези цифри горе незнам :D
                A20DTH ЖТД ама не баш
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Добре :D Променили са цифрите на по-големи, Моско на колегата пак е в граници.

Коментар

Колеги, ще се опитам да обобщя ситуацията и да добавя новите неща които научих в данъчното...Не знам дали думата "парадокс" е уместна в случая, но ще си позволя да поизползвам в повечко в следващите редове. Както казах, Москвича беше продаден без нотариален договор за покупко-продажба. Ясно ми е, грешката си е наша. Но...След направената справка в данъчното, се оказва че за това МПС няма информация за първоначална регистрация, НО ТО ФИГУРИРА В СИСТЕМАТА ИМ. Съответно, от периода на закупуване (около 1990г.) до 2002 година не се дължи никакъв данък (няма информация). Същата тази система в един момент (2002г.) решава че ще събира данък. Парадокса е че той е в пълен размер, а не 50% от идеалната част. При проверката се оказа че той е регистриран само на името на баща ми, който не е инвалид. Не помним какво пишеше в талона, мина толкова много време вече... На името на майка ми няма никакви задължения, всички са лепнати на баща ми, както казах - 100%. Друг парадокс - според данъчното, този данък се изисква защото не сме били представили решение от ТЕЛК когато е регистриран. Вече разбрахме че те дори не знаят кога е регистриран... Ако този данък е на местно ниво, БИ СЛЕДВАЛО когато отидеш да си плащаш данък сгради, служителя зад бюрото да ти каже "Г-не, от 2002г. община Добрич прие закон според който трябва да плащате данък за това МПС". Такова нещо не е направено, и ние като граждани няма откъде другаде да го научим. Следващия парадокс е, че уж не сме представили ТЕЛК, а мпс-то е с регистрационен номер с буквичка "И". На въпроса защо е така - не получих отговор. На въпроса "защо данъка започва внезапно от 2002г. а преди това не е бил изискван" - не получих отговор. На въпроса "защо след като общината е приела този закон не сме били уведомени" - не получих отговор. На въпроса "защо този данък е 100% а не 50%" - не получих отговор.Това което ми предложиха, е да пуснем Молба/Жалба в която да опишем всичко това, и евентуално след проверка е възможно да приспаднат 50% от сумата (според законовото облекчение за хора с увреждания). Не пуснах молба защото бях емоционално разстроен. И защото в тази молба щях да напиша прекалено много въпроси, на които конкретни отговори едва ли ще получа. Но ще го направя, просто исках да избистря мислите си. Ще им задам всички тези въпроси и ще настоявам за адекватни отговори.Нещата са сериозно объркани... Като се почне от КАТ, мине се през данъчното, и се стигне до община Добрич. Нашата вина в случая, то дори не е вина а недоглеждане, е единствено че не сме прехвърлили колата на името на новия и собственик, с което щяхме да си спестим 700 лева и много нерви. Вероятно ще се окаже и че сме виновни за това че сме си купили кола, или поне това че сме я регистрирали на инвалид. Аз лично не вярвам че има служба и служител който ще се абстрахира от личните си проблеми и ще се опита да влезе в нашия за да го реши. Може би единствения способен е някой адвокат, но тук ми мирише на още 700 лева.Ако някой има какво да добави, ще се радвам да го прочета.
                    1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

кола

А ако не го платиш и дадеш възражение че колата е продадена .дали ще мине номера Та 700лв са си 2 Москвича
                      КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                      Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                      http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Аз съм инвалид с 90% призната инвалидност.Колата от подписа ми е на мое име,но понеже съм женен и колата е купена по времето на брака данък се дължи и от двамата съпрузи.Понеже съм инвалид,аз съм освободен напълно от плащането на данък.Данък плаща само съпругата ми.Общо данъка за колата е 36 лева,от които съпругата ми плаща 50%,а аз не плащам нищо.
                        Фиат марея уикенд 1.9ТД100

"Доброто винаги побеждава злото.Така че, който победи,той е добрият!"

Бат Бойко победи...но се оказа,че не е добрият!!

Коментар

kluchar не можем да го направим, защото нямаме нотариално заверен договор за покупко-продажба.Другия вариант бил колата да се обяви за издирване, и ако до 9 месечен срок не бъде открита - тогава да се пристъпи към сваляне от отчет.Явно ще се плаща, но ще настояваме поне да бъдат смъкнати законовите 50-те процента...ivannik това ми стана ясно колега, за "съпружеската общност"...
                          Dido_Lyubenov написа:
                          Говорих с мой приятел инвалид. Има условие, колата да е с мощност под 90 кс и обем на ДВГ под 1.820 литра. Тогава не се плащат данъци, винетки и разни други такси, независимо кога е придобит автомобила - преди или след сключване на граждански брак. Ако автомобил влизащ в тези норми, е регистриран на двама собсвеници, единият от които не е инвалид, се заплащат всички данъци и такси в пълен размер. Посочения модел Москвич, влиза в рамките на ограничението за мощност и кубатура, остава колегата да каже на колко собственици е регистриран. И да ходи да си търси правата.
                          Аз го описах по-горе - от 90г. до 2002 е бил освободен от данъци. През 2002 внезапно се появяват, и се изискват в пълен размер. Оказа се че е регистриран само на баща ми, странно или не, но се води "инвалиден"... Не знам как да го обясня това. Майка ми е с ТЕЛК, не баща ми.И не е вярно това че "Ако автомобил влизащ в тези норми, е регистриран на двама собсвеници, единият от които не е инвалид, се заплащат всички данъци и такси в пълен размер". Пише го в ЗМДТ и в данъчното ми го казаха, че "инвалида се освобождава от данъци, а другия плаща 50% от пълния данък", както и колегата ivannik потвърди.
                          1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

Значи сега трябва да пратя съпругата на моя приятел и тя да провери в данъчното каква е ситуацията, защото те данък не са плащали на тяхната кола а е купена след склщчване на брака им Според думите му,по някаква причина са искали да я регистрират на двамата, но са им казали че тогава ще се плащ пълен данък, а ако е само на инвалида - никакъв. Странни неща стават в тия данъчни

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
                              Значи сега трябва да пратя съпругата на моя приятел и тя да провери в данъчното каква е ситуацията, защото те данък не са плащали на тяхната кола а е купена след склщчване на брака им Според думите му,по някаква причина са искали да я регистрират на двамата, но са им казали че тогава ще се плащ пълен данък, а ако е само на инвалида - никакъв. Странни неща стават в тия данъчни
                              Ами така де.Нищо странно не се случва. Просто нещата са си такива. Ако само единия плащаше данък, то другия не се води собственик, помисли. Ако притежаваш някакви идеални части от нещо, то трябва да плащаш данъци. Не става хем това там, хем онова в рая Ама не слушаш като ти се говори
                              A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Просто всяка община точи секирата по своему.. затова и се казва закон за Местните данъци и такси. Съответно и данък МПС е различен във всяка община. В Добрич очевидно сме сред лидерите по този показател, защото на москвича данъка е 60 лв.
                                1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

Working...
                                X