На моята резервна, 115/80/15, пише максимално налягане 4.2, на толкова я помпя. По-важно е да се проверява периодично дали е напомпена, да не се окаже мекица, като потрябва!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко трябва да е налягането в резервната гума?
Collapse
X
-
Re: кола
kluchar написа:Помпа се около 4.атмосвери Как яма да е сложиш отпред ако се спука предна това е безумие тогава за предна трябва да има друга нещо са го метнали твоя човек виж ако е карал много бързо по може тя е до определени км.
Коментар
-
Колеги, има едно основно правило продиктувано от физичните закони. Колкото е по-тясна гумата - толкова по-високо налягане трябва да има в нея за да носи същата тежест. Това се дължи на факта, че ако една гума трябва да носи примерно 1000 кг. и допрната повърхност с пътя е 20 кв. см. , значи имаме 1000/20 = 50 кг на кв. см., което се равнява примерно на 5 атм. . Ако по-тясна гума трябва да носи същото тегло, примерно 2 пъти по тясна, ще трябва да се напомпи на 10 атм. защото за 10 кв. см. ще изпитва сила от 100 кг на кв. см. тоест два пъти по-голям. Но това са примерни изчисления за онагледяване. Не ги вземайте за еталон !!!Моите гуми са широки 195 мм, а резервната 125 мм. Вземам съотношението 195/125 и получавам приблизително 1,56. Умножавам 2,2 атм за 195 мм по 1,56 и получавам 3.43 атм. за 125 мм.Ако резервната ми гума беше 135 мм широка : 195/135= 1.44*2,2= 3.17 атм.На гумата е посочено максимално работно налягане 4,2 атм. Максимална скорост на ПС с тази гума 80 км/ч. Предна, задна, резервна - няма значение, тя отговаря на препоръчяния размер при съответната максимална скорост на движение, дадена от завода производител на съответното МПС.Специално проверих в оригиналната книжка с инструкции за колата, не пише че тънката резервна гума не трябва да се монтира от пред. Значи може.А то било хубаво от време на време да се прави повъхрностен прочит по картинки. Чк сега разбрах за к’ъв са турнали оная продълговата джаджа с резба на болт за гумите и завършваща на конус със фин шлиц - то било да го завиеш на мястото на болта, да то подведе правилно джантата, а после го махаш и си завиваш болта да го е..Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Коментар
-
няма значение дали гумата да се слага отпред или отзад. нали идеята е, че просто я монтираме на пътя временно и караме (например с 40-50км/ч) с нея до най-близката гумаджийница или до първа възможност да я сменим. пукал съм предна гума и според мен най-безмислената манипулация в случая е да разменям задна гума с предната спукана и резервната да я слагам отзад btw на мойта резервна пише 4.2 и размера мисля е същияLancia Delta 1.6 i.e.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар