Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Браво 1.4 12V 80 к.с или Пунто МК 2 JTD 80 к.с.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Колега карах Брава 1.4 четири години, още щеше да си я карам, но миналата зима я качих на един бордюр и изкривих моста и я продадох на части. Не мога да кажа, че е тромава спрямо Пунтото. А за разхода - гореше от 9 до 11 на 100 само градско, 3 км ми е пътя до работата. Говорим за бензин, коли на газ не карам. Двигателя беше идеално чист, никога не съм имал проблем с разпределителният вал, както се вижда и на снимката по-долу.Сега за Пунтото:Определено вози по-твърдо от Бравата въпреки еднаквите им килограми - 1 040 кг. са и двете по талон. Гумите и на двете са еднакви 185/60/14, но на Пунтото са изнесени с 8 мм по-навън заради ЕТ размера на джантите. Определено Пунтото е по-стабилно от Бравата заради по-късото междуосие. На един и същ път, където ми е поднасяла задницата на Бравата, Пунтото не мърда. Просто Бравата е лека отзад и като се возиш сам лесно бяга.Сега и за разхода на Пунтото - за да върви добре и да харчи малко трябват няколко неща:1. Караш го само със синтетично масло с вискозитет 0W/40 или 5W/40 и никакво друго!2. Трябва да загрява до работна температура и да я поддържа без значение зима ли е или лято. Стрелката трябва да стои по средата на скалата. Евтин аналог на оригиналният термостат е такъв от Рено 5, за 88 градуса напъхан в маркуча. Аз съм с такъв и лято и зима стрелката си ми стои на средата, или гледано с FES това е от 88 до 90 градуса, по-висока температура не съм видял дори и с климатик.3. Сваляш ЕГР клапана, изчистваш го много хубаво, изрязваш по гарнитурата на входа на клапана плътна ламарина, поне 1,5 мм, която да има отвори само за болтовете. Така клапана остава запушен, изключваш му и буксата. Освен записаната грешка нищо друго не се променя, не влиза в авариен режим.Разхода ми е градско от 6,8л./100км. лятото до 8л./100км. зимата. Разбира се лятото ако ползваш климатика в града, разхода отива все едно караш зимата, с литър отгоре и става по-тромаво.Разход извънградско от 4,2л./100км. сам или с още един човек, до 4,8л./100км. с трима човека и каране с 130-140 по магистралата. Да си знаеш, тази количка не е направена да я караш с повече от 100 км./ч., особено с повече хора и багаж, не че не ги поддържа, но гори много здраво да си знаеш.
    Прикачени файлове
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Working...
    X