Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно неработещи перки на радиатора - проблем + решение

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Относно неработещи перки на радиатора - проблем + решение

Ще споделя набързо какъв проблем имах с охладителната система и как го реших. Вероятно ще бъде полезно на някой, особено в тези горещи дни.Преди няколко дни колата започна да загрява и излезе, че перките не се включват. В моя случай перките са две. След като проверих "обичайните заподозрени", а именно: предпазителя, датчика на радиатора, масите, буксите и самите перки излезе, че всичко е наред. Оказа се, че проблема е скрит на друго място. Към всяка една от перките има по един реостат, а на него и термопредпазител. Както може да се предположи и двата термопредпазителя бяха изгорели. След смяната системата отново си функционира перфектно. Като добавка реших да сваля радиатора и да промия цялата система. Последва смяна на термостат (наистина на тези TD-та е наврян на неудобно място) и след това зареждане на системата с Paraflu. След тази профилактика, работната температура се установява много бързо, а позицията на стрелката се изменя минимално в допустимия диапазон.Цялата операция, без бързане, ми отне един съботен следобед, но определено мога да кажа, че си заслужаваше.
    FIAT Marea 1.9 / TD75 (11/96)
    FIAT Punto 1.9 / DS60 (06/99)

я кажи имаше ли много боклуци в системата?защото мисля и аз да го направя това с промиването и смяна на антифриза?колко струва Paraflu на литър?
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Голяма боза изтече, особено от радиатора. Даже на дъното на съда се утаиха твърди частици - предполагам ръжда. При първата смяна, след покупката източих чиста водичка от системата и предполагам, че мътилката се дължи на това. Тогава също направих нещо подобно на промивка, но без да разкачам нищо. Ефект - нулев. Сега малко съжалявам, че още тогава не отделих време за сериозно прочистване. След като свалих радиатора видях, че и на него в долната част от страната на пътника има пробка за източване. Може би ако се отвори тя може да се спести свалянето му. Paraflu-то мисля, че към 8.50 беше литъра. Разрежда се 1:1. На мен системата ми пое около 6 литра. Предполагам, че в ради аторчето на парното е останало малко, защото дават че взима 7 литра.
      FIAT Marea 1.9 / TD75 (11/96)
      FIAT Punto 1.9 / DS60 (06/99)

Коментар

моята поне си беше с антифриз като я взехмисля да сложа добавка да разтвори малко боклуцитедано радиатора да си е здравняма да го свалямоткачам двата големи маркуча - горе и долу и промивам

Коментар

според немското ръководство охладителната ти система е 6 литра

Коментар

Working...
          X