Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Виещ звук при Marea

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Виещ звук при Marea

Преди не много време купих Marea 1,8 бензин. Досега я карах в града, където е шумно, но вчера излязох на магистралата и ми направи нептриятно впечатление виещ звук. В началото помислих, че е от гумите, но забелязах, че зависи от натоварването на трансмисията. Появява се само на границата между натоварено и ненатоварено положение: ако се даде газ за ускоряване - изчезва веднага, същото е и когато се отнеме газта и се спира на двигател. Най-изразен е на 5-та, по-малко на 4-та предавка, но пак го има при същите условия. Бих го оприличил на несъвсем равномерно виене на диференциал - т.е. нещо от рода на у...у...у... с паузи. Някаква идея за типичен за модела дефект имате ли? За мен е 90% проблем в диференциала, но не мога да преценя колко е сериозен, защото реално не се чува непрекъснато - при скорост над 80км/ч двигателят го заглушава, а в града изобщо не се чува.

смени маслото на кутията, и не го мисли

Коментар

имал съм и аз такива шумове сменяш няколко лагерчета на парвичния вал в скоростната кутия и всичко ще се оправи. не е от диференциала небой се! смени си маслото с по гъсто и ще понамалее шума! ако сложиш по рядко тогава няма да се стои ж колата. лагерите на диференциала трудно се преебават те са си в най ниската точка на ск. кутия и малко масло да има те пак се мажат. и + това са Игелени лагери.

Коментар

JacK`DanielS написа:
        имал съм и аз такива шумове сменяш няколко лагерчета на парвичния вал в скоростната кутия и всичко ще се оправи. не е от диференциала небой се! смени си маслото с по гъсто и ще понамалее шума! ако сложиш по рядко тогава няма да се стои ж колата. лагерите на диференциала трудно се преебават те са си в най ниската точка на ск. кутия и малко масло да има те пак се мажат. и + това са Игелени лагери.
        Сменя се само едно лагерче на ПЪРВИЧНИЯ вал. Все пак трябва да се провери дали е от него. Не е за препоръчване по-гъсто масло, защото то износва повече синхронизаторите.
        Фиат Мареа 1,8 16В, 1999г

Коментар

Благодаря много! Принципно ще ползвам само масла, препоръчани от производителя. Не знам какво е за скоростната кутия, но сменям в специализиран сервиз, така че съм спокоен за това. Очевидно е пак един от "странните шумове", характерни за този автомобил? Иначе колата наистина ми харесва. Има си всичко и то срещу ниска цена.

Коментар

75х90

Коментар

alvanovo написа:
              JacK`DanielS написа:
              Сменя се само едно лагерче на ПЪРВИЧНИЯ вал. Все пак трябва да се провери дали е от него. Не е за препоръчване по-гъсто масло, защото то износва повече синхронизаторите.
              А едно... Вътре имаш два вала с по два лагера на всеки.Ако ти е заминал само единия лагер и смениш само него после може да съжаляваш,защото ремонтът си е доста труд,а ако караш много след време ще завият и другите.Да не говорим,че по бумагите препоръчват всичко що е лагер да се смени при разглобяване.Пък вътре лагери бол Предвид финансовата ситуация,в която са повечето хора в България е ясно,че ще се минава по тънка поста,но задължително трябва да се "преслушат" поне тези четири лагера и при наи-лекия шум или запъване да се сменят.Ще отидат 100-120 лева само за лагерите(ако са маркови),но на фона на ремонта,които ще е цифра,ако се прави в сервиз,нищо не е.Възможно е да са износени и лагерите на самите предавки,но там пада доста разглобяване....за съжаление всичко е възможно )Съветвам колегата,засега наистина да мине само със смяна на маслото с качествено такова.Може да сложиш и добавка на Лики Моли за скоростни кутии с молибден.Големият флакон струва около 13лв. и твърдят,че е достатъчен за третирането на 2,5л. трансмисионно масло.Не зная върши ли работа,но съм чел мнения на доволни колеги.Друга хвалена добавка е Римет Т,някаква руска е,доста добри отзиви има.Всяка добавка обаче ще ти помогне само ако има минимашен шум и износване,ако нещата са тръгнали на зле нито масло,нито добавки ще спасят положението,а само ремонт или смяна на кутията.Говоря от опит,защото над една година карах със шимяща кутия - почна нежно на първа,после дтора,накрая трета,като на всяка от предните шумеше все повече.Накрая ми протече,като чешма семеринга.Долях евтино масло за проба,но течът беше прекалено голям.След свалянето на кутията и "кушухчето" на семеринга видях,че почти нямам лагер където излизат шлиците от скоростната кутия към коляновия вал(маи на този вал колегите казват основен).При разглабяне установих,че другите три лагера за здравино износени и смених и тях.Лагерите на предавките не пипах.Рисковано,да,но просто нямаш повече пари за части.Студентска му работа.... Много други колеги по всякакви форуми се хвалят,че сумати време карат със шумящи кутии и нищо им няма...демек работят още Колега имаи предвид,че така описаният вум - уууу.ууууу.ууууууууу.....може да идва от гуми,спирачки,при определени режими колата ми шуми така при намаляне със спирачки например.Не казвам,че при теб е от това,но е възможно и нищо да ти няма по скоростите.Успех
              Fiat Tipo 1,4i.e. LPG машина ДзВеРъ ахахаххааххаха

Коментар

В интерес на истината, имам известен опит като шофьор. Ясно ми е, че за всяка марка, че и модел има специфични проблеми. Подобен шум чух за последен път преди доста години, докато карах ладата си. Оказа се, че е изпуснала семеринга на диференциала. Беше през нощта и се наложи да се прибера почти 200 км така. Звукът повече не изчезна. Впоследствие се усили и премина в метално стържене и след 1-2 години се наложи да сменя диференциала-просто "гръмна" и отказа. Затова се притесних. Кутията има масло. Между другото, заедно ли се мажат диференциалът и скоростната кутия? Живея в чужбина и поддръжката, макар ефтина тук, си е сума. Виждам, че в България цените са поносими. 60 евро за лагери не е страшно. Май ще се прави сервизна екскурзия. Колко струва ремонт на кутията в сервиз? Препоръчайте ми такъв в Габрово или Ловеч.

Коментар

Да,в един корпус са и маслото е общо.Не зная на мареата как точно е изработен самият диференциал,но при мен е доста масивен.Ако изработката е подобна,то пак е с иглени лагери,както е казал колегата JacK`DanielS и е ниско,та би трябвало наистина да се маже добре.Гледаики го на моя фиат дози диференциал,за да блокира трябва да се вупи някои зъб предполагам,иначе дори и да са износени лагерите,ако не се разпаднат ще си работи.Съмнявам се обаче всички кутии на фиат да са еднакво изпълнени.Явно и ти имаш опит в карането със проблеми коли,така че можеш наи-добре да си прецениш дали да отваряш кутията или да минеш с хубаво масло,евентуално добавка и...да стискаш палци.
                  Fiat Tipo 1,4i.e. LPG машина ДзВеРъ ахахаххааххаха

Коментар

Не вярвам да блокира. Дори да се разпадне лагер и иглите да се набият между зъбите, мисля, че ще има строшени зъби и толкова. На ладата нямаше здрав зъб. Не блокира, само започна да върти на празно с ужасен метален трясък. При мареата звукът не е изразено силен и не се чува, ако не се заслушваш. Но аз го чувам и ужасно ме дразни. Освен на диференциал, мога да го оприлича и на звука, който издават синхронизаторите при намаляване на предавката. Но няма постоянство а е с кратки прекъсвания. Това ме кара да мисля, че е частично паднала циментация - на лагер(и) или зъб(и).Нещо извън темата: как се сменят лампичките на арматурното табло? Вечер не виждам скоростта.

Коментар

Working...
                    X