Колеги, не знам дали някой се е опитвал да го ремонтира, но не намерих тема за това във форума.Затова ще споделя аз как се справих с разваленото ми клапанче. Необходими инструменти и материали: тънка отвертка и здраво парче 2х2 см от най-евтините полиетиленови торбички.На моето се беше пробила мембраната и пръскаше вода пред дупката от самия клапан. Реших да го отворя, за да му видя устройството. Оказа се супер елементарно. Отваря се внимателно с тънка отвертка. Вътре има силиконова мембрана, която при мен беше много деформирана и перфорирана. Тя се притиска към отвора от пластамасово бутало с пружина. Отлепих мембраната, изчистих трите тръбички на клапана (1 вход и 2 изхода). Върнах буталото в капачката на клапана. Тук трябва да се внимава пружината на буталото да е към капака, а не към мембраната, иначе ще я перфорира веднага. Покривам мястото на капачката в основното тяло на клапана с парчето полиетилен и затварям с щракване капака. Отстранявам стърчащия полиетилен и клапана е готов.Ефект: Водата излиза от пръскалките веднага след дърпане на лоста, няма никакво забавяне; Налягането на струята е по-голямо - с изпуснал клапан при скорост над 100 км/ч пръскалките бяха безполезни, защото водата не можеше да стигне над чистачките. От скоростта лягаше почти на капака. Сега и при 130 км/ч имам струя на средата на стъклото.Дано помогна на някой колега. Ако има интерес ще направя снимки.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ремонт на клапанче за пръскалки на предно стъкло
Collapse
X
-
nedialk00
направи колега ако не те затруднявам, аз си купих ново понеже се опитах с такова парче от найлон да го оправям ама нещо не се получи
-
Re: Ремонт на клапанче за пръскалки на предно стъкло
HLX написа:Колеги, не знам дали някой се е опитвал да го ремонтира, но не намерих тема за това във форума.Затова ще споделя аз как се справих с разваленото ми клапанче. Необходими инструменти и материали: тънка отвертка и здраво парче 2х2 см от най-евтините полиетиленови торбички.На моето се беше пробила мембраната и пръскаше вода пред дупката от самия клапан. Реших да го отворя, за да му видя устройството. Оказа се супер елементарно. Отваря се внимателно с тънка отвертка. Вътре има силиконова мембрана, която при мен беше много деформирана и перфорирана. Тя се притиска към отвора от пластамасово бутало с пружина. Отлепих мембраната, изчистих трите тръбички на клапана (1 вход и 2 изхода). Върнах буталото в капачката на клапана. Тук трябва да се внимава пружината на буталото да е към капака, а не към мембраната, иначе ще я перфорира веднага. Покривам мястото на капачката в основното тяло на клапана с парчето полиетилен и затварям с щракване капака. Отстранявам стърчащия полиетилен и клапана е готов.Ефект: Водата излиза от пръскалките веднага след дърпане на лоста, няма никакво забавяне; Налягането на струята е по-голямо - с изпуснал клапан при скорост над 100 км/ч пръскалките бяха безполезни, защото водата не можеше да стигне над чистачките. От скоростта лягаше почти на капака. Сега и при 130 км/ч имам струя на средата на стъклото.Дано помогна на някой колега. Ако има интерес ще направя снимки.MAREA WEEKEND 1.8 16V`98
ex:R19 CHAMADE 1.7`92г.
Коментар
-
nedialk00
клапанчето за задната ще го намериш като махнеш черния капак на който пише FUSE като вдигнеш капака горе в дясно
Коментар
-
nedialk00
-
plamenHART написа:nedialk00 написа:клапанчето за задната ще го намериш като махнеш черния капак на който пише FUSE като вдигнеш капака горе в дясно
Коментар
-
Airfan написа:plamenHART написа:nedialk00 написа:клапанчето за задната ще го намериш като махнеш черния капак на който пише FUSE като вдигнеш капака горе в дясноMAREA WEEKEND 1.8 16V`98
ex:R19 CHAMADE 1.7`92г.
Коментар
-
nedialk00
клапанчето ти е било скапано просто файдата е че с клапанчето водата остава до пръскалките и не се връща в казанчето и когато пръснеш вода пръсва веднага и чистачките не работят на сухо да ти драскат стъклото
Коментар
-
Прощавайте колеги, ама не разбирам защо не ползате търсачката на форума... Ето например какво излиза още в първите резултати по темата за пръскалки и клапанчета (вкл. ремонта им):http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...ic.php?t=21324ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар