Ако имам възможност да купя туба моторно масло пълна синтетика, която е престояла на витрината на слънце и етикета на тубата е избледнял през миналото лято, но срока на годност все още е далеко - 2009та. Цената му е смъкната от 50-80 лв за 4-5 литрова туба на 18-20 лв заради лошия търговски вид и е преоценено и може да се бракува или да се вземе и още по-ефтино ама със срок до 2005та. Да взема ли, или на синтетиките лесно им заминават полезните свойства и няма смисъл да се рискува?Ако има накакво значение май марката беше Ursus на Texaco или Лубрика (5W-60 или 10W-40) а тубата не е черна и поглъщаща светлина ами сива. Май има и други марки из склада в който ги видях скрити, а там съм леко вътрешен и от 3-4 туби едната мога да ги накарам да ми я продадат на взаимно-изгодна цена. Пак ще ги погледна и ще ви кажа точно какви са щото мойто още не е за смяна но за през зимата да имам - то не се знае кога ще ги навъртя няколко-хиляди км, а може и да заформим някой сделка с комшия от Русе. (ама нека първо да кажете дали има смисъл да питам за колко ще го дадат)
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Маслото разваля ли се от стоене на слънце? Консултация само.
Collapse
X
-
Работната температура на колата е 90 С. От слънцето нищо не може да стане. Ако тубата е отворена, тогава маслото се окислява от кислорода във въздуха. 5W-40 e синтетично масло, 10W-40 e полусинтетично. Повече за маслото на http://www.cmi.bg/bg/index_bg.htm - morris - какво масло да избера? Толкова голямо намаление е малко съмнително, но ти си решаваш...Bravo 1.8 16V
Коментар
-
Ако не е натурално от маслини и не е било в прозрачна туба - взимай го // 5 w Или 10 w нямат конкретно общо с това дали е пълна, полу или не синтетика. По принцип първата цифра е обвързана с вискозитета на студено, а втората на горещо, но няма точна формула. Всичко си е описано в спецификацията на конкретното масло (като модел и марка)no pain no pain
Коментар
-
Колеги, не забравяйте все пак, че освен топло и светло слънчевата светлина има и други елементи - радиация в различни спектри. Особено влияние върху маслата и то синтетичните оказва ултравиолетовото излъчване. Изложено на такава светлина синтетичното масло си заминава за месеци. Производителите в повечето случаи се защитават от това чрез опаковките - в по-голямата си част пластмасите не пропускат този вид лъчи.FIAT Brava 1.4 12V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар