Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Маслото разваля ли се от стоене на слънце? Консултация само.

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Маслото разваля ли се от стоене на слънце? Консултация само.

    Ако имам възможност да купя туба моторно масло пълна синтетика, която е престояла на витрината на слънце и етикета на тубата е избледнял през миналото лято, но срока на годност все още е далеко - 2009та. Цената му е смъкната от 50-80 лв за 4-5 литрова туба на 18-20 лв заради лошия търговски вид и е преоценено и може да се бракува или да се вземе и още по-ефтино ама със срок до 2005та. Да взема ли, или на синтетиките лесно им заминават полезните свойства и няма смисъл да се рискува?Ако има накакво значение май марката беше Ursus на Texaco или Лубрика (5W-60 или 10W-40) а тубата не е черна и поглъщаща светлина ами сива. Май има и други марки из склада в който ги видях скрити, а там съм леко вътрешен и от 3-4 туби едната мога да ги накарам да ми я продадат на взаимно-изгодна цена. Пак ще ги погледна и ще ви кажа точно какви са щото мойто още не е за смяна но за през зимата да имам - то не се знае кога ще ги навъртя няколко-хиляди км, а може и да заформим някой сделка с комшия от Русе. (ама нека първо да кажете дали има смисъл да питам за колко ще го дадат)
    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

    #2
    Маслото е направено да издържа на спер екстремни условия така, че престоя му на слънце едва ли е влошило качествата му. Просто разсъждавам! Ако има някой компетентен по въпроса-да сподели!
    Frontera Sport, X20SE март 1998

    Коментар


      #3
      Според мен маслата се произвеждат, така че да имат добри или много добри показатели при студено палене и стабилни показатели в широк температурен диапазон. :D
      Типо 1.6

      Коментар


        #4
        и аз като вас си мислех ама то се оказа фалшива аларма - на някои производители датата бира "годно до" а на другите "произведено на" така, че те не били стари и не искат да ми ги намалят, (а даже в някои страни нямали срок на годност - като спиртните продукти и маслата)
        Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
        http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

        Коментар


          #5
          Работната температура на колата е 90 С. От слънцето нищо не може да стане. Ако тубата е отворена, тогава маслото се окислява от кислорода във въздуха. 5W-40 e синтетично масло, 10W-40 e полусинтетично. Повече за маслото на http://www.cmi.bg/bg/index_bg.htm - morris - какво масло да избера? Толкова голямо намаление е малко съмнително, но ти си решаваш...
          Bravo 1.8 16V

          Коментар


            #6
            Ако не е натурално от маслини и не е било в прозрачна туба - взимай го // 5 w Или 10 w нямат конкретно общо с това дали е пълна, полу или не синтетика. По принцип първата цифра е обвързана с вискозитета на студено, а втората на горещо, но няма точна формула. Всичко си е описано в спецификацията на конкретното масло (като модел и марка)
            no pain no pain

            Коментар


              #7
              Колеги, не забравяйте все пак, че освен топло и светло слънчевата светлина има и други елементи - радиация в различни спектри. Особено влияние върху маслата и то синтетичните оказва ултравиолетовото излъчване. Изложено на такава светлина синтетичното масло си заминава за месеци. Производителите в повечето случаи се защитават от това чрез опаковките - в по-голямата си част пластмасите не пропускат този вид лъчи.
              FIAT Brava 1.4 12V

              Коментар


                #8
                Ще замине...ако е куче марка
                N.Y. State of Mind

                Коментар


                  #9
                  Няма значение - ако се развали ще го дадат на някой с двутактов автомобил да го изгори. Аз като стана на километри за смяна риска вече ще е неоправдан и ще си зема прясно щото не ми се рискува с двигател особено.
                  Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                  http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

                  Коментар

                  Working...
                  X