Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Със и без катализатор. Ефекти - разход, ламбда и др.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

mme написа:
    Всяко едно препятствие на пътя на изгорелите газове пречи на добрата работа на двигателя и намалява живота му. Ако целта е да запазим света по-дълго - катализатор! За по-добрата работа на двигателя обаче - без катализатор! Избора е личен.
    Оставяме разтоварването на двигателя на страна, щото актовете за дигане на шум сигурно и те са поне 20 лв. Въпроса е да се сложи там нещо - щото така е досадно (въпреки че звука е агресивно спортен - клонящ към двутактово-напомнящ). Сега отивам да погладна къде кво подухва и вибрира на канала - докато е неделя и имам време да се занимавам. Без катализатор или със - на мойте 103 конски данъка е все толкоз - ако ме стимулират законите да го сменя и ако си заслужава - ще пазя околната среда, даже и газова може да сложа ако ме освободят примерно от 80% от тези 126 лева годишно.
    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

niko_ymn написа:
      Оставяме разтоварването на двигателя на страна, щото актовете за дигане на шум сигурно и те са поне 20 лв. Въпроса е да се сложи там нещо - щото така е досадно (въпреки че звука е агресивно спортен - клонящ към двутактово-напомнящ). Сега отивам да погладна къде кво подухва и вибрира на канала - докато е неделя и имам време да се занимавам. Без катализатор или със - на мойте 103 конски данъка е все толкоз - ако ме стимулират законите да го сменя и ако си заслужава - ще пазя околната среда, даже и газова може да сложа ако ме освободят примерно от 80% от тези 126 лева годишно.
      Дали ще звучи спортно колата, като и се махне катализатора мога дълбоко да се съмнявам! Стига да се направи, като хората (с резонатоено гърне) и гърнетата да са наред не би трябвало да има никаква разлика в звученото! При мен освен катализатора (филтър за твърди частици се нарича при дизела) имам още три гърнета! Сложих чиста права тръба на негово място и няма никаква разлика в звука! И много ясно, че е добре да се махнат катализаторите-на много от колите втора употреба са заминали много преди да дойдат в България! И, когато колата няма мощност и голям разход от, какъв зор да го държиш това в колата си?
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
        Дали ще звучи спортно колата, като и се махне катализатора мога дълбоко да се съмнявам! Стига да се направи, като хората (с резонатоено гърне) и гърнетата да са наред не би трябвало да има никаква разлика в звученото! При мен освен катализатора (филтър за твърди частици се нарича при дизела) имам още три гърнета! Сложих чиста права тръба на негово място и няма никаква разлика в звука! И много ясно, че е добре да се махнат катализаторите-на много от колите втора употреба са заминали много преди да дойдат в България! И, когато колата няма мощност и голям разход от, какъв зор да го държиш това в колата си?
        Ама при тебе само с едното резонаторно гърне ли е или освен трите по системата имаш и резонаторно на мастото на катализатора ? Ръмжене не ми трябва - сега все още е като някоя от ладите по градските ралита - но аз имам предвид с това изпърдяното нещо дето се е водело "катализатор" преди да съм го махнал или съответно закърпил. Разход минавам и над 11 градско ... ама познай с какви обороти се изпърдява катализатор и ще разбереш защо е такъв разхода.

Коментар

niko_ymn написа:
          Ама при тебе само с едното резонаторно гърне ли е или освен трите по системата имаш и резонаторно на мастото на катализатора ? Ръмжене не ми трябва - сега все още е като някоя от ладите по градските ралита - но аз имам предвид с това изпърдяното нещо дето се е водело "катализатор" преди да съм го махнал или съответно закърпил. Разход минавам и над 11 градско ... ама познай с какви обороти се изпърдява катализатор и ще разбереш защо е такъв разхода.
          На мястото на катализатора сложих права тръба, а след нея фабрично имам три гърнета докато излезе пушек най-отзад!
          Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
            niko_ymn написа:
            ... при тебе само с едното резонаторно гърне ли е или освен трите по системата имаш и резонаторно на мастото на катализатора ? ... ама познай с какви обороти се изпърдява катализатор и ще разбереш защо е такъв разхода.
            На мястото на катализатора сложих права тръба, а след нея фабрично имам три гърнета докато излезе пушек най-отзад!
            Влязох да проверя аз лично в канала - за да не си говорим само на теория - и установих че газове почти не излизат от там от където си мислех ... ама след малко ще ви кача и снимки на тръбата със сензора за състава на отработените газове и ще ни се изясни поредната възможна причина за грешки и гаснене. При дизел и при бензин гърнетата са все същия дълъг размер (с разлика само във филтъра) щом говорим за отдолу ... а после нагоре към двигателя вече не знам ...

Коментар

Гърнета

Ето какво ме тревожи. Оказа се, че от катализатора почти не изпуска газове, ами духа като вентилатор от една муфа между него и ламбда-сондата малко по напред към двигателя. Снимките са правени от по средата на колата гледайки напред и на горе и на тях можете да забележите буксата или кабелчето на самата сонда, а голямото кръгло нещо което е до нея при мен се е разнебитило и сега е толкова разхлабено, че се върти с лекота и от луфта между него и тръбата изпуска. КАКВО Е пък ТОВА ТАМ ОКОЛО ТРЪБАТА и за какво служи? Представлява нещо като муфа или доста широка гривна - която дори си има собствени отвори от двете страни, като от тях също духа доста силно. Има някаква изолация за уплътнение между него и тръбата ама не вярвам да е гумена. Аз мога ли да го заваря съвсем или то така трябва да си изпуска профилактично за да не се надува катализатора? Айде ако някой знае - да каже.
              Прикачени файлове

Коментар

Eдно е сигурно-трябва да го стегнеш.Няма такова понятие "да не се надува катализатора". .Изгорели газове не трябва да излизат отникъде.
                == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Слав написа:
                  Eдно е сигурно-трябва да го стегнеш.Няма такова понятие "да не се надува катализатора". .Изгорели газове не трябжа да излизат отникъде.
                  аз питам щото се замислих да не би да е имало някаква защита против гръмване, която да се е отворила или пък сондата да се вади от там - или да се намира точно там - и да я повредя (въпреки, че ще извадя акумулатора от клемите преди да слагам заварки на място)

Коментар

Тези на Александър ауто луди ли са - кви са? За 3-4 килограмова тръба с две извивки ми изкарват цени - 221 или 516,60 лв, а за катализатора 1076,64 лв или 1339,70 лв. Тук в Русе тези многото гърнета дето си ги бях взел за 122 там са по 129; 199; 373 или 603 лв - да ви имам аз Софийските надцинки, чесно. Как да не мисля за ремонтиране и по-ефтини варианти после?

Коментар

niko_ymn написа:
                      Слав написа:
                      Eдно е сигурно-трябва да го стегнеш.Няма такова понятие "да не се надува катализатора". .Изгорели газове не трябжа да излизат отникъде.
                      аз питам щото се замислих да не би да е имало някаква защита против гръмване, която да се е отворила или пък сондата да се вади от там - или да се намира точно там - и да я повредя (въпреки, че ще извадя акумулатора от клемите преди да слагам заварки на място)
                      Колега,сондата е преди тази муфа,даже се вижда на снимките-тази муфа е като гъвкава връзка,но не е заменяема 1:1 с такава-вътре има графитни ябълковидни уплътнения-щом изпуска,заминала е -може да се завари,но ще се повишат вибрациите в целия тракт...Ако минеш на този вариант,развийте сондата,преди да се правят заварки...По качествените сервизи за ауспуси имат такива муфи/или аналози...като цена са по-евтини от гъвкавите връзки.
                      Ex. Grande Punto Driver

Коментар

Катализатори...цени

niko_ymn написа:
                        Тези на Александър ауто луди ли са - кви са? За 3-4 килограмова тръба с две извивки ми изкарват цени - 221 или 516,60 лв, а за катализатора 1076,64 лв или 1339,70 лв. Тук в Русе тези многото гърнета дето си ги бях взел за 122 там са по 129; 199; 373 или 603 лв - да ви имам аз Софийските надцинки, чесно. Как да не мисля за ремонтиране и по-ефтини варианти после?
                        Универсалните катализатори,предлагани от ASPO,са на цени 250-270 лв.,а полските JMJ-за двигатели от 1.6-2.0-на цена 200 лв.-фирма"Косер"-за сведение аз съм с такъв от 9мес., работи без проблеми...
                        Ex. Grande Punto Driver

Коментар

vesko.t написа:
                          Колега,сондата е преди тази муфа,даже се вижда на снимките-тази муфа е като гъвкава връзка,но не е заменяема 1:1 с такава-вътре има графитни ябълковидни уплътнения-щом изпуска,заминала е -може да се завари,но ще се повишат вибрациите в целия тракт...Ако минеш на този вариант,развийте сондата,преди да се правят заварки...По качествените сервизи за ауспуси имат такива муфи/или аналози...като цена са по-евтини от гъвкавите връзки.
                          Да знам. Ето още една снимка където още по-добре се вижда. От вътре не трябва да бъркам за да я развия нали ? Ами какво ще кажете за напълване със високо-температурен силикон и капване на заварка само от едната страна, така че да си е свободна да се движи от другата само - или трябва да може да си мърда спрямо и предната, и задната тръба?
                          Прикачени файлове

Коментар

Не става със силикон ! Там температурата е поне два пъти по-висока от тази на най-високотемпературните силикони...
                            Ex. Grande Punto Driver

Коментар

Korun написа:
                              Ако си решил да го махаш, най-добре си сложи гърне на негово място. Ще ти струва около 30-35 лв.
                              ForceWere написа:
                              знам че ще върви малко повече, но той май не се маха е се изтърбушва - а на другите въпроси не мога да ти отговоря.
                              sacho написа:
                              Ако стария си е бил редовен би трябвало да нямаш разлика от към вървене и разход. Ако е запушен то тогава той оказва съпротивление а от там пада мощноста и се вдига разхода. Когато е за изхвърляне газовете миришат на сяра особено ако караш на газ. В този случай се сваля и се слага едно малко гърне. Ако сондата е преди катализатора няма проблем.
                              Да намерих си такова гърне - дето му викат само резонаторно без да е катализатор ама то пък в провинцията на магазина е 42 лв и не е с триъгълния накрайник ами зъврщва и в двата края с тръба. На нея трябва да се завари отрязаното крайче на катализатора с трите болта.Общо взето да разбирам, че то ще ми смъкне леко разхада само ако ми е задръстен катализатора значи. Обаче аз като така и така трабва да режа и заварявам - не може ли да си използвам малкото от заменените вече гърнета дето си пазя и да станат две еднакви - едно след друго?А това че като се сложи там тръба, като върви повече колата - понеже не е удушена, и като газовете сами теглят назад без нищо да ги спира - няма ли да ми повиши разхода дори и спрямо запушен катализатор? Коя теория е вярна сега - тази, че катализатора запушен - натоварва двигателя или другата, че съвсем отпушеното гърне (или тръба) отваря път на газовете сами да си дърпат още повече гориво.Чудя се какъв ремонт да планирам щото намерих и мека връзка (23-26 лв.), която пак майстор трябва да ми завари на място на старата след като я отреже и нея, и то трабва да води в съшата посока за да пасне накрайника с гарнитурките дето да прилепнат без да зяпат ако не води по посока на съседните завои на системата. Какво гърне да сложа едновременно с останалия ремонт за да стане всичко наведнъж и да ми излезе плащането за труд колкото едно ходене и половина вместо два отделни ремонта?Разхода ми градско от февруари насам упорито расте ли расте - вече стигна над 11,5 л. бензин, а това особено за лятно каране не е на добре.

Коментар

А между другото никой не каза, че отворите на меката връзка се отварят когато се запуши катализатора.

Коментар

Working...
                                X