1.8 купе със гуми 205/50/15 летни 3000 оборота 105 км/ч на 5 та предавка. Със зимни гуми 195/60/15 3000 оборота 96-7 км/ч това са данни от километража и оборотомера на колата.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
По-високи обороти при еднаква скорост преди и сега
Collapse
X
-
Insane написа:1.8 купе със гуми 205/50/15 летни 3000 оборота 105 км/ч на 5 та предавка. Със зимни гуми 195/60/15 3000 оборота 96-7 км/ч това са данни от километража и оборотомера на колата.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO написа:Insane написа:1.8 купе със гуми 205/50/15 летни 3000 оборота 105 км/ч на 5 та предавка. Със зимни гуми 195/60/15 3000 оборота 96-7 км/ч това са данни от километража и оборотомера на колата.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Разликата идва от това, че гумите са с различен диаметър и при по- големия размер гуми за 1 пълен оборот е нужно изминаването на повече разстояние. Докато с по- малките в диаметър гуми за същото растояние гумата се завърта повече от 1 оборот и в следствие на това скоростомера показва различни километри в час при еднакви обороти. Прецъкайте 1 калкулатор за гуми и ще видите с по колко км/ч се разминават 2 та размера, както и диаметрите на посочените от мен гуми. 195/60/15 е по- голяма от 205/50/15 с 29 мм ( като имам в предвид и че зимната е с 7 мм грайдер, а лятната с 3 .... )
Коментар
-
Insane написа:Разликата идва от това, че гумите са с различен диаметър и при по- големия размер гуми за 1 пълен оборот е нужно изминаването на повече разстояние. Докато с по- малките в диаметър гуми за същото растояние гумата се завърта повече от 1 оборот и в следствие на това скоростомера показва различни километри в час при еднакви обороти. Прецъкайте 1 калкулатор за гуми и ще видите с по колко км/ч се разминават 2 та размера, както и диаметрите на посочените от мен гуми. 195/60/15 е по- голяма от 205/50/15 с 29 мм ( като имам в предвид и че зимната е с 7 мм грайдер, а лятната с 3 .... )A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Здравейте колеги,На колегата спомените са му верни, тази сутрин подкарах купето, моето е същото 1.8 вдигнах 90 и оборотомера сочи някъде около 2500. Няма значение какви гуми има за показанията на скоростомера вътре (радара навън ще покаже друго заради различната обиколка на гумата при другите размери - справка мен - вместо с 205х55х15 карам с 205х55х16), тъй като той не взема скорост от външен източник след колелата.Fiat Coupe 1.8
Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.
Коментар
-
Това ще се отрази само и единствено на реалната скорост с която се движиш. Но няма начин да се промени връзката на оборотомера спрямо скоростомера, защото не си сменил преводните отношения в скоростната кутия. Май не се разбираме. Естествено, че ще има разлика в скоростта и ти си я написал. Това е нормално. Т.е. с различни обиколки на гумите, една и съща РЕАЛНА скорост ще постигнеш при различни обороти, това е ясно. С гумите с по-малък диаметър, ще постигнеш, по-ниска максимална скорост например, ако изпълниш оборотомера докрай. Съответно ще те лъже и километража.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Колегата BO е прав.Оборотомера мери оборотите на коляновият вал или това са оборотите на първичният вал на скоростната кутия ако НЕ приплъзва съединителя.Километража пък мери оборотите на колелата или това са оборотите на вторичният вал на скоростната кутия понеже предавателното число на главното предаване /диференциала/ е фиксирано и не се променя.Като се вземе в предвид и че предавателните числа на отделните предавки също са фиксирани отношението между скорост и обороти на двигателя на една и съща предавка ще е винаги еднакво независимо от размера на гумите. Това е така защото километража мери "косвено" скоростта през кутията, а не като с GPS.Калкулаторите за гуми показват единствено каква ще бъде разликата между реалната скорост на автомобила (тази измерена с GPS да речем) и тази която ще ти показва километража, понеже той няма как да знае че си сложил друг размер гуми за да си коригира самичък показанията.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
Коментар
-
Днес се сетих нещо. Скоро имах проблем с осветлението на километража/ оборотомера и т.н. (централно табло май се казва) и дадох колата да ми я оправят. Съответно за да оправят лампичките са сваляли и пипали стрелките и на оборотомера и на километража. След като взех колата, не съм я карал много, защото живея на централно място и всичко ми е близо, а и в топлото време обичам да се придвижвам с колело, ако не е по работа. Бях забелязал обаче, че след ремонта, оборотите ми при изключена от скорост и загряла кола, не падат под 1100, а преди бяха 600-700. Днес пуснах GPS-а и видях, че сега той и километража показват почти едно и също с 1-2 км/ч разлика, докато преди бяха около 8.И какво става... от една страна оборотомера показва с около 400-500 оборота повече, а километража с около 6-7 км/ч по-малко, в сравнение с преди... На компютърна диагностика още не съм ходил, защото вчера нещо бях ядосан, исках да отворя предния капак, но дръпнах ръчката много рязко и силно и се откачи металното въже от ръчката... смятам в понеделник да ходя, но то май вече няма смисъл... Все пак ще отида да видя дали наистина оборотомера не показва правилно, че да съм спокоен.П.С. Пускам нова тема да ми каже някой как да си оправя въжето и ръчкатаCoupe 1.8 16V
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар