Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изолиране на масления филтър в студено време

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Изолиране на масления филтър в студено време

През зимата от стар вълнен чорап направих чокълче на масления филтър и го затегнах за филтъра с една свинска опашка. Той се намира ниско долу пред мотора и е изложен на студения насрещен ватър през зимата.Така постигнах по-лесно заграване на мотора и поддържане на по-висока температура през зимата на целия мотор. Отделно предполагам, че маслото преминаващо през филтъра не е застивало в него и по-лесно е преминавало през филтриращата хартия, като не повишава налягането във филтъра и не създава условия за отваляне на клапана вътре в него.Имам уред за температурата на маслото в мотора. То също загравя по-бързо и поддържа по-висока температура.Моят термостат леко не затваря притока на антифриз при студен мотор и това удължава загряването на мотора.Тази промяна я бях чел още преди 20 години в руското списание "За рулем". Мисля, че ще е от полза и за нашите машини.Като се позатопли пролетта ще махна изолацията.
    Фиат Мареа 1,8 16В, 1999г

Руският опит е безценен! Добре звучи операцията!

Коментар

Ако вместо стар вълнен чорап напрамиш чохъл от К-флекс като мен мисля ще е по-добре.Като я видиш колата из града удари едно коляно и виж как съм го направил.
      Умные не бывают учены; ученые не бывают умны. - Лао-цзы FIAT BRAVA TD100

Коментар

Много интересна идея, ако беше казал в началото на зимата сега като се замисля може да се използва изолацията от стар/счупен термос за напитки, също може с някаква форма да се оформи капак с пистолетна пяна, ще е по-ефективно.
        --Старата ръжда любов не хваща!--
        156 sportwagon 1,9 jtd 115
        ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Пяната издържа ли на 90 градуса?
          Fiat Croma 1.9 JTD '06 150hp
          Ex. Fiat Bravo SX 1.4 12v '97

Коментар

Всичко може да се ползва, аз за това най-бързо се сетих и ми беше под ръка.
            Фиат Мареа 1,8 16В, 1999г

Коментар

Това за мене си е занимаване с глупости, то по тая логика защо не направите топлоизолация на картера, там се губи доста повече топлина. Интересно защо има мотори, на които има умишлено сложен радиатор за охлаждане на маслото ,дали е добре да се загрява вместо да се охлажда ?
              Фиат Крома 1.9 16v+
              Фиат Браво 1.6 16v
              Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

Моите коли са с премахнат маслен радиатор и допълнителна изолация на двигатела и не прегряват-защо ли?

Коментар

кроко61 написа:
                  Моите коли са с премахнат маслен радиатор и допълнителна изолация на двигатела и не прегряват-защо ли?
                  Махни си и водните радиатори може да стане още по-добре
                  Фиат Крома 1.9 16v+
                  Фиат Браво 1.6 16v
                  Фиат Мареа 1.6 16v

Коментар

Ех приятелю нали не си мислиш че го правя за да проверя кога ще се скапе двигателя :D :D :D

Коментар

Аз пък имах колега с пунто 1,1 и за през зимата си беше направил нагревател от парти грил за картера,и 15 минути преди да тръгне сутринта го включваше да подгрее маслото.Слагаше го под картeра в гаража на две тухли.По негови думи колата въртяла и палела супер лесно.Освен това казваше,че реализирал и няква минимална икономия на гориво.
                      Fiat Brava 1.2,16в

Коментар

При това положение подгрява не само картера а по конвекция и всичко над него.А икономия ще има защото двигатела тръгва от доста по-висока температура-реално и зимата е на ,,лятно,, палене.

Коментар

Вярвам ти,проверено е и от мен.Някога и аз имах гараж,в който обаче бях сложил духалка,която се включваше с таймер 30 мин. преди да изляза.Няма такъв кеф-колата пали от четвърт оборот,няма я онази стегнатост по всички възли,не те интересува колко градуса минус е навън,няма какво да чистиш от колата....А бе гаража е голяма работа.Ако можеше за всяка кола да има......

Коментар

Re: Изолиране на масления филтър в студено време

alvanovo написа:
                            През зимата от стар вълнен чорап направих чокълче на масления филтър и го затегнах за филтъра с една свинска опашка. Той се намира ниско долу пред мотора и е изложен на студения насрещен ватър през зимата.Така постигнах по-лесно заграване на мотора и поддържане на по-висока температура през зимата на целия мотор. Отделно предполагам, че маслото преминаващо през филтъра не е застивало в него и по-лесно е преминавало през филтриращата хартия, като не повишава налягането във филтъра и не създава условия за отваляне на клапана вътре в него.Имам уред за температурата на маслото в мотора. То също загравя по-бързо и поддържа по-висока температура.Моят термостат леко не затваря притока на антифриз при студен мотор и това удължава загряването на мотора.Тази промяна я бях чел още преди 20 години в руското списание "За рулем". Мисля, че ще е от полза и за нашите машини.Като се позатопли пролетта ще махна изолацията.
                            Интересна идея. И аз бих пробвал, даже ще пробвам, защото и моята кола е "уличница". Само се чудя, като престои 12 часа навън през ноща, дали има файда? То изолацията добре, ама железата си изстиват, а филтъра е вързан за тях. В движение със сигурност ще се отрази, но на сутрешният старт? Би ли уточнил?
                            Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Всъщност, доста автомобили имат подгряващ кръг на масленият филтър.
                              Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Working...
                              X