Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво масло да сложа на Пунто ТД 94г.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Какво масло да сложа на Пунто ТД 94г.

Колеги искам да препоръчате масло за Пунтото , турбо дизел е 1.7 94 година ?Мерси предварително

масло

Зависи колко пари имаш .Караш с каквото е за Fiat но и да не си с такова да сложиш като мен Mobil multigrade или от Shell.Няма да има проблем .Да не смесваш само различните видове маслата.
    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Общо взето, каквото и хубаво масло да вземеш на, което пише, че е подходящо за турбо-дизелови двигатели няма да сбъркаш!
      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Аз съм много доволен от ЛИКИЕ МОЛИ, не е много скъпо и все още не са го ментосали. Има го и с молибденова добавка.
        TEMPRA 1,9D 1994г. седан - преди
        ТЕMPRA 1,9TDS 1993г. комби - сега
        НЕ КАРАЙ С ПО-ГОЛЯМА СКОРОСТ ОТ ТАЗИ, С КОЯТО МОЖЕ ДА ЛЕТИ ТВОЯ АНГЕЛ-ХРАНИТЕЛ

Коментар

zdrawko написа:
          Аз съм много доволен от ЛИКИЕ МОЛИ, не е много скъпо и все още не са го ментосали. Има го и с молибденова добавка.
          Здравко, почети малко тези постове и после едва ли ще си "доволен".Силно НЕ ти препоръчвам лики-моли с молибден.. защо? Тук ще намериш отговора.http://www.fiat-bg.org/forum/viewtop...r=asc&start=15
          SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Re: Какво масло да сложа на Пунто ТД 94г.

Riba написа:
            Колеги искам да препоръчате масло за Пунтото , турбо дизел е 1.7 94 година ?Мерси предварително
            Полусинтетично, на опаковката да пише API CF...т.е да бъдe за дизелов двигател, независимо от кой производител е маслото. Не лош избор са SELENIA TORBODIESEL 10W-40,ELF TURBODIESEL 10W-40,CASTROL GTD MAGNETAC 10W-40,AGIP SINT 2000 TURBO DIESEL 10W-40,ERG SINTHRON TD10W-40.За това се сещам в момента. И за разлика от zdrawko, горещо НЕ ти препоръчвам молибденовите сурогати на ЛИКИ МОЛИ.Из форума е писано много пъти ЗАЩО!Успех!

Коментар

Нино, не мога да се съглася с твърдението ти за Лики-Моли.От 6-7 години го ползвам,познавам вносителя и не съм имал проблеми.Шел и Кастрол са най-често фалшифицираните марки и ги правят къде ли не.
              Octavia RS
              Evo 10-служебната играчка.

Коментар

Nino написа:
                Riba написа:
                Полусинтетично, на опаковката да пише API CF...т.е да бъдe за дизелов двигател, независимо от кой производител е маслото. Не лош избор са SELENIA TORBODIESEL 10W-40,ELF TURBODIESEL 10W-40,CASTROL GTD MAGNETAC 10W-40,AGIP SINT 2000 TURBO DIESEL 10W-40,ERG SINTHRON TD10W-40.За това се сещам в момента. И за разлика от zdrawko, горещо НЕ ти препоръчвам молибденовите сурогати на ЛИКИ МОЛИ.Из форума е писано много пъти ЗАЩО!Успех!
                Пропусна Motul 4100 10W-40 MultiDiesel и Motul 6100 10W-40 (ако не се лъжа ти караше с второто а и аз съм доволен от него)

Коментар

Red Storm написа:
                  Нино, не мога да се съглася с твърдението ти за Лики-Моли.От 6-7 години го ползвам,познавам вносителя и не съм имал проблеми.Шел и Кастрол са най-често фалшифицираните марки и ги правят къде ли не.
                  Ами ти продължавай да не се съгласяваш... твоя работа.Прочете ли написаното... в линковете които съм дал?Това предполагам е написано от доста по-умни от мен и от теб.Това лято пообиколих по Европа.. Италия, Палма де Майорка и Валенсия... АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ не видях това масло в продажба.Никой не говори за ментета, а, че свойствата на молибдена не са полезни за БЦГ в двигателите с вътрешно горене.За осите на каруца става!http://www.fiat-bg.org/forum/viewtop...&start=0Ама прочети и двете страници на темата!

Коментар

morg написа:
                    Пропусна Motul 4100 10W-40 MultiDiesel и Motul 6100 10W-40 (ако не се лъжа ти караше с второто а и аз съм доволен от него)
                    Да прав си, прекрасни масла са и двете, но и по скъпи.Това лято карах с 6100 на МОТUL,не съм долял и капка за близо 8000 км пробег.Остатъка до 5-те литра го глътна жадно-жадно реното на сина ми.Картера на Пунтото е 4.3л и за това купувам 5.

Коментар

Някои от колите,които съм докарвал ,бяха точно с такова масло.Чувал съм,че масло с тази добавка помага много на поизносени двигатели и помага за по-тихата работа на същите.Не съм химик,но имам известен скромен автоопит. Никъде по Европата няма Шел и Кастрол по 7-10лв литъра.
                      Octavia RS

Коментар

Red Storm написа:
                        Някои от колите,които съм докарвал ,бяха точно с такова масло.Чувал съм,че масло с тази добавка помага много на поизносени двигатели и помага за по-тихата работа на същите.Не съм химик,но имам известен скромен автоопит. Никъде по Европата няма Шел и Кастрол по 7-10лв литъра.
                        Да, няма! Кастролът 10W-40 за дизел и бензин е 36 евро за 4л туба, а 1 л е 10евро.Шелове има,но само в сиво/синята опаковка.. от полусинтетика нагоре, а те са си доста добри и са по 34 евро/4л. Нищо не помага... помага да си НАГАРОСАШ клапаните и да имаш ядове на по-късен етап.Нарочно съм го наливал 2 пъти в Реното ми което определено не си знае километрите.... по-тиха работа??: => ДА, ДА ама друг път.По тиха работа прави като му сложа олио вместо нафта.

Коментар

Нино,мисля че ставаше въпрос за утихване на повдигачите на клапаните.Ще разпитам по-подробно и ще пиша.
                          Octavia RS

Коментар

Red Storm написа:
                            Не съм химик,но имам известен скромен автоопит.
                            Red Storm и аз не съм химик, но съпругата ми е!!! Консултирайки се с нея тя се съгласи НАПЪЛНО със следните неща /повдигнати с черно в извадките/: 1.
                            mme написа:
                            Въпросът е, че при високи температури МоS2 се превръща в перфектния фин абразив и това поврежда цилиндрово-буталната група.
                            ; 2.
                            masterkar написа:
                            Скорошните тестове показват, че дори някои от най-безобидните добавки съдържат продукти, които, въпреки че са безвредни в тяхното първоначално състояние, се променят към киселина когато са изложени на високи температури в цилиндъра.И едно допълнение към статията на Nino - пак взето от статията на mme:Измельчённый, химически чистый MoS2, казалось бы, является уникальной, классической противозадирной, противоизносной присадкой в масла и смазки. Всё из-за слоистой структуры. По идеологии MoS2 прямой родственник графита (кстати Россия лидировала в мире по производству уникальных графитовых присадок на основе вермикулярного графита, сейчас многие технологии потеряны - брошены), то есть слоистые структуры позволяют держать огромные нагрузки в узле трения.Практика.MoS2 (дисульфид молибдена)- очень уникальная вещь, которая держит громадные нагрузки в узле трения. Но, только наивный человек может лить молибден себе в двигатель. Ведь прозевал чуть-чуть момент замены масла и двигателю каюк. Почему? Потому что продукты окисления дисульфида молибдена состоят из окиси молибдена (MoO3), обладающей высокой абразивностью и серы - коррозионно-опасного агента. Очень наглядно это видно, когда рвётся пыльник на ШРУСе. ШРУС выходит из строя, не потому, что грязь попала внутрь, а потому, что под воздействием кислорода происходит распад дисульфида. Попадающая влага усугубляет ситуацию, так как при этом образуется серная кислота (H2SO4). Кислота размягчает металл, абразив приводит к износу.
                            Та по същество: Аз си зададох един въпрос - Е ли възможно след като маслата /продуктите/ с молибденов дисулфид са забранени /ограничени/ за употреба на Запад в момента да им се търси пазар в страни на нашия хал ?! Отговора оставам на теб! Всеки сам си решава какво да "сипва" в автомобила си!!! Тук само се дават съвети и консултации!!!
                            BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                            Среден разход на газ

Коментар

В Германия е пълно с такова масло!Има го на много места!И това,че в БГ има основно само с молибденова присадка,не значи че фирмата няма добри масла!Някои от форума се бяха засилили да слагат Селениа ГАЗ,ама се поотказаха,че се оказа минерално масло,ако че е за газ.Преди карах един поиздухан форд с Лики Моли(молибден) и бях много доволен!Двигателят и клапаните не тракаха,както с други масла.Относно цената на маслата по бензиностанциите в Европа-а колко е Колата и кафето там?Дали не са 2 пъти по-скъпи?А може би 3 пъти?А как ти се струва Valvoline 5w40 пълна синтетика за 30 евро 4 литра?Просто е купена тубата от магазин ,а не от бензиностанция!Аз си карам с такова и не мисля,че е по-лошо от Селениа,Тутела и т.н.Всеки да си направи избора.
                              Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                              Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Working...
                              X