Здравейте, колеги. Надявам се темата да е в правилния раздел. Потърсих в останалите подфоруми и не намерих място, където да "пасне" описанието "проблем с чистачки".Опасявам се, че нищичко не разбирам от ремонт и поддръжка на автомобили, общо взето само сипвам бензин, антифриз, масло, течност за стъклата, и карам. (Постиженията ми в Need for Speed не се броят, нали ).Автомобила ми е Fiat Bravo SX - 1.4, произведен 1997, бензин.В началото на застудяването (някъде октомври месец, ако не се лъжа) чистачките ми започнаха да включват и да се движат по-бавно. При натискане на лоста, с който се включват, първо се чуваше цъкването и избръмчаването на моторчето им (така предполагам). Чистачките тръгваха нагоре по стъклото и почти веднага се спираха за кратко, изминаваха между два и пет сантиметра, доколкото си спомням. Почти веднага пак се чуваше цъкването и пак тръгваха, но някак си накъсано. Стигаха до края, връщаха се нормално, и така няколко пъти, след което вече си вървяха нормално.Аз като пълен лаик, без никакво желание да се занимавам с проблема, се задоволявах с това състояние, като само се надявах да не стане по-зле. Самозалъгвах се, че едва ли не ще се оправи от само себе си ... Да, ама не. Стана по-зле. В един момент, преди няколко дни - преди снеговалежа, чистачките ама въобще не поискаха да помръднат. Почистих перата, загрях автомобила, нямаше заледявания, но чистачките не щат да помръднат. Ток има достатъчно, акумулатора е нов.Реших да им "помогна". Докато са включени, почнах да ги дърпам с ръка, и след като ги подръпна, изминават кратко разстояние, и пак спират. И ако пак ги дръпна, така с помощ, успяват да стигнат до края на стъклото. Но не могат да се върнат сами, пак трябва да им помагам. Направих това няколко пъти, с надеждата както преди - като минат няколко оборота, да се оправят, но - ядец, не се оправиха.И още нещо - чува се едно съвсем леко и непрекъснато цъкане, прищракване, непрекъснато, и ако не се лъжа идва някъде от зоната, където е моторчето на чистачките. Изчезва, ако включа чистачките. И пак се появява и си цъка нон-стоп, като са изключени.Ето това са симптомите, които забелязах. Ще съм благодарен на всякаква помощ, поне за указания кое трябва да се види, погледне, измери, или смени. Може проблема да е съвсем елементарен и прозаичен, а решението да е в рамките на възможностите ми. А, дано!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Чистачките ми (почти) спряха да работят (Bravo SX)
Collapse
X
-
reter написа:Колега, надявам се да нямаш нищо протиш, че ще използвам темата ти. При мен се случва същото, самоче с задната ми чистачка. Очаквам развитие по темата.Фиат марея уикенд 1.9ТД100
"Доброто винаги побеждава злото.Така че, който победи,той е добрият!"
Бат Бойко победи...но се оказа,че не е добрият!!
Коментар
-
ivannik написа:reter написа:Колега, надявам се да нямаш нищо протиш, че ще използвам темата ти. При мен се случва същото, самоче с задната ми чистачка. Очаквам развитие по темата.Fiat Bravo 1.6 99г. - Г.И.
Fiat Stilo 1.6 02г. - Г.И.
Коментар
-
@reter - нямам нищо против, разбира се, и дано това обяснение на ivannik да ти помогне да си решиш проблема.Сега остава само и на мен някой да помогнеличен блог: http://assenoff.net
Коментар
-
Почисти клемите на акУмулатора, също третирай релето за чистачки със контактен спрей От мръсна (нагар) клема са ми спирали стъклата и светлините на едната кола (не фиат)Sedicivalvole (Racing Rosso)now
GTV 2.0 (612 A)now
E60 530D now.. hate it big time :D
Lumina SUPER SPORT V8 5.7(silver) ex
Hyundai Coupe V6 2.7 (silver)ex
Коментар
-
ivannik написа:reter написа:Колега, надявам се да нямаш нищо протиш, че ще използвам темата ти. При мен се случва същото, самоче с задната ми чистачка. Очаквам развитие по темата.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
Много благодаря, pakumba! Като имам свободно време по светло (събота-неделя) ще се пробвам да свърша това.И се надявам междувременно да не повредя нещо друго, докато се мъча с демонтирането и "оправянето" на контактните пластини на моторчето на чистачките, че ще ми е за пръв път да бърникам по автомобила, и съм леко притеснен.Ще ми мине, деличен блог: http://assenoff.net
Коментар
-
Малко указания и предположения към темата. Самото моторче е покрито с "гумено кожухче" което да го предпази от влагата/водата. Но изходния вал /ротора на моторчето/ минава през едно лагерче преди да стигне до лостовия механизъм на чистачките. При мен преди 3 години имаше същия проблем, както го е описал колегата в темата. Проблема се оказа в това, че лагерчето и вала минаващ през него бяха ръждясали заради това, че "кожухчето" се беше разкъсало малко и е влизала влага. Проблема го реших след сваляне на моторчето, изчистване на ръждата /пръскане с WD-40/ след което смазване /гресиране/ на лагера и обратно в изходно положение. Изхода на ротора така се беше "спекал" за лагера, че не можеше да се върти - отиваше нормално захранване към двигателчето, но то само загряваше, добре че не беше изгоряло.Иначе свалянето си е пипкава работа - отне ми половин ден тази процедура. Свали си Haynes-а, там я има описана процедурата и дано да си на "ти" с английския. Гледаш картинките, четеш и действаш, като точно спазваш последователността. Добре е преди да извадиш рамената на чистачките да отбележиш на стъклото с тебешир /креда/ положението им - това ще ти спести доста време после при правилното им поставяне защото са на шлици!Другия вариант за проблема вече ти го е описал колегата pakumba по-горе.
Коментар
-
masterkar, твоите подробни указания ще са ми ама страшно полезни, много ти благодаря! Екстра съм с английския, само ако може ме просветите какво е това "Haynes" и откъде се сваля ...Всъщност, мерси на всички, дето погледнаха темата и споделиха своите предположения, евала! Много ме радва това, че колегите в тази общност на фиатаджии (правилна ли е думичката?) обясняват толкова добре, без заяждания и подигравки, и се ангажират с проблемите на другите. !личен блог: http://assenoff.net
Коментар
-
Assenoff написа:Екстра съм с английския, само ако може ме просветите какво е това "Haynes" и откъде се сваля
Коментар
-
Няма проблем, ще си сваля всичките файлове от там и ще ги прегледам, и без това до събота имам време да се образовамличен блог: http://assenoff.net
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар