Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

С 13-ки или с 14-ки би возило по-меко?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

С 13-ки или с 14-ки би возило по-меко?

С един колега и той с пунто и очаровани от твърдото возене се чудим, дали нещо би се променило, ако минем на 13-ки! Все си мисля, че след като 13-ката е с по-малък диаметър, то на нея мога да сложа по-висока гума, която да обира по-добре дупките. Но може и да бъркам! Вие как мислите дали наистина с 13-ки една кола би возила по-меко!
    Fiat Punto 1.7 TD

по-принцип по късата кола в случая пунтото вози по твърдичко да ... ама незнам ако сложиш 13-ка...175/65/14 ще се побере. ако те устройва тоя размер пробвайтеинъче 165/70/13 е другия вариант... но нека който кара пунто да си каже най-добре :D
    Citroen Xsara 1.9 TD 90 hp

ex - Fiat Tempra 1.6 i.e. 75 hp

Коментар

За твоето 1.7 TD не дават алтернатива на 13-ки, но пък за 1.7 D варианта е 165/70/13, които са със същият тегловен индекс като на препоръчаните за теб 165/65/14 http://www.avtogumi.bg/oscommerce/ad...nto/marka/FIAT . На Мареата препоръчителният размер е 195/55/15, обаче зимните ги взех 185/60/15 - малко по-тесни, но и малко по-високи. Определено мога да кажа, че се усеща разлика от нископрофилните.

Коментар

за по меко, незнам, но окачването ще поема по добре дупките и неравности, но се нарушава устойчивоста в завой с повисоките гуми
        ...хладилник, карам хладилник...

Коментар

seninkn написа:
          за по меко, незнам, но окачването ще поема по добре дупките и неравности, но се нарушава устойчивоста в завой с повисоките гуми
          Все пак говорим за взаимозаменяеми размери с допустима разлика в широчината и във височината - за моите например 185/60/15 са с 10мм по-тесни и 7 мм по високи - колкото е разликата в грайфера на една нова и една износена гума. До някъде има значение, че по-широките и по-ниски гуми ги карам на по-широки джанти - 6,5J /което ги прави още по-ниски/, а по-високите на по-тесни 6J. Разлика в поведението при висока скорост не съм усетил, а съм правил "ластици" и със 180км/ч, със смяна на лентите и изпреварвания на магистралата - естествено на сухо. :D То ако бях и усетил чувствителна разлика в такъв момент сега сигурно нямаше и да пиша, щото...Пази, Боже!

Коментар

да вярно че на 1.7 ТД-то няма да влезне 13-ка , значи колега най-добре си карай с 14-ка 175/65...или 165/65 за зимата си е по-добре с тясна и висока гума.аз карам с 175/70/14(не опира никъде на темпрата)

Коментар

А защо не биха влезнали 13-ки на 1.7 тд? Иначе сега съм с 175/70/14 и нямам проблеми!
              Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Ще влезнат и 13,например 155-70-13 са точно за Пунто.Аз карам с 14 и 13,в зависимост от сезона и не правя разлика.Според мен Пунтото си вози много добре даже,никак не е твърдо.
                ex. punto elx 1.2i
                Lancia Libra 1.6

Коментар

Пунто

не по големите гуми са по добри 175/70/14 стават за Пунто мойте едните са такива
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

tzetzo_slavista написа:
                    А защо не биха влезнали 13-ки на 1.7 тд? Иначе сега съм с 175/70/14 и нямам проблеми!
                    да не би да опират в диска ?е щом си 175/70/14 карай си така

Коментар

все умряла работа ! .. зимните са ми 13ки 155/70 летните са ми 185/60/14 .. все същотоВсяка късна есен и късна пролет като дойде време за смяна си викам .. е ся ще усетя разлика ама да ти кажа .. май няма разлика и при 2те гуми друса скърцат пластмаси и всичко си е същото
                      Пунтак 1.1 с лека измама под капака

Коментар

Май няма да ги сменям... Явно няма много смисъл! Иначе с тракащите пластмаси нямам проблеми, понеже още преди 5 години уплътних луфтовете и сега нямам скърцане от купето.
                        Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Working...
                        X