Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трептене на волана на Пунто

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Трептене на волана на Пунто

Имам следния проблем. При тръгване на колата на прав участък като карам с под 10 км волана си седи неподвижен, колата си върви направо. Когато обаче засиля колата в интервала 10 - 60 км, колата отново върви направо обаче волана започва да трепти завъртайки се последователно наляво и надясно с около 1 см. Разбира се това не отклонява автомобила и той продължава да се движи направо. Когато засиля над 60 км това трептене спира. Волана остава отново неподвижен, но в момента в който падна под 60 км той отново започва да се движи в ляво и дясно. На какво се дължи това и как да го отстраня ако е проблем ?

Re: Трептене на волана на Пунто

The_Wicker_Man написа:
    Имам следния проблем. При тръгване на колата на прав участък като карам с под 10 км волана си седи неподвижен, колата си върви направо. Когато обаче засиля колата в интервала 10 - 60 км, колата отново върви направо обаче волана започва да трепти завъртайки се последователно наляво и надясно с около 1 см. Разбира се това не отклонява автомобила и той продължава да се движи направо. Когато засиля над 60 км това трептене спира. Волана остава отново неподвижен, но в момента в който падна под 60 км той отново започва да се движи в ляво и дясно. На какво се дължи това и как да го отстраня ако е проблем ?
    Наи вероятно имаш крива гума. Провери ги !
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD
    Porsche 944 S2
    http://www.valmcrae.snimka.bg/
    http://vbox7.com/user:val_mcrae
    http://autoclubkarlovo.bulgarianforum.net

Коментар

Като си поогъна някоя от предните джанти и при мен прави така, обаче след като изчезне при 60-70 км/ч се появява пак трептенето на волана при около 120 случвало ми се е поне 4-5 пъти и все се оказва крива или недобре балансирана джанта
      PUNTO 1.1 94г.

Коментар

velko_sz написа:
        Като си поогъна някоя от предните джанти и при мен прави така, обаче след като изчезне при 60-70 км/ч се появява пак трептенето на волана при около 120 случвало ми се е поне 4-5 пъти и все се оказва крива или недобре балансирана джанта
        Мда, аз имах вибрации над 120км/ч, джантата се бе изкривила, но поради мястото на изкривяване и тоа че е лята не може да се се изправи, проблема се реши(до голяма степен) с пребалансиране. Сега понякога над 140 има леки вибрации, но така или иначе рядко карам с такава скорост
        FIAT Bravo 1.6 16V '97

Коментар

И на мен приди ми трепереше волана,но при над 100 км-оправих го с балансиране!
          Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Крива джанта(и) или гума(и). Понякога кривината е много малка и не се хваща на баланс-машините, но точно при определени скорости се получава гадно треперене на волана.
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

а при мен има над 120 вибрации, които преди ги нямаше (възможно ли е да съм разтегнал гумите при висока скорост (210) ако на тях пише, че издържат до 180 ... и да имат балон от плоската страна с грайфера?)
              Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
              http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

Re: Трептене на волана на Пунто

The_Wicker_Man написа:
                ... при ниски скорости трептенето на волана е от крива гума (балансиране няма да ти помогне) ... ако не е голяма кривината на гумата може да я сложиш за задна, а задната - за предна .... така поне ще избегнеш трептенето на волана ...

Коментар

-------------------------------------------------------------------------------- The_Wicker_Man написа: Имам следния проблем. При тръгване на колата на прав участък като карам с под 10 км волана си седи неподвижен, колата си върви направо. Когато обаче засиля колата в интервала 10 - 60 км, колата отново върви направо обаче волана започва да трепти завъртайки се последователно наляво и надясно с около 1 см. Разбира се това не отклонява автомобила и той продължава да се движи направо. Когато засиля над 60 км това трептене спира. Волана остава отново неподвижен, но в момента в който падна под 60 км той отново започва да се движи в ляво и дясно. На какво се дължи това и как да го отстраня ако е проблем ? ... при ниски скорости трептенето на волана е от крива гума (балансиране няма да ти помогне) ... ако не е голяма кривината на гумата може да я сложиш за задна, а задната - за предна .... така поне ще избегнеш трептенето на волана ...
                  Абсолютно вярно аз така направих и сега съм ок

Коментар

100% крива джанта, аз имах същия проблем, удаде ми се случай и си взех 4 нови железни джанти и колата заспа. За всеки случаи може да се провери и предницата да не е "разкрачена", т.е. гумите да не са напълно симетрични, което може да се получи от вибрациите евентуално, проверката струва 5/10 лвпоздрави

Коментар

Провери също така и дали грайферите на предните гуми са равномерно изтъркани,а не повече от вътрешната или външната страна!
                      Fiat Punto 1.7 TD

Коментар

Working...
                      X