Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

колата загрява като за световно

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

колата загрява като за световно

Здрявейте,имам следния проблем : дизеловата ми фиеста 1.6Д загрява силно като се кара на градско в задръстванията. Извън града загрява също, ако има да изкачва наклон. Въпреки че съм си извел в кабината ключе, с което принудително включвам перката на радиатора, това помага до време, после стрелката отива към червения сектор и принудително спирам за охладждане на двигателя. Примерно по пътя от Симитли към Предела спирах поне три пъти, Витиня в посока към София не мога да я кача без да спра и т.н Имате ли някакви идеи ? На тоя двигател водната помпа се задвижва от ремъка за алтернатора - смених ремъка, защото виеше и се беше разхлабил. Това не реши проблема. Проверих дали се газира антифриза -- като че ли не се газира, поне не видях мехурчета, като отворих разширителния съд, колата не пуши бяло -- с други думи, като че ли няма признаци за прегоряла гарнитура на главата. Утре ще източа антифриза и ще сваля термостата и ще го "сваря" на печката в тенджера, за да видя дали отваря. От какво може да е това загряване?PS въпреки че не карам Фиат, пиша в този форум поне по две причини : а, следващата ми кола ми се ще да е Брава (естествено дизел)и б, фордажиите нямат свестен форум. мерси предварително !Р
    Тойота Приус

Re: колата загрява като за световно

Rayo написа:
    Здрявейте,имам следния проблем : дизеловата ми фиеста 1.6Д загрява силно като се кара на градско в задръстванията. Извън града загрява също, ако има да изкачва наклон. Въпреки че съм си извел в кабината ключе, с което принудително включвам перката на радиатора, това помага до време, после стрелката отива към червения сектор и принудително спирам за охладждане на двигателя. Примерно по пътя от Симитли към Предела спирах поне три пъти, Витиня в посока към София не мога да я кача без да спра и т.н Имате ли някакви идеи ? На тоя двигател водната помпа се задвижва от ремъка за алтернатора - смених ремъка, защото виеше и се беше разхлабил. Това не реши проблема. Проверих дали се газира антифриза -- като че ли не се газира, поне не видях мехурчета, като отворих разширителния съд, колата не пуши бяло -- с други думи, като че ли няма признаци за прегоряла гарнитура на главата. Утре ще източа антифриза и ще сваля термостата и ще го "сваря" на печката в тенджера, за да видя дали отваря. От какво може да е това загряване?PS пиша в този форум, въпреки че не карам Фиат поне по две причини : а, следващата ми кола ми се ще да е Брава; б, фордажиите нямат свестен форум. мерси предварително !Р
    Като че ли единствената причина може да е термостата... за него какво знаеш?П.П.: Добре си дошъл във форума!
    FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Имаш ли представа дали въобще има движение на антифриза...спада ли като запалиш двигателя? Да нямаш някъде запушване?Само предположения.
      Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
      Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Mazgarev написа :
        ....П.П.: Добре си дошъл във форума!
        Благодаря! :D Какво знам за термостата ? Сложно е да отговоря .. май нищо ... освен че го има. Имам един резервен - него го пуснах във вряла вода -- отвори нормално. Утре ще пробвам с тоя, който е на колата. Все пак ме мъчи въпроса, може ли да се е скапала гарнитурата, а да няма симптоми (или аз да не ги виждам) ? Ако профилактично сменя и гарнитурата ? В смисъл сложно ли е, мога ли нещо сериозно да прецакам ако реша сам да го правя (точно в тоя момент нямам възможност да я закарам на майстор)? Досега съм правил само дребни ремонти и обслужване -- сменявал съм свещи, филтри, масло, заден амортисьор, отстраних си едно капене на антифриз от тръбичката за парното, едно сълзене на нафта от помпата, сменял съм датчиците -- за температурата и другия - за перката. А, свалих и промих радиатора - също никакъв ефект.Дали има движение на антифриз ? -- сигурно има съдя по това, че ако не е загряла много - не е в червения сектор, като пусна перката и температурата пада. А, сега се сетих -- преди година се скъса ремъка на алтернатора, което е довело до спиране на водната помпа -- стрелката отиде моментално в горния край на скалата ! Как да проверя за запушване ? Мерси за предположението , не се бях сетил.Р.
        Тойота Приус

Коментар

Недей от сега да се притесняваш, ами по-добре пробвай термостата и кажи дали работи! След това ще обсъждаме евентуално гарнитурата...
          FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Благодаря, утре ще проверя термостата и "оно че си покаже" !Р
            Тойота Приус

Коментар

Може да не обезвъздушаваш като хората и да остава въздух в системата. Получава се въздушна възглавница и дефакто водата, която циркулира е много по-малко от необходимата и затова да се покачва бързо температурата. Не знам при този двдигател къде е винта за обезвъждушаване, но ако не го знаеш и ти - пробвай със съединение от най-високата точка. Термостата като отвори - загрява моментално и големият входящ маркуч в радиатора. Ако той остава студен - значи вдата циркулира в малкия кръг и термостата не отваря.Просто още една идея!

Коментар

Да, и аз май не го знам къде е този винт.Май отваря термостата, щото маркуча се загрява. Все пак, утре ще проверя всичко отново и ще пиша какво е положението. благодаря за мненията!До утре,Р
                Тойота Приус

Коментар

При пълнене на системата парното трябва да ти е пуснато на "топло"! Има и модели, които се самообезвъдушават от разширителиня съд, но точно за FIESTA не мога да дам точен отговор.

Коментар

Това че загрява маркуча не е гаранция - моя термостат се прецака много странно - на студено стои леко отворен и трудно загряваше а като загрее понеже е слабо отворен и се прегрява за нула време (сега си нося последствията).Така хем като пипнеш маркуча е горещ хем перката не се включва навреме и дори да я включа принудително (няколко пъти за да спася колата от убииствено прегряване из задръстванията в София) колата не сваля температурата.Иначе твоя проблем мисля че е точно термостата ама и аз моя го сварих (в тенджерата) ама без термометър ами на око така и уж мислех че работи ама не работи.Така както ми го обесни наистина или е запушване или е термостат ама запушване по-трудно може да се получи.Имах един джип Аро ама сглобяван в Италия (иначе е румънски).Та той като го внесохме и източих антифриза вътре имаше кал и каквото се сетиш още (4акъл,пясък,ръжди,трева даже намерих) и май-май някой от някое поточе беше наливал водата в колата.Та мисълта ми е че то не се беше запушило така че се съмнявам да се запуши Фиестата.
                    Fiat Tipo DGT 1108cm3 Fire, VW Passat B3 1878cm3

Коментар

Със варене на термостата няма да разбереш нищо освен ако нямаш термометър.Другото което е при поставяне на нов термостат може да го опечеш веднага ако не си обезвъздушил системата.Ако искаш ме послушай патил съм в тази насока.
                      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
                      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Термостатите отварят при различна температура при различните двигатели - между 88 и 94 градуса. За да понижиш температурата на кипене на водата - около 100 градуса (за дестилирана вода), трябва да добавиш малко готварска сол!!!. Сваля с около 5 градуса. Иначе в охладителната система на колите се поддържа налягане от около 0.3 атм., което пречи на водата да кипне дори при 120 градуса.

Коментар

Колега, провери си радиатора. Свали го и много хубаво го измий. Между ламелите има много боклук и пречи да охлажда нормално. Поне при мене беше така. Дано се оправи, че идва лято ....
                          PUNTO Selecta

Коментар

Я първо си провери капачката на разширителния съд или, там където е да не е дала фира, че и на мен ми обясняваха за радиатори и тям подобни
                            Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93

Коментар

мъркучите да не са по твърди от нормалното
                              TEMPRA 1.8 SW.SLX-продадена и заменена със БМВ 318TDS
                              UNO 1.0 FIRE

Коментар

Working...
                              X