Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нестабилност (пролетен грип)! Окачване?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Нестабилност (пролетен грип)! Окачване?

Прегледах старите теми колеги, но не се ориентирах добре за проблема. Първо да обясня симптомите.Днес се връщах от великденските празници и някъде около Владая колата започна да се тресе все едно я е хванала някаква треска.. дори и при сравнителни ниска скорост. В първия момент си помислих, че просто пътя е много лош, но след като минах на относително "нормален" (до колкото ги има) колата се държеше доста нестабилно все едно се опитва непрекъснато да кършне ту в едната ту в другата посока... разбира се става дума за малки отклонения и сравнително голяма честота.. но заради скоростта и честотата се усеща отлично интерционния момент който се създава. На перфектен път колата се държи.. бих казал стабилно.. докато не подам малко газ или натисна спирачката.. вместо да се ускори/спре плавно.. започва отново лека нестабилност и "треперене"... Аз лично не забелязах основателна прична за да се получи това нещо, т.е. не съм минал нито през някаква дупка, нито съм правил резки движения (беше доста мокро, в някой участъци валеше силно и през целия път карах внимателно)... Преди месец-два беше на преглед по ходовата част и "всичко" било ОК (гледам при първи симптоми да я оправям и не е зарязана колата на самотек)... В много скоро време ще ходя до сервиз за да сменят някой консумативи по спирачките... и се чудя какво може да е, за да го погледнат конкретно? Идеи?Благодаря предваритено!
    FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Още една идея...Може да бъде и от изкривена гума...най-често водеща-в случая-предна.../последствие от стари удари в дупки-не винаги се проявява веднага след събитието.../не е задължително и джантата да е крива или ударена...Повдигни на крик една по една и завърти -обикновено биенето е странично/по-рядко радиално...
    Ex. Grande Punto Driver

Коментар

@Mitko: Ако може развий си мисълта по-подробно?@vesko.t: Звучи добре с изключение на:
      На перфектен път колата се държи.. бих казал стабилно.. докато не подам малко газ или натисна спирачката.. вместо да се ускори/спре плавно.. започва отново лека нестабилност и "треперене"...
      Ако е това което описваш, когато колата е на "идеален" път без да подавам газ или натискам спирачка.. колата се движи гладко.. никакви вибрации и т.н... няма как да стане при изкривена гума (джантата на око ми изглежда ОК). По-скоро ми се струва, че когато не натискам газта или спирачката и се движа по-гладък път няма вибрации тъй като всичко по ходовата част е наместено и се крепи някак си на магия. Когато обаче мина през малка неравност или не особено добър път проблема веднага се проличава.. очевидно нещо е разбито/скъсано и не се крепи както трябва...Като се прибирах насам не смеех да натискам газта защото си мислех, че може да се разглоби нещо или изкоча от пътя ако се влошат нещата
      FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Подкреепям идеяата за крива гума!Проверката обаче на гумаджия /на машина/.
        Lancia Kappa 2.4 JTD 99`
        Uno 75 1.5i.e.8V 88`

Коментар

На отличен път... на няколко пъти проблема изчезваше, а при най-минималните неравности започваше да "залита".. или аз съм бил на повече бири или колата!! Ама аз не пия алкохол.. начи остава колата Съвсем сериозно не ми се вижда възможно това с гумите? Пък си бяха чисто нови.. първи сезон
          FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

perlsite написа:
            На перфектен път колата се държи.. бих казал стабилно.. докато не подам малко газ или натисна спирачката.. вместо да се ускори/спре плавно.. започва отново лека нестабилност и "треперене"...
            Ако е това което описваш, когато колата е на "идеален" път без да подавам газ или натискам спирачка.. колата се движи гладко.. никакви вибрации и т.н... няма как да стане при изкривена гума (джантата на око ми изглежда ОК). :
            Не твърдя,че е 100% от гумите,просто една идея+...освен по окачване,ходова част,управление...а това ,че го прави при ускоряване или спирачки,също е обяснимо-тогава натоварванията са по-големи...
            Ex. Grande Punto Driver

Коментар

Значи до тук вариантите са: "сеене" от разбити шарнири и проблем с гумите...Други варанти? Ще ми се да разбера от какво е... преди да отида в сервиз, че там кой знае каква глупост ще искат да сменят безмислено...
              FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Друг вариант е крив спирачен диск, ма това се усеща най-вече когато натиснеш спирачките леко.
                Lancia Kappa 2.4 JTD 99`
                Uno 75 1.5i.e.8V 88`

Коментар

Амортисьори ? виж ги поне да не са омаслени или иди на диагностика вадят ти диаграма за всеки един амортисьора дали има хляб в него и колко има в Бургас това става в сервиз МУНИ,за Шопланд не знам

Коментар

gdd55 написа:
                    Амортисьори ? виж ги поне да не са омаслени или иди на диагностика вадят ти диаграма за всеки един амортисьора дали има хляб в него и колко има в Бургас това става в сервиз МУНИ,за Шопланд не знам
                    Уж ги погледнах отдеве на око и изглеждат наред, но и май няма голяма вероятност да е от тях.. поне според поведението на автомобила...До колкото мога да преценя "залитането" е на ляво и дясно (аксиално по оста x), не вертикално по оста на амортисьорите (y)?!Може и да бъркам...
                    FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Утре ще ходя на сервиза, пък Господ да е с мен и дано не ме мотаят с глупости, а да намерят конкретната причина...Ако някой се сети нещо допълнително да пише...
                      FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Re: Нестабилност (пролетен грип)! Окачване?

perlsite написа:
                        Прегледах старите теми колеги, но не се ориентирах добре за проблема. Първо да обясня симптомите.Днес се връщах от великденските празници и някъде около Владая колата започна да се тресе все едно я е хванала някаква треска.. дори и при сравнителни ниска скорост. В първия момент си помислих, че просто пътя е много лош, но след като минах на относително "нормален" (до колкото ги има) колата се държеше доста нестабилно все едно се опитва непрекъснато да кършне ту в едната ту в другата посока... разбира се става дума за малки отклонения и сравнително голяма честота.. но заради скоростта и честотата се усеща отлично интерционния момент който се създава. На перфектен път колата се държи.. бих казал стабилно.. докато не подам малко газ или натисна спирачката.. вместо да се ускори/спре плавно.. започва отново лека нестабилност и "треперене"... Аз лично не забелязах основателна прична за да се получи това нещо, т.е. не съм минал нито през някаква дупка, нито съм правил резки движения (беше доста мокро, в някой участъци валеше силно и през целия път карах внимателно)... Преди месец-два беше на преглед по ходовата част и "всичко" било ОК (гледам при първи симптоми да я оправям и не е зарязана колата на самотек)... В много скоро време ще ходя до сервиз за да сменят някой консумативи по спирачките... и се чудя какво може да е, за да го погледнат конкретно? Идеи?Благодаря предваритено!
                        Много е трудно да се отговори с нещо конкретно, понеже това тресене и "сеене" нямя как да се усети, а друг начин няма!Щом се получава при подаване на газ / натоварване / обърнете внимание на полуоски, карета, скоростна кутия и /вътр. карета/ , тампони на мотора...Дръпни ръчната и се опитай да потеглиш и виж ще се промени ли нещо!Дигни едното предно колело и включи на скорост, а после и другото и наблюдавай!

Коментар

от карето едвали ще улюлява80% амортисьори.Ако е имало един изтървал и не е усетен на време е заминал и другият на кръст .Иди в сервиз за тстване на амортисьори от 5до8лв взимат да ги тестват поне в Бургас.В софия няма ли такава машина ?

Коментар

Амортисьор според мен.

Коментар

hit-ko: Незнам каква точно беше идеята със задната спирачка, но като потеглих автомобила изгасна както се очакваше и нищо по-особено не чух и не забелязах Интересното е, че до преди малко я покарах из града и това странно поведение днес го *нямаше*.. нито веднъж не се появи тази нестабилност, включително при по-голяма скорост ускоряване и т.н... Колата се дъжеше съвсем нормално.Много странно... Утре ще поискам да погледнат ходовата част... може нещо да не е наред...
                              FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Working...
                              X