Някой може ли да ми каже къде се намира пробката за проверка на маслото на ТД100 (предполагам, че на jtd ще е същото)Никога не съм проверявал нивото на маслото, а и не съм го сменял.От известно време се появи много неприятно виене от към скоростната кутия.Най-изразено е виенето на 4-та скорости при подаване на пълна газ (без газ като се кара на скорост няма виене) Същото го има в по-малка степен и на 3-та и 5-та. На малките скорости по не се чува.От какво може да е това виене. Може ли просто маслото да ми е понамаляло или е нещо по сериозно?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за скоростната кутия ТД100
Collapse
X
-
Здравейте,имам Мареа 1.9тд със сходен проблем. Има виене когато е на скорост и се подава газ, като при пета е най-малко.Има виене и при статично положение на колата, когато се подава газ. Като е освободена от скорост и се движи виенето липсва.Днес я взех от автосервиз, като и там не могат да кажат на какво се дължи.Единственото казаха, че са свалили пистовия ремък и не се чува виенето. Би следвало да е извън двигателя.Каква се оказа причината при вас?Благодаря предварително за инфото!К
Коментар
-
Добре де. Гледам, че по Аутодата го дават полусинтетично. Искм по принцип само да долея колкото е нужно. Но проблема е че искам да сложа Castrol Taf-X което обаче е синтетично. Същото доколкото поразгледах е и Тутелата. Някой има ли си на идея дали ще има проблеми?Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI
Коментар
-
Geraka написа:Добре де. Гледам, че по Аутодата го дават полусинтетично. Искм по принцип само да долея колкото е нужно. Но проблема е че искам да сложа Castrol Taf-X което обаче е синтетично. Същото доколкото поразгледах е и Тутелата. Някой има ли си на идея дали ще има проблеми?Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Danchojn написа:Кастрол TAF-X е напълно синтетично трансмисионно масло 75W90 GL4-GL5. Това е много добро масло, стига да му е гарантиран произхода. При вносителя Мотобул е 40лв/л. Спокойно може да го използваш. Нищо няма да и стане на скоростната кутия. Дори е по-добре от Тутелата, която ако не се лъжа е само GL5.Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI
Коментар
-
Съвместими са. Но крайният резултат от смесването ще е масло с по-ниски характеристики от тези на Кастрола със сигурност. Това може да го направиш, но само временно, защото за да се постигнат определени норми на маслото се използват присадки. А всяка марка има своя технология. Не че присадките са различни, но когато базата от която се изхожда е различна(а това в случаят е сигурно) процентното съдържание на определени присадки в едното и другото масло е различно. Така като краен резултат ще получиш масло, при което едни присадки ще са предозирани, други ще са по-малко, трети се неотрализират. Това е причината да не се смесват, но няма да се пресекат и изгубят основните си змазочни качества. По същата причина не се препоръчва да се мешат и еднакви дори масла, но от различни партиди.Така че, може но за кратко. Най-добрият вариант, щом Кастрола е истински, махаш Тутелата и зареждаш с него.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Мерси за разясненията.Май ще ида да сменя цялото масло. И без това имам точно 2литра Кастрол. Ще пиша след това дали има подобрение във скоростната кутия и най-вече дали ще намалее виенето, макар че се съмнявам. Четох някъде, че трябва да се сменят лагери в скоростната кутия при такова виене.Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI
Коментар
-
Смених го. Старото, което източихме беше червеникаво на цвят и бистро, което доста ме учуди. Колата е на 220000км по килимоетраж. Промяна май никаква няма. Скоростите може би се сменят идея по-лесно, но може и да си въобразявам. Виенето на 4та го има. На 3та не го чух. Утре я изкарвам извънградско и ще слушам какво става.Събра точно 2 литра и преля.Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI
Коментар
-
Каквото и да сипеш вътре, не може да очакваш веднага ефект. Ако нивото на шума е високо, не очаквай да изчезне, но може да намалее и да не се увеличава, което пак е добре.Червеникавият цвят обаче ме притеснява. Прилича на хидравлично масло, което ако е така, ефектите и шумовете от скоростната почват да стават обясними. Не знам в тези скоростни да е допустимо сипването на такава течност.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Danchojn написа:А защо си така сигурен, че виенето е от там?Ex: Fiat Bravo 1,9TD100; Alfa Romeo 147 JTD; Audi A3 1.6, Audi A3 1,9TDI 131, Audi A6 3,0TDI, Alfa Romeo GT JTD, Audi A4 B7 1.9TDI
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар