Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Каране под 2000 оборота!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Каране под 2000 оборота!

Колеги кажете вредно ли е продължително каране под 2000 оборота и не само при спускане, говоря за 1800 оборота на 5 та предавка примерно? За бензинов двигател говоря

няма никакъв проблем при положение че колата не се мъчи - т.е. няма баир или резки ускорения
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Oт това само портфейла ти може да се радва
      F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Аз да използвам темата на колегата: на колко оборота трябва да се превключва попринцип(аз за мене си слушам звука на мотора) ама жената гледа оборотите и все ме пита ама аз като незнам по обороти как е добре да се кара най-икономично!?
        Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
        Ex.Opel Astra

Коментар

z_sutrov написа:
          Аз да използвам темата на колегата: на колко оборота трябва да се превключва попринцип(аз за мене си слушам звука на мотора) ама жената гледа оборотите и все ме пита ама аз като незнам по обороти как е добре да се кара най-икономично!?
          До 2500 оборота,хем икономична ,хем дърпа лекичко Може и със скорости да и кажеш,като например 1- до 20км/час2- до 40км/час3- до 60км/час4- до 75км/час5- до ......км/час
          Nissan Primera 1.6 16v P11
          ex.Fiat Bravo 1.6 16v

Коментар

това със скоростите си го говори за твоята кола,не за чуждите По принцип колата само може да се радва,че има такъв шофьор,продължавай да си караш така под 2000 и дълго ще се радваш на добрата работа на моторчето си Лично аз карам дизелов фиат и според това какво искам от него,така и сменям скоростите,ако съм на прав равен участък и просто си карам с моето си темпо сменям на 2000 оборота предвка,ако обаче искам да изтегля бързо някой,между 2500 и 3000(с бензинова кола,спокойно при изпреварване можеш да качиш до към 4к)...също и при изкачване поддържам по-високи обороти на по-ниска предавка....Ако пък ме хвване лудия не слизам по 2500 И пак казвам,това за дизелова кола Бензиновата е друга бозза....За всеки двигател си е индивидуално,мисля,че ти сам можеш да уссетиш,кога колата започва да "си иска" следващата предавка!
            ex.Мареа ТД100

Коментар

Аз съм чувал, че при по ниски обороти ако се мъчи двигателя и хвърля лагери на коляновият вал.

Коментар

аз пък се чудя как опитни шофьори може да си приказват такива неща.......на колко оборота трябва да се превключва, този байр на коя скорост се качва Yellow_Flash_Colorz_PDT_05 и тем подони неща.и да, при каране на много ниски обороти наистина хвърля лагерите на кол вал, но това са около 1000-1100 на бензинов автомобил на 5та предавка - т.е. когато се мъчи автомобила и по-точно ако е с малко газ става, но на 1000 оборота на 5та да дадеш яко газ- това е вредното з алагерите.
                Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                Fiat Bravo'97 1,6 16v
                Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Хм..аз си мислех, че на шофьорските курсове ги обясняват тези неща..Странно ! както и да е ...Смяната на предавки е строго инсивидуална за всяка ситуация. Ако няма движение, и си на равен път - да , може д апевключваш при малки обороти. Но, в града, с натоварено движени, или пък по изкачване на баир - под 2500 си е чисто неудобство ! После има да чакаш да наеме колата.... А, при сускане, аз моята даже включвам и на 1500 .... Виждаше ли колко голяма разлика ? Нали затова има и курсове..То с приказки е трудно да се обясни. Да не говорим, че като се качих на по-мощна кола, с епромениха коренно навиците ми. Сега превключвам а по-ниски обороти когато не бързам, и не е натоварена колата... Докато ПУНТО-то си искаше обороти за да наеме.
                  FIAT Punto '94, 1.1 Petrol

Коментар

Това с курсовете не съм съгласен.Ако си на дизелова учебна а личната ти е бензин няма как да приложиш наученото от курсовата кола и обратното.Другото е зависи от типа двигател едната ми кола е карборатор и на 3 карам с 20км и нищо и няма ама другата е 1.8 16винта и с 20 карам на 1-ва. Това за 20 на 3 ако го направя с винтилката ще загасне наи малко и нещо може да се прецакаКарбораторните двигатели могат спокоино да се карат на много ниски обороти в много висок диапазон.Дизеловите не е препоръчително по малко от 1600 1700 и повече от 3500 Инжекционите вентилирани под 2000 об. е съсипване на мотора, освен ако с много малко газ ги потдържа тези обороти тогава няма проблем, до към 6000 но е множкоКАРБОРАТОРНИ 1000-6000ДИЗЕЛИ 1700-3500ИНЖЕКЦИОНИ 2000-6000е не го твърдя като инженер или конструктор на двигатели а от наблюдения и четене на технически данни за тези двигатели ориентировъчно е не е научна статия!!!
                    КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

Коментар

Колега, интересни подорбности си дал. Но нещо не схващам какво им пука на лагерите на коляновият вал, колко вентила продухват буталата !?А, това с учебната кола , и курсовете.... Аз, си мисля, че учебният курс не те учи да караш автомобил като учебният, а те учи на управление на автомобил. И , би трябвало да те научат да се нагласяш за всяка кола която се наложи да караш. Иначе, в шофьорската книжка ще пише какъв автомобил имаш траво да караш :P .А, това с оборотите според предавката, си е ... няма да казвам, че ще излезе че се заяждам. Но, няма никаква зависимост между клапани, обороти и предавки. Защото всяка кутия се настройва според двигателя. Това на какви обороти си, при определена скорост, и определена предавка, зависи изцяло от мощноста на автомобила (което пък няма нищо общо с броя клапани на цилиндър), и предназначението на автомобила. Ако е предвиден като семеен ван, нормално е да държи средни обороти при определена скорост. Ако е предвиден за спортен автомобил - тогава е нормално предавките да са по-дълги, и съответно на високи скорости, да са все още ниски оборотите, при малки предавки. Или пък, при маломощен двигател, ...ами то е ясно. Няма как да е с малки обороти, след като няма мъгел в душицата....
                      FIAT Punto '94, 1.1 Petrol

Коментар

колега нека да не спорим излишно просто дадох малко инфо при какви обороти може да се управляват съответните автомобили и пратктиката е намесена а не само теорията за това ти се струва малко безмислено, но има разлика в 3 вида двигатели който съм изложилВсяка кола се кара индивидуално просто инжекционите двигатели не позволяват каране в ниски обороти както дизелите и карбораторите казвам го от личен опит от насоки на монтьори и шофьори с който сме дискутирали тази темано определено разликата е огромна между тези 3 двигателяИ още нещо едната ми кола от 5 години си я карам и с 1000 оборота на 1 2 3 нищо не и е станало но за по новите двигатели съм чувал не веднъж че е опасно да се управляват по този начин Не споря и не ми се спори но за мен практиката е по важна за вадене на изводи и заключения
                        КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

Коментар

За печките:При JTD80/85/100/105/110 - може да се кара спокойно на 1000рпм, а при нужда си има добро ускорение, те разполагат с макс. въртящ момент на 1500рпмПри мен например жтд115, момента е при 2000рпм и е малко по-кофти за каране, но се свиква.
                          F9Q750 @ 151hp/332.2Nm

Коментар

Всичко зависи твърде много от предавателните числа на скоростната кутия.Моята Дедра е с предавателни числа като на дизел, каране на 1500-2000 оборота е ежедневие, а и просто с повече обороти на която и да е предавка излизам от ограничението на скоростта Пример давам - на 5-та предавка с 3000 оборота съм на 135 км/ч. При 2000 оборота съм на 90 км/ч. Двигателят ми е нискооборотен, макар че е бензинов. Макс. въртящ момент е на 2500 оборота.На Делтата нещата седят по друг начин. Там на 5-та с 3000 оборота съм на 100 км/ч.мисълта ми е, че всичко е относително. От двигател до двигател и от ск.кутия до ск.кутия има голяма разлика.

Коментар

stefaka222 написа:
                              Всяка кола се кара индивидуално просто инжекционите двигатели не позволяват каране в ниски обороти както дизелите и карбораторите казвам го от личен опит от насоки на монтьори и шофьори с който сме дискутирали тази темано определено разликата е огромна между тези 3 двигателя
                              При съвременните инжекциони е и въпрос на софтуер. Например автомобилите, които са с двуделен маховик, трудно ще ги караш на 1000 оборота. Софтуера пази най-вече него. Автомобила директно гасне, в противен случай му се съкращава много живота или директно се поврежда - пример, бензиновата FSI на Ваг. Та искам да кажа, не е само до лагери на коляновия вал.Прекалено ниски обороти имаме, когато нестига мощност и маховика не може да балансира(компенсира) моментите без задвижване. Вибрациите, които се явяват при маховика, не само повреждат съединителя и лагерите на кол вал, но се отразяват и крайно неблагоприятно на трансмисията. Редовното каране по подобен начин неминуемо ще доведе до проблеми в скоростната кутия, дори преди лагерите на коляновия вал.
                              Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Working...
                              X