Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лепенките ГАЗ задължителни ли са?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Лепенките ГАЗ задължителни ли са?

Колеги, има едни лепенки ГАЗ, жълти са. Някой знае ли дали по закон е задължително да ги лепим отзад?

Струват между 50 ст. и 1 лв. и са задължителни за МПС с газови уредби.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Аз нямам на другата ми кола, която е с газ. По кой член ще ме глобят?!

Коментар

ogi28b написа:
        Ako газовото не е минало преглед по някой гаден. А във Варна може и да откажат да те заредят, че ги е страх от глоби.
        Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

по закон трябва да си окичим колата като мангалска жигула: лепенка за млад шофьор , лепенка за газ, лепенка за още няколко простотии ма за какво ми е това кво ще помогне.Като се запали колата едва тогава може да се реагира иначе и да я видиш тая лепенка в случаи на катастрофа например какво- нищо. Поредната измислица
          КУПИ СИ FIAT ДА НЕ ТЕ Е ЯД!

Коментар

ogi28b написа:
            Не знам в кой закон и член е записано изискването за лепенките. Но те са най-вече за сигурност. Пример: колата се запалва поради повреда в ел.инсталацията. Не е все едно дали гасящите знаят, че колата е с газова уредба. Или става катастрофа с участие на кола с газова уредба. При всяко положение е добре да се знае. В крайна сметка тези уредби в 99.99% от случаите не са фабрични и са потенциална опасност. Стикерът е знак за внимание и към шофьорът на задната кола да спазва дистанция.

Коментар

ogi28b написа:
              ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТАГлава втора.ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПЪТНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВАЧл. 18 ал.1. т.16. (нова - ДВ, бр. 32 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Моторно превозно средство с монтирана автомобилна газова уредба" - знакът има формата на равностранен триъгълник със светлоотразителни жълт цвят и червена крайна ивица с вписани в него надпис с латински букви "GAS" и знак "Внимание". Поставя се на задното стъкло от вътрешната страна в горния ляв ъгъл или на подходящо място на челното стъкло, ако МПС няма задно стъкло.
              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Plastex написа:
                ogi28b написа:
                Ako газовото не е минало преглед по някой гаден. А във Варна може и да откажат да те заредят, че ги е страх от глоби.
                Аз имаш но си затъмних задното стъкло и я махнах лепенката че и без тва нямаше да се вижда. Иначе до сега не са ми правили проблеми със зареждането, искат ми само паспорта. Но и аз съм чувал че лепенките са задължителни.
                Виж бейби не сме глупаци,
                ние сме отбор от здравеняци.
                Да бъдеш с нас знам, че го желаеш,
                така че качвай се на дансинга и започвай да играеш!
                http://www.youtube.com/watch?v=UDWnMXzgeZo

Коментар

Няма отговор на въпроса ми. По кой член ще ме глобят като нямам ? Всеки е чувал че лепенките са задължителни, и никой не знае каква е глобата за липсата им? Stefanaki - не питам дали някъде пише че трябва да имам, явно пише, ама аз нямам, и питам по кой член и каква глоба ще ми наложат ( понеже търсих, и не намерих, та ако някой е намерил, моля да каже). И какво още следва от това, че нямам? Спират ми колата от движение? Задължават ме да карам на бензин? Не си спомням кога за последно провериха дали колата ми е с газова уредба, и дали имам стикер.... май никога...

Коментар

ogi28b написа:
                    Няма отговор на въпроса ми. По кой член ще ме глобят като нямам ? Всеки е чувал че лепенките са задължителни, и никой не знае каква е глобата за липсата им? Stefanaki - не питам дали някъде пише че трябва да имам, явно пише, ама аз нямам, и питам по кой член и каква глоба ще ми наложат ( понеже търсих, и не намерих, та ако някой е намерил, моля да каже)....
                    [quote:1c483f712a]Шофьорите на автомобили със стари и ръждясали газови уредби масово ще бъдат проверявани. Акцията започнаха Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Пътната полиция в цялата страна.........,,От 100 до 2000 лв. глоба грозят шофьорите, нарушили правилата за регистриране и поддръжка на газовата уредба в колата
                    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

ogi28b написа:
                      Няма отговор на въпроса ми. По кой член ще ме глобят като нямам ?

Коментар

ogi28b написа:
                        ogi28b написа:
                        Няма отговор на въпроса ми. По кой член ще ме глобят като нямам ?
                        Ами прочети разпоредбите и свързаните закони/правилници/допълнения/ ит.н. на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и ще разбереш.

Коментар

Оги, парадоксът е, че ако АГУ-то ти не отговаря на изискванията на НУБЕТНГСИВВГ (накратко - наредбата за "пропан-бутанови съоръжения), включително и ако няма необходимите по чл.198 ал.4 стикери (този за преминат преглед на самата бутилка и жълтия триъгълен знак "внимание газ" инспекторите на ИДТН трябва да спрат газовото съоръжение от експлоатация. И тъй като инспекторите не са в състояние да проверяват всяка кола, а проверяващите изобщо не поглеждат колата, като я закараш на преглед за АГУ, са прехвърлили отговорността на газ-станциите, като са ги задължили да не зареждат АГУ без надлежно поставени стикери. Да, ама и те толкоз спазват разпоредбите, и става като разграден двор.Иначе КАТаджиите биха те глобили по Чл. 185 на ЗДвП: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба до 20 лв.Правилникът за прилагане на ЗДвП е "издаден въз основа на ЗДвП нормативен акт", а ти нарушаваш изискването на неговия чл.18..., както бе споменато по-горе.

Коментар

Не си представям, че някой полицай ще ме спре, и ще изследва колата ми дали е с газова уредба, и после да търси стикер, че и после да ме глоби за липсата му, а ако ми се случи, ще се спукам от смях. Ако правят такива проверки, бих си направил имитация на газова уредба, да видя как ми пишат акт на дизеловата кола. Искам да ви кажа, че всеки знае за задължителните стикери, но последствия от липсата им - няма, от гл. точка на същността на темата. Ами ако не карам на газ?! Пак ли трябва да имам стикер? Да взема да си лепна утре един на Бравата

Коментар

ogi28b написа:
                              Не си представям, че някой полицай ще ме спре, и ще изследва колата ми дали е с газова уредба, и после да търси стикер, че и после да ме глоби за липсата му, а ако ми се случи, ще се спукам от смях. Ако правят такива проверки, бих си направил имитация на газова уредба, да видя как ми пишат акт на дизеловата кола. Искам да ви кажа, че всеки знае за задължителните стикери, но последствия от липсата им - няма, от гл. точка на същността на темата. Ами ако не карам на газ?! Пак ли трябва да имам стикер? Да взема да си лепна утре един на Бравата
                              Стикерите касаят сигурността-твоята и тази на останалите. Това не е ли достатъчно?

Коментар

Working...
                              X