Здравейте,Миналата година си купих нов автомобил Fiat на лизинг, като внесох 70% от стойността му като първоначална вноска, а останалите 30% чрез лизингови вноски за една година. Въпросът ми е: след като преведа последната лизингова вноска и собствеността на автомобила бъде прехвърлена на мое име, може ли да се върне ДДС и какви стъпки трябва да направя за това? Предварително благодаря за отговорите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ВРЪЩАНЕ НА ДДС ЗА НОВОЗАКУПЕНА КОЛА FIAT
Collapse
X
-
За какъв автомобил става дума? И по важно физическо лице ли си или фирма? Физическо лице - няма начин да възстановиш каквото и да било ддс. Целта на закона е да се обложи потреблението, а не да се възстановява данък на ФЛ.Ако си ЮЛ там можеш да възстановиш ДДС за товарен автомобил (Критериите в ЗДДС), при определени условия. Не знам какви са условията на лиз. договор, но ми се струва че си изтървал сроковете. Все пак имат процедури които се спазват. Засега толкова. Ако дадеш повече инфо може да помислим още. :Dhttp://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135533201това е линк към ЗДДС. Можеш и сам да се ориентираш. Погледни чл. 66-72 за основните положения.F/I/A/T/ Stilo 1.9 16v 04г.
F/I/A/T/ Marea 1.6 16v 97г. - EX
-
Както каза колегата bbw, ако физ.лице просто няма как да стане. Ако имаш регистрирана фирма автомобила трябва да е закупен на името на фирмата с фактура с право на данъчен кредит. Тук се появяват две нови условия: 1-во - автомобила да е товарен / в големият талон да пише ""товарен автомобил" и съответно в т.J на големият талон да пише N или N1, а не М. 2-ро Автомобилът да е 5+1 места или повече, като местата да са фабрично монтирани,а не допълнително и след това узаконени в някоя лаборатория. Имал съм 2 случая на лизинг. При първия ни издадоха ф-ра за цялата сума още при първоначалната вноска и възстановихме ДДС веднага. При втория ни издават всеки месец ф-ри за главницата с начислен ДДС и ползваме данъчния кредит малко по малко.Това е най грубо казано. Дано да съм го написал разбираемо. Ако имаш други въпроси пиши. УспехFiat Marea 1.9 TD100 97г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар