Питането ми е принципно, не е точно за определен размер или автомобил.Ясно е, че за зимния сезон е добре да се избират по-тесни гуми.Какъв е вашият опит обаче с размера на джантите.Писна ми да давам два пъти в годината между 40 и 50 лева за монтаж-демонтаж, смяна на гуми, балансиране и евентуално поизправяне на джанти и си вземах друг комплект джанти, на които гумите да са си монтирани и да си ги сменям сам.Единия вариант е 14" алуминиеви, другия 15" от същия материал.Оставяйки настрана въпроса с цената на гумите, кой размер за кой сезон е по подходящ и защо.По големия размер [15"] дава ли някакво предимство [проходимост, разход] през зимата или него да оставя за летен комплект, а зимата да оборудвам с 14".
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на размер джанти съобразно сезона
Collapse
X
-
Избор на размер джанти съобразно сезона
.:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.comЕтикети: –
-
Според мен все тая. Моята равносметка за последните 6 месеца е: 4 зимни гуми на няма и 15000км. на боклука, 2 летни и те на боклука. Мисля да мина направо на 11-12 цола и височина 90/110, писна ми вече с тия гуми дупки джанти и т.н. Иначе за проходимост с 15-ка не съм имал проблеми. Пример:Кола Дедра, гуми Hankook Icebear 195/55, маршрут Добринище-х.Гоце Делчев, натрупан и продължаващ да вали сняг, непочистен. Успях да се кача без абсолютно никакви проблеми. Иначе коли имаше бол закъсали.
-
За гумите ясно, аз също тази година изхвърлих две летни и две зимни, директно ги бях скъсал.Ако някой тази зима е пътувал в отсечките Разград - Търговище и Ямбол - Елхово, знае за какво бойно поле става дума. А аз ги правя над 5000 километра месечно по този път.Затова ... втора употреба, за 100 лева четири гуми. Карам сезона и на боклука, другия сезон пак втора употреба.За пътищата е ясно, въпроса ми е за размера на джантата. Кой за кой сезон да използвам..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Според мен, ако действително си завел тази практика с гуми втора употреба, които да караш по един сезон, се обезсмисля врътката с двата комплекта джанти - и без това всеки сезон ще се налага да ти монтират други гуми. Иначе, аз миналата година наистина си купих втори комплект джанти, железни, пак 14 цола и понеже бяха в много добро състояние, сложих летните гуми на тях, а старите, ръждясалите, ги оставих със зимните гуми. И двата комплекта гуми са ми 185/65/14, понеже 175/70 ми се струват тънички, въпреки че ги препоръчват за зимата.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Аз не съм я въвел, дори по принцип съм противник на гумите втора употреба, но с този автомобил специално, по пътя който пътувам е късане на пари да си купувам нови гуми.И затова последната година карах с втора употреба.Надявам се обаче, тази година да оправят поне този път, тъй като може да има озверели шофьори и самообесили се тираджии, ако в следващите два-три месеца положението не се промени.Голяма част от него се използва за международен превоз с тежкотоварни камиони, особено пък частта Ямбол - Елхово [ГКПП Лесово, Хамзабейли]. Има опасност камиони да се обърнат или блъснат в резултат на избягване на дупките и тогава наистина ще стане лошо.Та надявам се следващите гуми, които ще си купя [логично да са зимни] да са новички.И се чудя за кои джанти да са, затова питам за препоръка на "зимен" и "летен" размер джанти..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Значи 14" джанти с малко по височки гуми за зимата.15" ще ги оставя за лятото..:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Колега доскоро и аз така се мъчих със смяна но от началото на сезона се окомплектовах: Зимни 175/65/14 със железните джанти и летни 185/60/14 Пирели П6 на Алуминиеви джанти несъм мислил за 15ки по 2 причини: 1во цената на гумите и 2ро: с това моторче на газ мисля че ще ми намали ускорението със завишен разход все пак поне 195/50/15 ще карам 15" да не говорим за дупките...with SGNote & HTC Wildfire 8G
FIAT Bravo Club Plovdiv
Fiat Bravo 1.4 12v 80hp 9л/100км градско
с Анти Гравотационно Устройство (АГУ)
Коментар
-
аз лятото съм с 185/60/14 ,а зимата 175/70/14 .зимата с този размер гуми FULDA качвам Белмекен съвсем спокойно.Пък и не са ниски и по софийските кратери досега и с двата размера не съм имал проблеми.Миналата година исках да слагам 15" но гумаджиите при които ходя са ми приятели и ми казаха че съм луд,и да си карам 14".TIPO 1.4,DEDRA 1.8
Коментар
-
Да само 14-ки и зиме и лете. При мен положенито е следното или 15-ки 195/55 или 14-ки 185/65. Даже съм ти писал в темата за продаваните от теб железни джанти. Било грозно - не ме интересува. Иначе за мен зимата е по-добре с по-широки гуми. По-тесните ти дават предимство само при непочистен сняг. Даже мисля разлика няма, стъпката на по-широката и по-тясната гума с еднаква обиколка е същата. Сега се сещам за летни 14-ки с размери 195/60. Хем широки, хем височки ...
Коментар
-
Malone написа:Значи 14" джанти с малко по височки гуми за зимата.15" ще ги оставя за лятото.Frontera Sport, X20SE март 1998
Коментар
-
Как ще ме увериш че зимата широката гума била като тясната??? даже 165/70/14 бих сложил зимата но си купих Бравока с 175/65/14 и затова я карам така но каквато си е лека колата се пързаля по баирите отвреме на време. За лятото пак казвам препоръчаното от производитея за моя мотор 185/60/14" със скоро освежени гжанти лично от менwith SGNote & HTC Wildfire 8G
FIAT Bravo Club Plovdiv
Fiat Bravo 1.4 12v 80hp 9л/100км градско
с Анти Гравотационно Устройство (АГУ)
Коментар
-
darkcat2005 написа:Как ще ме увериш че зимата широката гума била като тясната???
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар