Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на размер джанти съобразно сезона

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Избор на размер джанти съобразно сезона

    Питането ми е принципно, не е точно за определен размер или автомобил.Ясно е, че за зимния сезон е добре да се избират по-тесни гуми.Какъв е вашият опит обаче с размера на джантите.Писна ми да давам два пъти в годината между 40 и 50 лева за монтаж-демонтаж, смяна на гуми, балансиране и евентуално поизправяне на джанти и си вземах друг комплект джанти, на които гумите да са си монтирани и да си ги сменям сам.Единия вариант е 14" алуминиеви, другия 15" от същия материал.Оставяйки настрана въпроса с цената на гумите, кой размер за кой сезон е по подходящ и защо.По големия размер [15"] дава ли някакво предимство [проходимост, разход] през зимата или него да оставя за летен комплект, а зимата да оборудвам с 14".
    .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
    www.cyxap.com

    #2
    Според мен все тая. Моята равносметка за последните 6 месеца е: 4 зимни гуми на няма и 15000км. на боклука, 2 летни и те на боклука. Мисля да мина направо на 11-12 цола и височина 90/110, писна ми вече с тия гуми дупки джанти и т.н. Иначе за проходимост с 15-ка не съм имал проблеми. Пример:Кола Дедра, гуми Hankook Icebear 195/55, маршрут Добринище-х.Гоце Делчев, натрупан и продължаващ да вали сняг, непочистен. Успях да се кача без абсолютно никакви проблеми. Иначе коли имаше бол закъсали.

    Коментар


      #3
      За гумите ясно, аз също тази година изхвърлих две летни и две зимни, директно ги бях скъсал.Ако някой тази зима е пътувал в отсечките Разград - Търговище и Ямбол - Елхово, знае за какво бойно поле става дума. А аз ги правя над 5000 километра месечно по този път.Затова ... втора употреба, за 100 лева четири гуми. Карам сезона и на боклука, другия сезон пак втора употреба.За пътищата е ясно, въпроса ми е за размера на джантата. Кой за кой сезон да използвам.
      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
      www.cyxap.com

      Коментар


        #4
        Според мен, ако действително си завел тази практика с гуми втора употреба, които да караш по един сезон, се обезсмисля врътката с двата комплекта джанти - и без това всеки сезон ще се налага да ти монтират други гуми. Иначе, аз миналата година наистина си купих втори комплект джанти, железни, пак 14 цола и понеже бяха в много добро състояние, сложих летните гуми на тях, а старите, ръждясалите, ги оставих със зимните гуми. И двата комплекта гуми са ми 185/65/14, понеже 175/70 ми се струват тънички, въпреки че ги препоръчват за зимата.
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

        Коментар


          #5
          Аз не съм я въвел, дори по принцип съм противник на гумите втора употреба, но с този автомобил специално, по пътя който пътувам е късане на пари да си купувам нови гуми.И затова последната година карах с втора употреба.Надявам се обаче, тази година да оправят поне този път, тъй като може да има озверели шофьори и самообесили се тираджии, ако в следващите два-три месеца положението не се промени.Голяма част от него се използва за международен превоз с тежкотоварни камиони, особено пък частта Ямбол - Елхово [ГКПП Лесово, Хамзабейли]. Има опасност камиони да се обърнат или блъснат в резултат на избягване на дупките и тогава наистина ще стане лошо.Та надявам се следващите гуми, които ще си купя [логично да са зимни] да са новички.И се чудя за кои джанти да са, затова питам за препоръка на "зимен" и "летен" размер джанти.
          .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
          www.cyxap.com

          Коментар


            #6
            Взимай по-високи гуми за по малки джанти. Убедих се че по нашите пътища не става с ниско профилни гуми. Вярно че по-широката ниско профилна гума дава по-добра стабилност, но само това.
            Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

            Коментар


              #7
              Значи 14" джанти с малко по височки гуми за зимата.15" ще ги оставя за лятото.
              .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
              www.cyxap.com

              Коментар


                #8
                Колега доскоро и аз така се мъчих със смяна но от началото на сезона се окомплектовах: Зимни 175/65/14 със железните джанти и летни 185/60/14 Пирели П6 на Алуминиеви джанти несъм мислил за 15ки по 2 причини: 1во цената на гумите и 2ро: с това моторче на газ мисля че ще ми намали ускорението със завишен разход все пак поне 195/50/15 ще карам 15" да не говорим за дупките...
                with SGNote & HTC Wildfire 8G
                FIAT Bravo Club Plovdiv
                Fiat Bravo 1.4 12v 80hp 9л/100км градско
                с Анти Гравотационно Устройство (АГУ)

                Коментар


                  #9
                  Взимай зимни 14" предполагам размера ти е 185/65/14 Ако вземеш 15" 195/50/15 разликата в диаметъра е -20мм което не е добре за зима. Вариант е и 195/55/15 но там цената на зимна гума е два пъти цената на 14"-та
                  Marea Weekend HLX Jtd 110

                  oO(_)____////____(_)Oo

                  Коментар


                    #10
                    Malone написа:
                    Значи 14" джанти с малко по височки гуми за зимата.15" ще ги оставя за лятото.
                    Не, и зиме и лете с 14. Няма смисъл от ниски гуми, поне не и в тези дупки.
                    Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

                    Коментар


                      #11
                      аз лятото съм с 185/60/14 ,а зимата 175/70/14 .зимата с този размер гуми FULDA качвам Белмекен съвсем спокойно.Пък и не са ниски и по софийските кратери досега и с двата размера не съм имал проблеми.Миналата година исках да слагам 15" но гумаджиите при които ходя са ми приятели и ми казаха че съм луд,и да си карам 14".
                      TIPO 1.4,DEDRA 1.8

                      Коментар


                        #12
                        Да само 14-ки и зиме и лете. При мен положенито е следното или 15-ки 195/55 или 14-ки 185/65. Даже съм ти писал в темата за продаваните от теб железни джанти. Било грозно - не ме интересува. Иначе за мен зимата е по-добре с по-широки гуми. По-тесните ти дават предимство само при непочистен сняг. Даже мисля разлика няма, стъпката на по-широката и по-тясната гума с еднаква обиколка е същата. Сега се сещам за летни 14-ки с размери 195/60. Хем широки, хем височки ...

                        Коментар


                          #13
                          Malone написа:
                          Значи 14" джанти с малко по височки гуми за зимата.15" ще ги оставя за лятото.
                          На предишната ми кола имах случка при която за един час на различни места спуках две гуми... За опцията да си сложа 15-ки на Бравата хич и не съм се замислял! Да... с по-ниски гуми колата ще е по-стабилна в завой, но пък с 14-ките за 4 години не му се е случвало да пукам гума в дупка. Карам си с препоръчаните по книжка размери 185/60/14, а за зимата съм си позловил своеволие с 175/65/14 :D Разбира се бързо осъзнах, че няма смисъл да наливам излишни пари и да губя време в чакане пред гумаджийниците. затова имам ляти джанти за лятото, а зимните гуми са ми на железните.
                          Frontera Sport, X20SE март 1998

                          Коментар


                            #14
                            Как ще ме увериш че зимата широката гума била като тясната??? даже 165/70/14 бих сложил зимата но си купих Бравока с 175/65/14 и затова я карам така но каквато си е лека колата се пързаля по баирите отвреме на време. За лятото пак казвам препоръчаното от производитея за моя мотор 185/60/14" със скоро освежени гжанти лично от мен
                            with SGNote & HTC Wildfire 8G
                            FIAT Bravo Club Plovdiv
                            Fiat Bravo 1.4 12v 80hp 9л/100км градско
                            с Анти Гравотационно Устройство (АГУ)

                            Коментар


                              #15
                              darkcat2005 написа:
                              Как ще ме увериш че зимата широката гума била като тясната???
                              Стъпката и е същата, стъпката. Прочети пак мнението ми ... Кое е по-добро всеки сам си преценява. Аз предпочитам да стъпва "по-нашироко", отколкото "по-надълго". Е*ати определенията дадох, надявам се разбра ... п.п. Вярно е*ати определенията дадох. Намерих темата - под стъпка имах предвид площ, на която гумата ляга на пътната настилка.
                              Прикачени файлове

                              Коментар

                              Working...
                              X