Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Странно почукване от двигател на Punto 1.1

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Странно почукване от двигател на Punto 1.1

Здравейте колеги,първо искам да се извиня за въпроса който задавам, защото знам, че за такива шумове не е много сериозно да се пише тема, тъй като те трябва да се чуят. Но за съжалeние това е последният вариант, тъй като ходих при много различни майстори, различни сервизи и никой не можа да ми каже какво ми е на колицата.Звукът който се чува наподобява почукване с джамджийско чукче по капака на клапаните. Този звук идва (най-силен е) от към мястото където е закрепена стойката на запалителните бобини. Ако докоснеш леко с пръст стойката на бобините, дори се усеща почукването лекичко. Звукът не е равномерен, като например при чукане на клапан и ту го има, ту го няма. Честотата е приблизително 6-7-8Hz. Отделните почуквания също така, са с различна сила. И пак да поясня, ту го има тоя звук, ту го няма. Случва се да изчезне за месеци и после пак да се появи за няколко седмици. Случва се да почуква 15 минути и после 5 минути да го няма.На колата е сменявана водната помпа, тъй като едно от предположенията беше, че проблемът е от нея. Сменявана е обтяжната ролка на ангренажният ремък по същата причина. Поради необходимост смених и съединителя и тогава проверих за аксиален луфт на коляновия вал и нямаше такъв. Няма значение дали е натиснат съединителя или не, звукът е там. Вчера си смених и гарнитурата на капака на клапаните и измерих лифтовете на клапаните. На всички клапани (и смукателни и изпускателни) хлабините са с +0.05мм отгоре на упоменатите в Autodata. Кобилиците на разпределитения вал са равномерно износени и еднакви по форма и размери (изглеждат ОК).Преди време си купувах рейка от магазина в Люлин и там засякох едно момче с пунто като моето, което имаше същото почукване. Момчето каза че и то е обиколило много майстори и сервизи и никой не е могъл да му каже от какво е проблема .Иначе колата си върви чудесно. Няма грешки в ЕКУ-то, не е загубила динамика...Моля ви колеги, дайте някакво предположение, защото много държа на колата си и ми е много кофти че не е изправна.P.S. Вадил съм лулите една по една, и чукането пак е там Sad((
    Fiat Punto 1.1 '97

странното е че и аз имам такова почукване при всяко палене и се появява само като дам газ...ако не давам газ не се чува и след 1-2 минути изчезва.......звука не е като от клапани повдигачи или нещо друго чува се точно от към бобината........
    Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

При мен почукването се засилва се течение на времето (откакто имам колата към момента). Също така при мен най-силно се чува при празен ход (900rpm). Над 1600 оборота почукването изчезва (или двигателят го заглушава)..
      Fiat Punto 1.1 '97

Коментар

И аз питах за същото в една друга тема.Оказа се,че много колеги го имат.Стигнах до заключението,че звука идва от въртенето на безконтактния датчик за запалването (така нареченото делко при по-старите коли с контактен разпределител на запалването).

Коментар

Айде и аз да се запиша с почукването При мен е само при напълно загрял двигател при свободен ход .. като докосна леко газта изчезва! Ще се радвам за развитието на темата

Коментар

Ами от безконтактният датчик на запалването не може да е, тъй като той е безконтактен все пак. Няма контакт - няма почукване. Безконтактният датчик представлява датчик на Хол, разположен в близост до венец (зъбчатка), закачена за коляновия вал. Няма как да е от това.Тези дни откачихме алтернатора за всеки случай - и от него не е. Чува се (при мен), както вече съм споменал от главата, от страната на бобините. Лошото е, че се и усеща. Когато чука силно, ако леко се докосне с пръст стойката на бобината, се усеща почукването .Колегата Христо (Hitko) от AXM Ямбол предположи, че може да е от хлабина (луфт) в разпределителния вал. Звучи логично, тъй като почукването се чува от към главата.Тази седмица, ако остане малко време, ще разглобя главата и ще проверя вала за луфтове. Неприятен факт е, че явно много хора го имат този проблем и никой не знае от какво е причинен. А за мен всяко чукане в двигателя е ненормално и ме дразни безумно. При първо развитие по темата ще пиша. Междувременно разбира се, ако някой колега се е сблъсквал с описания проблем и е намерил решение, да сподели, за което предварително благодаря.Държа да отбележа, че и при мен в началото чукането беше много леко и при съвсем леко докосване на газта изчезваше, докато сега, трябва да е над 1100 оборота за да изчезне, а понякога и до 1400-1500.П.С. А вие колеги, сигурни ли сте, че при вас звукът не идва от скоростната кутия или с други думи, при натиснат съединител, звукът има ли го?
            Fiat Punto 1.1 '97

Коментар

Working...
            X