Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Служебна бележка от социални грижи -СПЕШНО

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Служебна бележка от социални грижи -СПЕШНО

    Внесена ми е кола на инвалид(дядо ми). От минтицата ми искат служебна бележка от социални грижи по чл.48. Някой запознат ли е от каде се вади, какво представлява и как става цялата работа. МНОГО ми е СПЕШНО.
    Fiat Punto 1.7TD

    #2
    Колега, работих в сферата на социалното подпомагане три години, но от тогава мина време, та ще ти кажа това, което беше допреди година примерно. Трябва дядо ти или ти с пълномощно да посетиш Дирекция "социално подпомагане" по постоянен адрес на дядо ти. Там се попълва една молба-декларация към която се прилага експертното решение на ТЕЛК (или друга комисия, от която е освидетелстван дядо ти). След проучване от страна на дирекцията, дали дядо ти има право да се възползва от преференцията за внос на лек автомобил се издава съответния документ, с който отиваш в митницата. Технологичното време е няколко дни, освен ако сега колегите не са луднали покрай някоя кампания.
    Shit happens, sometimes...
    Tipo 1.4i.e. '92 - вече смъртно ранено
    Marea 1.8 HLX - червена като аватара

    Коментар


      #3
      Благодаря за бързия отговор. Е и аз така си мислех , че няма да може веднага да стане работата ама...
      Fiat Punto 1.7TD

      Коментар


        #4
        Ето го как е закона в моментаНа мен ми казаха 1 месец и въобще да не се надявам на няколко дена. Смешна случка. Шефа на отдела с бележките видял баща ми, който аз бях пратил на опашката и го помислил за някакъв голям началник. Направил му всичко. После се оказало че оня го е виждал пред кабинета на тоя началник само.Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Инвалидите с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка и приспособяване на лично моторно превозно средство в размер 1200 лв., ако месечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от двукратния размер на гарантирания минимален доход. (2) Инвалидите с трайни увреждания получават целевата помощ по ал. 1, ако отговарят и на следните допълнителни условия:1. да са на възраст от 7 до 65 години;2. да имат определена от ТЕЛК (НЕЛК) или РЕЛКК (ЦЕЛКК) над 90 на сто трайно намалена работоспособност или трайно ограничена възможност за социална адаптация;3. да са работещи или учащи се;4. да не са ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство.(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 01.05.2004 г.) Целевата помощ се отпуска въз основа на молба-декларация по образец съгласно приложение № 7, подадена от правоимащото лице до дирекцията "Социално подпомагане", а за лицата под 18-годишна възраст - от техните законни представители.(4) Към молбата-декларация по ал. 3 се прилагат следните документи:1. копие от регистрационен талон на личното моторно превозно средство или фактура за извършено приспособяване;2. копие от експертно решение, издадено от комисиите по чл. 1;3. служебна бележка за доходите от трудова дейност;4. документ за самоличност (за справка).(5) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2004 г., в сила от 01.05.2004 г.) При необходимост дирекцията "Социално подпомагане" може да изисква и други документи.(6) Инвалидите с трайни увреждания, които притежават лично моторно превозно средство, но не са ползвали целева помощ по ал. 1 за покупката му, могат да ползват такава помощ за приспособяване.(7) Помощ по ал. 1 може да се ползва повторно след изтичането на 5-годишен срок от предишното й получаване.
        Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
        Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

        Коментар


          #5
          Колега, цитираният нормативн акт е доста старичък. Не че реда е много променен, но това все още е Правилник за прилагане на закона за социално подпомагане, а след 2005г., март, материята се урежда от Закона за интеграция на хората с увреждания и съответния правилник. Ето го и новия текст:Чл. 48. (1) Хората с трайни увреждания, чието придвижване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка и/или приспособяване на лично моторно превозно средство в размер 1200 лв., ако месечният доход на член от семейството за последните 12 месеца е равен или по-нисък от трикратния размер на гарантирания минимален доход. (2) Хората с трайни увреждания получават целевата помощ по ал. 1, ако отговарят и на следните допълнителни условия:1. да имат определена от ТЕЛК/НЕЛК над 90 на сто трайно намалена работоспособност или трайно намалена възможност за социална адаптация;2. да са работещи или учащи се;3. да не са ползвали финансови облекчения за внос на лично моторно превозно средство.(3) Целевата помощ се отпуска въз основа на молба-декларация съгласно приложение № 10, подадена от правоимащото лице до дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, а за лицата под 18-годишна възраст - от техните законни представители или семействата на роднини или близки или приемни семейства, при които са настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.(4) Към молба-декларацията по ал. 3 се прилагат следните документи:1. копие от регистрационен талон на личното моторно превозно средство или фактура за извършено приспособяване;2. копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК;3. документи, удостоверяващи брутните доходи на семейството;4. лична карта (за справка).(5) При необходимост дирекция "Социално подпомагане" може да изисква и други документи.(6) Директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице в срок 10 дни след подаване на молба-декларацията издава заповед, с която отпуска или отказва помощта по ал. 1.(7) Заповедта за отпускане или за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молбата, в 7-дневен срок от издаването й.( Заповедта за отказ за отпускане на помощта по ал. 1 задължително се мотивира.(9) Заповедта по ал. 8 се обжалва пред директора на регионалната дирекция за социално подпомагане по реда на Закона за административното производство.(10) Помощта по ал. 1 може да се ползва повторно след изтичането на 5-годишен срок от предишното й получаване. Чл. 49. Хората с трайни увреждания имат право на финансови облекчения при внос на лично моторно превозно средство по ред, определен от Министерския съвет.Сега ще звънна в старата работа да питам за подробности, че имам чуството, че не говорим за това, което питаше колегата.
          Shit happens, sometimes...
          Tipo 1.4i.e. '92 - вече смъртно ранено
          Marea 1.8 HLX - червена като аватара

          Коментар

          Working...
          X