185/60/14 не са подходящи, защото външния им диаметър е по-малък от нормалния за този модел.185/65/14 е този, който върши работа.По принцип второто число (65) е процент от първото (185) и отразява височината на самата гума, демек разликата между външния и вътрешния диаметър. Третото число (14) естествено е рамера на джантата, който на практика е вътрешния диаметър на гумата.Така ако сложиш две гуми 185/65/14 и 175/70/14 една до друга ще бъдат еднакво високи (65% от 185 - 120.25 и 70% от 175 - 122.5. Нищожна разлика). Затова тези два размера фигурират сред препоръчваните за Marea с 14" джанти.В твоя случай 185/60/14 - 60% от 185 - 111. Разбирай, външният диаметър на гумата ти е по-малък с 2х(120.5-111) или цели 19мм от препоръчителното за твоя модел. Колата ти съответно стои с 9.5мм по ниско (не без значение при тия дупки по пътищата), а грешката при отчитането на скоростта от километража оставям да си я сметнеш сам по формулата за обиколка на окръжност ) Успех!!!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Размер на гумите за МАРЕА ?
Collapse
X
-
Кейн написа:geshabeli написа:Кейн написа:Ся, хора, веки си преценява ... Аз карам моето типо със препоръчаното по книжка 185/60/14, Сигурно мога да сложа и 185/55/15 но цената става висооооко защото това е сегмент за високоскоростни гуми. Обаче аз с моято типо повече от 160 не съм вдигал и то рядко, то по нашите пътища си е цяла руска ролетка ... Така че високоскоростни гумни не ми трябват. Мога сигурно и 13-ки да и забода175/70/13 пак ще върви и за градски условия кво ти дреме.Така че въпрос на нужди и на пари е цялото нещо.Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD
Коментар
-
Само не слагайте Lassa. Боклук и половина е това, да знаете. Сега съм с 4 такива, не че си ги избирах, но като взех джантите си бяха на тях, а и бяха чисто нови, та затова ги оставих... Все едно си с пластмаса вместо гума. Добри са единствено на сух асфалт, но като се нагреят почват да свирят и при най-малкия завой. На мокро се пързалят като ски, а за зимата да не говорим (верно че са си летни...)Преди бях с Мишлен - с тях взех колата, а и преди на Ситроена пак с Мишлен карах.Тези турски подобия на гуми ще ги търкалям и през това лято, а наесен, ако не ми мине котка път - взимам зимни Мишлен. Верно че са много пари, но си струва.
Коментар
-
Immortal написа:Само не слагайте Lassa. Боклук и половина е това, да знаете. Сега съм с 4 такива, не че си ги избирах, но като взех джантите си бяха на тях, а и бяха чисто нови, та затова ги оставих... Все едно си с пластмаса вместо гума. Добри са единствено на сух асфалт, но като се нагреят почват да свирят и при най-малкия завой. На мокро се пързалят като ски, а за зимата да не говорим (верно че са си летни...)Преди бях с Мишлен - с тях взех колата, а и преди на Ситроена пак с Мишлен карах.Тези турски подобия на гуми ще ги търкалям и през това лято, а наесен, ако не ми мине котка път - взимам зимни Мишлен. Верно че са много пари, но си струва.Fiat Marea 1.8 HLX, 113 к.с., 1996 г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар