Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Размер на гумите за МАРЕА ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

185/60/14 не са подходящи, защото външния им диаметър е по-малък от нормалния за този модел.185/65/14 е този, който върши работа.По принцип второто число (65) е процент от първото (185) и отразява височината на самата гума, демек разликата между външния и вътрешния диаметър. Третото число (14) естествено е рамера на джантата, който на практика е вътрешния диаметър на гумата.Така ако сложиш две гуми 185/65/14 и 175/70/14 една до друга ще бъдат еднакво високи (65% от 185 - 120.25 и 70% от 175 - 122.5. Нищожна разлика). Затова тези два размера фигурират сред препоръчваните за Marea с 14" джанти.В твоя случай 185/60/14 - 60% от 185 - 111. Разбирай, външният диаметър на гумата ти е по-малък с 2х(120.5-111) или цели 19мм от препоръчителното за твоя модел. Колата ти съответно стои с 9.5мм по ниско (не без значение при тия дупки по пътищата), а грешката при отчитането на скоростта от километража оставям да си я сметнеш сам по формулата за обиколка на окръжност ) Успех!!!

Коментар

Кейн написа:
      geshabeli написа:
      Кейн написа:
      Ся, хора, веки си преценява ... Аз карам моето типо със препоръчаното по книжка 185/60/14, Сигурно мога да сложа и 185/55/15 но цената става висооооко защото това е сегмент за високоскоростни гуми. Обаче аз с моято типо повече от 160 не съм вдигал и то рядко, то по нашите пътища си е цяла руска ролетка ... Така че високоскоростни гумни не ми трябват. Мога сигурно и 13-ки да и забода175/70/13 пак ще върви и за градски условия кво ти дреме.Така че въпрос на нужди и на пари е цялото нещо.
      А!?! За различните двигатели Типо различни ли са гумите? За моята по книжка са 156/65 на 14...На мен това ми изкарва калкулатора. Марка FiatГодинана производство 1993Модел TipoДвигател 1.6Размер наджантата Размери нагумите Налягане на въздуха впредните гуми Налягане на въздуха взадните гуми5x13 165/70/13 2 атм. 1.9 атм.5.5x14 175/65/14 2.2 атм. 2.2 атм.5.5x14 185/60/14 2.2 атм. 2.1 атм.6x15 185/55/15 2.5 атм. 2.2 атм.6x15 195/50/15 2.5 атм. 2.2 атм.Това означава ли че съм сбъркал гумите? Или че мога да сложа и 185/60/14 ?
      Ами на мен същото ми излиза но наистина за различните двигатели си трябват различни гуми. Примерно с моя дзвер, дето се води 105 коня не мога да сложа 165/70/13, щото колата си дърпа, сама си иска и се кара с по-висока скорост, и на някое завойче ще се капичнеме :о)Ако говорим за (егати, полето не прихваща минаването ми на латиница) ФИРЕ двигател 1.1, тогава и скоростите са различни и окачването, и гумите.Общо взето за всеки двигател е сметнато какъв да е диаметъра и ширината на гумата за да работи оптимално, но без да се прави компромис със сигурността.И последно - пич, що за размер е 156/60/13 ?
      Моя грешка..имах в предвид 165 на 65 на 14. Ама и ти яко си се объркал. А за гумите - струват ми се ниски, за това се ровя в тая тема. 176 на 65 на 14 ми се виждат ок. Но и аз питах преди влеме като колегата и не успях да разбера кои гуми пасват при мен без да дават по-голям разход или нестабилност в завоите.
      Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
      Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Само не слагайте Lassa. Боклук и половина е това, да знаете. Сега съм с 4 такива, не че си ги избирах, но като взех джантите си бяха на тях, а и бяха чисто нови, та затова ги оставих... Все едно си с пластмаса вместо гума. Добри са единствено на сух асфалт, но като се нагреят почват да свирят и при най-малкия завой. На мокро се пързалят като ски, а за зимата да не говорим (верно че са си летни...)Преди бях с Мишлен - с тях взех колата, а и преди на Ситроена пак с Мишлен карах.Тези турски подобия на гуми ще ги търкалям и през това лято, а наесен, ако не ми мине котка път - взимам зимни Мишлен. Верно че са много пари, но си струва.

Коментар

Immortal написа:
          Само не слагайте Lassa. Боклук и половина е това, да знаете. Сега съм с 4 такива, не че си ги избирах, но като взех джантите си бяха на тях, а и бяха чисто нови, та затова ги оставих... Все едно си с пластмаса вместо гума. Добри са единствено на сух асфалт, но като се нагреят почват да свирят и при най-малкия завой. На мокро се пързалят като ски, а за зимата да не говорим (верно че са си летни...)Преди бях с Мишлен - с тях взех колата, а и преди на Ситроена пак с Мишлен карах.Тези турски подобия на гуми ще ги търкалям и през това лято, а наесен, ако не ми мине котка път - взимам зимни Мишлен. Верно че са много пари, но си струва.
          Каква модификация са тези Lassa? Да не са Impetus или Impetus IIТе обаче имат много здрави странични бордове, което може да се срещне при много малко гуми.
          Fiat Marea 1.8 HLX, 113 к.с., 1996 г.

Коментар

Working...
          X