Здравейте.Имам няколко въпроса. Понеже това ще ми е първия автомобил и много се вълнувам и искам да знам повече от кухнята за това, което искам да си взема.На част от въпросите намерих едно- и двузначни отговори, но искам да ми отговорите тук за да мога да бъда сигурен в това, което взимам и да не съжелявам после. Тази покупка е сравнително голяма инвестиция и трябва да съм мноооого внимателен при избора си.Та на въпросите: (уточнявам, че става дума за Брава)1) Най-важния - дизел или бензин. Колега в офиса е с Fiat Bravo 1.2 16v и залага на чистия бензин. От това, което прочетох 1.6 16v не е най-икономичния двигател на света
Но пак от тук прочетох, че 1.6 е най-здравия мотор на тая серия. За дизеловите не съм чел нищо. Чух, че JTD двигателите били пъргави, но ми се струва, че и хача ще е голям. Дизелов автомобил съм карал доста по-малко от бензинов. Приемам всякакви съвети относно този въпрос.2) Обем на двигателя - не гоня топ скорост, нито искам да съм състезател. Прекалено много приятели загинаха по пътищата. Аз ще ви кажа как шофирам, а вие преценете какво ще ми е нужно - в града повече от 50-55 не вдигам, извънградско 90-рядко 100. По магистралата с повече от 120-130 не можете да ме видите. Разбира се с тия мои шофьорски умения и предпочитания към скоростите не значи, че задължително трябва да ми лепнете 1.2 двигателя
3) Обурудване. Аз съм като децата - колкото повече глезотиики има - толкова по-хубаво. Радвам се на малките неща повече от на големите
Задължителните екстри са air back-а. Въпроса ми е има ли модификации с повече от един (на шофьорското място) air back и това вдига ли значително цената на автомобила?4) Салон - относно въпроса с кожената тапицерия - мразя я. Мнооого неудобна работа е това с кожата, ей. Плюш предпочитам, но притеснението ми е, че ще е пушено вътре а аз съм полу-фанатизиран непушач. Но с малко усилие надявам се, че ще измъкна миризмата от салона. Видях, че в София има доста къдърни хора, които се занимават с това. Ако имам път натам ще бъде идеално.5) Наканил съм се жив-умрял да взема колата от този форум. Хем да си поговоря малко със собственика хем да съм сигурен, че е коректен и това, което казва отговаря на пълната истина.6) 1.6 двигателя е 103 конски сили и влиза в годишния данък с включен подарък - брадва
Това е май основната причина (доколкото това има тооолкова голямо значение) да наклоня малко към 1.4 16v. Всъщност каква е разликата в данъка на 1.4 и 1.6 двигателите?7) Избрах си Fiat Brava, защото е с 4 врати. Това е основното, което ме наклони към него. Не съм чел нищо за Marea, Bravo съм карал преди няколко години и останах очарован. Надявам се да е същото и с Бравата.
Има модификации на Fiat Brava до 2001 година. Трудно ли се намират тези из форумите или най-разпространени са ’97-’99 година?9) Както всеки автомобил с бордови компютър и Brava/Bravo имат възможност за връзка с лаптоп/настолен компютър. Въпроса ми е - какво печеля аз от тая цялата работа? Само мога да зачиствам грешки ли? Мернах някъде, че са два типа тези устройства - единия иска два COM порта на компютъра, което изключва автоматично лаптоп, а ако usb-to-com емулацията не сработва значи трябва да свалям настолния компютър пред блока Yellow_Flash_Colorz_PDT_06 10) Когато споменах на колегите, че ще си взимам Fiat те започнаха да се смеят и казаха, че били много трошливи, че били какви ли не. Но всички ревностно твърдяха, че имали проблеми с електрониката. Както написах по-долу - далеч съм от тези категорични твърдения, че едното имало проблеми с ламарините, другото с електрониката, третото с еди си що. Имам ли основателна причина да се притеснявам относно електрониката на тия машинки? И изобщо има ли нещо катастрофално, което се чупи на всеки собственик на Fiat от тази серия? Според мен това е сравнително смешно понятие, но съм длъжен да питам
Всичко това го казвам от гледната точка на абсолютен аматьор в хардуерната част на автомобила и моля за малко разбиране и обясняване като на ИДИОТ. Благодаря много за отговорите и след края на дискусията, когато всичко ми стане ясно (или поне повечето неща
) ще направя сборен пост в помощ на другите войни като мен, които искат нещо, но не знаят точно какво
Хубав ден от мен.

Коментар