Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Странно вие на бавна скорост...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Странно вие на бавна скорост...

Когато се движи колата /Фиат Мареа седан - дизел /на бавна скорост /20-30кмч/ все по-често започна да се чува едно изразително виене /не постоянно звучащо, а на прекъсване/, което не мога да разбера от какво е. Чува се вътре от купето доста ясно. Мислех си дали сондата на резервоара би могла да издава такъв звук, но спра ли колата, спира виенето, въпреки че си работи двигателя, което ме навежда на мисълта, че е друга причината. Има го само при движение и то с малка скорост. Някакви предположения? Пипах и спирачните дискове отзад, да не би да задържат автоматите, но не бяха топли. При скорост след 40-50кмч не се чува нищо. Странно...
    Fiat Marea 2.4 TD

А можеби скоростна кутия!? Масълцето как е?
    Fiat Tipo
    Corsa b комби !

Коментар

pecata написа:
      А можеби скоростна кутия!? Масълцето как е?
      Ами през последните 30000км не е сменяно и проверявано...Възможно ли е да вие от тях само при бавна скорост? Досега не съм имал подобен проблем и не съм наясно.
      Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

Да не е лагер на главина?
        Fiat Bravo TD 100, 1998 г.
        Ауди 80 1.6, 101 кс, 1994 г.

Коментар

По темата

kosta84bg написа:
          Да не е лагер на главина?
          Ако е лагер не трябва ли и при висока скорост да се чува? Как може да се разбере дали е от него?
          Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

При включена скорост ли вие или на свободна. Щото и при мен вие ама само на скорост.
            Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

maskarata написа:
              При включена скорост ли вие или на свободна. Щото и при мен вие ама само на скорост.
              И при мен виенето е при включена скорост и то 1 или 2-ра до 30кмч, след това изчезва дали при включване на следваща предавка или от увеличаване на скороста тепърва ще установявам.
              Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

Провери си масълцето като за начало-това ще ти е безплатно,всичко нататък е платено Yellow_Flash_Colorz_PDT_13
                Fiat Tipo
                Corsa b комби !

Коментар

manot24 написа:
                  maskarata написа:
                  И при мен виенето е при включена скорост и то 1 или 2-ра до 30кмч, след това изчезва дали при включване на следваща предавка или от увеличаване на скороста тепърва ще установявам.
                  Работата отивива към скоростна кутия или съединител поне при мен, ама много много не се трогвам като се прецака тотално тогава ще сменям. Иначе маслъце си имам.
                  Bravo 1.6 16v 97г. + АГУ

Коментар

maskarata написа:
                    manot24 написа:
                    maskarata написа:
                    Работата отивива към скоростна кутия или съединител поне при мен, ама много много не се трогвам като се прецака тотално тогава ще сменям. Иначе маслъце си имам.
                    Сега като се замисля като застудя времето започна по-ясно и силно да се чува. Латото не ми е направило впечатление да чуя това виене...
                    Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

А гумите ти в какво състояние са?
                      AR 159 Ti 2,4 mJTD 210 h.p.
                      HONDA Accord tourer 2.2 i-DTEC Type S 180 h.p.
                      Kawasaki ER-6n'2012

Коментар

iakvvu написа:
                        А гумите ти в какво състояние са?
                        Нови 4 еднакви зимни гуми...
                        Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

Колега, можеш да направиш няколко елментарни теста . И ако не ти помогнат , вече остава в сервиз да погледнат.Та, ако е лагер на съединител, то би трябвало в спряло състояние да се чува, и при натискане на съединителя да изчезва.Ако е лагер главина, опитай следното. Намираш един прав и широк път. Засилваш колата около 100 км. Или 120. Повече няма нужда, т.к. шумовете от купето стават големи и нищо няма да разбереш. Изключваш от предавка за да изчистиш шума от двигателя. И започваш няколкократно да сменяш посоката на движение чрез продължително леко завиване ту наляво, ту надясно. Ако звука в едната посока изчезва а в другата се услива - буди уверен че е лагер. По принцип - ако се усилва при завой надясно -значи е ляв лагер. И обратно. Но това е по принцип. Имал съм и обратни случаи. Ако е от кутия, би трябвало да се усилва непрекъснато с увеличаване на скороста. Или при превключване на предавка да се появява и после изчезва....
                          FIAT Punto '94, 1.1 Petrol

Коментар

По принцип при скоростните кутии първи си заминават лагерите на 5-та скорост.. много странно на 1-ва и 2-ра да тръгнат току така. Скоро сменях лагерите на диференциала и при мен виенето се чуваше само на включена скорост. Изключа ли от скорост или натисна съединиделя виенето спираше.
                            Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

YAROSHKH написа:
                              Колега, можеш да направиш няколко елментарни теста . И ако не ти помогнат , вече остава в сервиз да погледнат.Та, ако е лагер на съединител, то би трябвало в спряло състояние да се чува, и при натискане на съединителя да изчезва.Ако е лагер главина, опитай следното. Намираш един прав и широк път. Засилваш колата около 100 км. Или 120. Повече няма нужда, т.к. шумовете от купето стават големи и нищо няма да разбереш. Изключваш от предавка за да изчистиш шума от двигателя. И започваш няколкократно да сменяш посоката на движение чрез продължително леко завиване ту наляво, ту надясно. Ако звука в едната посока изчезва а в другата се услива - буди уверен че е лагер. По принцип - ако се усилва при завой надясно -значи е ляв лагер. И обратно. Но това е по принцип. Имал съм и обратни случаи. Ако е от кутия, би трябвало да се усилва непрекъснато с увеличаване на скороста. Или при превключване на предавка да се появява и после изчезва....
                              Благодаря ти колега за съветите! При спряло състояние няма виене, само при движение. Ще пробвам лагерите на главините по начина по който си описал. И при увеличаване на скороста изчезва виенето. Сега се замислям дали не е първоначалното ми предположение накладките на задните дискове при леко движение да издават това виене, което изчезва веднага след като натисна леко спирачка. Те така или иначе се трият в дисковете и без да има спирачно усилие, а пък се сещам и че когато дам на заден ход колата и натисна спирачка се чува много по-силно виене. Ще пробвам да напръскам дисковете със WD40 за да видя дали ще се чува пак виене.
                              Fiat Marea 2.4 TD

Коментар

Working...
                              X