Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвети при покупка на Fiat Marea 1.9 JTD/Fiat Marea 1.6 16v

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

В големия талон в т.G на моята Мареа-седан 1,9 JTD пише 1290 кг. Но при резервоар от 63л при пълен или празен се получава разлика от 5%. Не се хваля или споря, но съм постигал среден разход 5/100 с един резервоар/пълно-празно-пълно/ при 95% извънградско и скорост 100-110км/ч на 2000-2200 оборота.

Коментар

sugarboy написа:
      Scorpion_BV написа:
      Данните са за Мареа комби дето говорим колега. На седана е по-нисък разхода и е с теглото дето цитираш. Не виждам за какво още спорим. Колегата дето прави 10/100 градско съм готов да се обзаложа, на каквото кажете, че е невъзможен! Не знам как го смята но няма как да прави 2л по-малко от и без това занижения разход в книжката. Истната в живота е голяма кола-голям двигател, малка кола малък двигател! Обратното в първия случай е мъка във втория става за кеф :D (голям двигател в малка кола). 1.6 е бюджетния мотор за Мареа. Базов така да се каже. По-малките от него не ги броя защото те са правени за служебни коли и таксита. Та 1.6 се слага за тия дето едно време не са имали пари за големите мотори и са си правили сметка какво купуат. Сега при положениет, че на пазара втора употреба цените на всички мотори са еднакви и цената варира според състоянието защо да избираме най-малкия мотор? Къде е логиката при положение, че нищо не пестим? Единствено ако намерим изключително запазен екземплят, тогава покупката зи заслужава заради състоянието. Но иначе логика да се вземе 1.6 пред другите няма. И каквото и да си говорим си има закони на физиката. Охлюв не може да влачи тухла четворка нали?
      Добре, де - аз не се обиждам, че, според думите ти, съм направил несполучлив избор на двигател и с единствената цел икономия, защото двигателят ме удовлетворява и откъм динамика, и откъм разход. Забележи, също така, че го карам на бензин, не съм му сложил газ за икономия. Ами ти, в такъв случай, защо си си взел кола с такъв мотор, след като си карал всичките мотори и този, според теб, е охлюв, натоварен с тухла-четворка?!
      Въобще прочете ли какво пиша от началото на темата? Не коментирам избора ти никъде. Коментирам твърдението ти за разхода! Както виждаш и аз съм с такава. Взех я заради състоянието и! Писах го вече три пъти мисля. Под икономия имам предвид, че е икономисвал този дето я е взел от магазина, не ти! Идеята ми е, че по-добре човека АКО намери читав дизел да вземе него. Ако не намери да търси 1.8. Ако не намира а намери изключително запазен 1.6 да го вземе. Но да не се точи за 10/100 разхо! И да не очаква вървеж за усмивка. Ако взима комби и мисли да го товари въобще да не гледа за 1.6. Това е. Кой каквото иска да си купува и кара. Аз само казвам кое как е по лични наблюдения. Искам да помогна на човека да е информиран какво да очаква.
      KIA Cerato 1.5 16V CRDI '05
      Land Rover Discovery 2.5TD '94
      EX: Fiat Marea SW ELX 1.6 16V '99
      EX: Opel Astra F Caravan 1.4 '91
      EX: Fiat Regata 1.7D '84

Коментар

Scorpion_BV написа:
        Не знам как го смята но няма как да прави 2л по-малко от и без това занижения разход в книжката.
        Колега, по принцип ли говориш, или само за 1.6, че е занижен разходът ? Не забравяй, че разходът се дава когато колата е натоварена по определен начин, и градското включва определен сттил на шофиране. Всяко отклонение може да свали разхода, или да го увеличи. Например разходът на БравА 1.9 ЖТД 105 по книжка е 7.3. Аз ли не съм в ред, колата ли не е в ред, книжката ли е сбъркана, или какво ? Защо да не може да се слезе ПОД данните в книжката, при подходящи условия.

Коментар

Защото преди години дори имаше скандал за това как фирмите пишат по-ниски данни от реалните. И тези неща са при много идеални условия. Някъде пишеше как се мерят. Наприме извънградско се мери при скорост 90км/ч на 5-та. Е колко време караме така? Няма как разберете, или ако е по-нисък ще е с половин литър. Не с два литра. Както и да е не ми се спори вече. Спирам по темата. Каквото имах да кажа го казах. Автора на темата нека сам прецени до колко са верни думите ми. Пожелавам на всички нисък разход! :D
          KIA Cerato 1.5 16V CRDI '05
          Land Rover Discovery 2.5TD '94
          EX: Fiat Marea SW ELX 1.6 16V '99
          EX: Opel Astra F Caravan 1.4 '91
          EX: Fiat Regata 1.7D '84

Коментар

Колеги аз лично съм карал Браво 1.2 16В , 1.4 12В , 1.6 16В , 1.8 16В , 1.9 ЖТД , и аз карам 2.0 20В .... и мога да ви кажа че всички са добри .... разбирасе всеки двигател си има своите недостатъци и предимства (няма да ги изреждам понеже няма да ми стигне времето) .... но от опита си и наблюдения като начинаещ шофьор от 3 години вече мога да кажа на колегата следното .... ако искаш икономична градска кола вземи си 1.9ЖТД .... разхода неможе да бъде качен повече от 8л. както и да я караш ... единствения вариант да харчи повече е да има някаква неизправност ..... но ако искаш да си поредното газарче в града ..... избери бензиновия двигател ... те също са добри стига да не са изтарбушени ... впрочем който ми каже че кара бензин и градско му харчи по-малко от 10л с пуснат климатик лично ще му кажа да се засили на някаде .... има 2 варианта да пада толко разхода 1-ви е да караш като пенсионер (което лично няма да ме учуди за да може някой от колегите да каже ... моята харчи 9 бензин градско с климатик) 2-ри е колата да е барана и да е намалена горивната смес към двигателя (относно някои колеги които мислят че колите им харчат под 10 градско нека си направят една разходка до Сандански да ми покажат как една бензинова кола харчи 10 градско с климатик) .... това са моите доводи .... от 2 години имам HGT и ако си направя малка равносметка мога да ти кажа че досега сам дал пари за бензин колкото ми струва колата :D .... в крайна сметка колега "rumvas" какъвто и да е твоя избор ... важното е както каза в едно от мненията си колегата Scorpion_BV ... да ти е по мерака .... така че ... стискам палци да намериш добра кола която да ти е померак .....
            AUDI 1.8 20V TURBO
            ex - FiAT BRAVO 2.0 20V, 1.9 JTD ++, 1.8 16V+газ, Alfa Romeo 1.9 JTD

Коментар

Само да вмъкна една поправка относно масата на Marea комби - на големия ми талон пише 1275 килограма. 1750 е технически допустимата максимална маса (което не съм сигурен какво е ) Допустимата максимална маса е 2995 кг, при което си мисля, че на някой баир скромничкият, газифициран 1.6 двигател ще умре...

Коментар

Абе нещо не си разбрал с тия килограми,ама айде...
                Моля,пишете малко по-грамотно...

Коментар

Ma®tin написа:
                  Само да вмъкна една поправка относно масата на Marea комби - на големия ми талон пише 1275 килограма. 1750 е технически допустимата максимална маса (което не съм сигурен какво е ) Допустимата максимална маса е 2995 кг, при което си мисля, че на някой баир скромничкият, газифициран 1.6 двигател ще умре...
                  Тези цитирани данни значат следното:Колата заредена и подготвена за движение тежи 1275 кг.При товар от 5 човека х 80 кг=450 кг +75 кг в багажника=1750 кг/взетите стойности са стандартно приети/.Плюс възможност за теглене на ремърке до 1200 кг/с уговорката че трябва ремъркето задължително да притежава инерциона спирачка,защото без нея се дпуска ремърке макс. до 600 кг/=2950 кг.Тук има някакво малко разминаване в крайната цифра.Но в крайна сметка това е смисъла на изнесените данни.

Коментар

Working...
                  X