ето какво пише в ЗМДТ - източник LEX.BGвсеки може да си види наредбата на сайта на общината си и после киловати по талона и да смята.Чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 45 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 106 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) За леки автомобили общинският съвет определя размера на данъка с наредбата по чл. 1, ал. 2 съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производство, както следва: 1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:Брой на годините от годината Коефициент на производство, включително годината на производство Над 14 години 1 Над 5 до 14 години включително 1,5 До 5 години включително 2,8П.С. Има и калкулатори в нета
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пътния данък-реален ли е?
Collapse
X
-
donnna написа:T_SHOW написа:ред.: А ако имаш и бас-каса с усилвател, и ксенони, а ако имаш и лети джанти?? Никой не ви кара да се застраховате, нито да плащате винетка, гражданска, и преглед.Колега , не се познаваме лично , но аз те уважавам в душата си. С тези последните два реда направо ме учудваш.
Коментар
-
ogi28b написа:donnna написа:T_SHOW написа:ред.: А ако имаш и бас-каса с усилвател, и ксенони, а ако имаш и лети джанти?? Никой не ви кара да се застраховате, нито да плащате винетка, гражданска, и преглед.Колега , не се познаваме лично , но аз те уважавам в душата си. С тези последните два реда направо ме учудваш.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Оги,извинявай ама никак не си прав според мен.Имам пълното право да се жалвам от тъпи закони, наредби и т.н.А кажи ми каква е разликата между Голф 101к.с. и Браво 103.к.с.? Защо за 2к.с. които не са никакваразлика реално, данъка е толкова различен? Очевидно е, че ценообразуването е сбъркано тотално.Друг пример макар и не с коли.Данъка ни на къщата в Драгалевци е 900лв, като повече от половината е данък смет.Същата по размер къща с дори по-голям двор в едно село е 25лв.Е тази къща по-малко смет ли изхърля? А ние дори нямаме канализация.Изобщо много може да се спори по тоя въпрос.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
jsivkov написа:от няколко дена имам Мареа 105 кончета и данъка скача на 190.58 лв. Не разбирам защо повечето коне трябва да са по-скъпи особено, ако не са 200+ а нормалните за момента 120-150. Просто трява да ни цакат с топла бира.А някой ако даде основателно обяснение за това, че данъка се намалява с 50 % за катализатор при коли под 74 киловата и не се взема под внимание за тези над 75 киловата. Колега има Пежо 407 отговарящо на новите стандарти Евро4 и 5 и сумати и системи за сигурност и няма намаление на данъка, но скапана кола на 20 години, която причинява по една малка екологична катастрофа само за това че е писана под 74 киловата е с половин данък.FIAT MAREA WEEKEND ELX TD100 98
Коментар
-
Калкулатор ДанъкДо колко е точен незнам, но поне малко служи за ориентация!CSI in the CAR !!!
Mancuzo Fiat PUNTO 1.7DS 176B3.000,около (6,7л-11л /100)София.
ПО-ВАЖНОТО ОТ РАЗДЕЛ "Дизел"
Коментар
-
А бе сега какво сте го седнали да обсъждате и се занимавате с глупости.Някой да ви кара да си купувате насила кола 101кс вместо 100кс, та сте седнали да се оплаквате, че не е справедливо.Справедливо е.Така е измислено от някой си и това е.Ако не ви харесва, ами няма да си купите 1.6 двигател, а ще си вземете 1.4 (съвсем примерно), няма да си вземете жтд, а ще си вземете тд и т.н.Както каза Оги малко по-горе, хубаво ви е да слагате жантИ, хубаво ви е да отивате за хляб с колата, да пилите гуми и да се правите на тарикати пред "мацките", ама накрая като опре да плащате нещо, което трябва да се плати и всеки тарикат.И на мен не ми е приятно като трябва да дам около 1200лв на година за всякакви задължителни разходи (данъци, прегледи, застраховки и т.н.) по колата, ама това е отговорност. Ако не мога да си го позволя, ще си купя едно Уно да речем, ще смъкна разходите с около 800-900лв поне. Ако и това ми е много, ще си купя карта за градския транспорт и ще се предвижвам с него.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Колегата Оги е напълно прав. Да не забравяме, че притежанието на кола и шофирането й е скъпо и рисковано удоволствие. А това, че границата за данъка е 74 киловата - ами нали все някъде трябва да се постави тази граница. Ако я вдигнат на 100 киловата, и тогава ще има недоволни, че този със 100-киловатова кола ще плаща двойно по-малко от този със 101-киловатова, но това е положението - нали затова сме гражданско общество, за да поема всеки своята отговорност.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
mancuzo написа:Калкулатор ДанъкДо колко е точен незнам, но поне малко служи за ориентация!FIAT MAREA WEEKEND ELX TD100 98
Коментар
-
mancuzo написа:Калкулатор ДанъкДо колко е точен незнам, но поне малко служи за ориентация!F/I/A/T/ Stilo 1.9 16v 04г.
F/I/A/T/ Marea 1.6 16v 97г. - EX
Коментар
-
bbw написа:mancuzo написа:Калкулатор ДанъкДо колко е точен незнам, но поне малко служи за ориентация!FIAT MAREA WEEKEND ELX TD100 98
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар