Привет, имам пунто ’94г. - обслужена е октомври 2005г., включително смяна на маслото - а сега в момента маслото в двигателя е на минимума (да не кажа че едвам го достига). Досега съм изминала около 6000 км - нормално ли е за толкова км да изхарчи толкова масло (още не знам колко точно довечера ще долея) - та в тази връзка много ще ми помогнете с марка и тип на маслото, защото не знам дали 10W40 или 15W40 е по-подходящо за пунтото (75к.с, 1242кубика, ELX)Благодаря предварително за отговорите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за масло на Пунто
Collapse
X
-
Подходящо за Пунтото са маслата SELENIA, поне това препоръчва производителят.Иначе аз мисля, че с всяко качествено масло ще му е добре на моторчето.Зимата е препоръчително да се кара с по-"тънки" масла, сиреч вискозитет 10W/40...по-бързо се "качват" до разпределителния вал,натоварването на стартетера е по-малко.Относно това дали е нормален този разход, нека колегите с бензинови коли да споделят.Аз карам дизелово Пунто и там разхода на масло е пренебрежимо малък.Не доливам от смяна до смяна.Ако в твоята кола е налято преди 6000 км на максимум, а сега е на минимум, то това е около 500мл, но все пак трябва да си сигурна дали е било на ’MAX".Обикновено "масларите" избягват да доливат до максимум.Всичко това са предположения, но в общи линии поне според мен този разход на масло е нормален.Относно маслата,бих се спрял на SELENIA GOLD, AGIP и от скоро внасяното също италианско ERG http://www.erglubricants.it/lubectx/...отивите за избора ми са,че не са толкова известни марки в България и вероятността да попаднеш на менте е почти нулева.Успех!SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4
-
Re: Въпрос за масло на Пунто
heraldita написа:Привет, имам пунто ’94г. - обслужена е октомври 2005г., включително смяна на маслото - а сега в момента маслото в двигателя е на минимума (да не кажа че едвам го достига). Досега съм изминала около 6000 км - нормално ли е за толкова км да изхарчи толкова масло (още не знам колко точно довечера ще долея) - та в тази връзка много ще ми помогнете с марка и тип на маслото, защото не знам дали 10W40 или 15W40 е по-подходящо за пунтото (75к.с, 1242кубика, ELX)Благодаря предварително за отговорите._______________________________________
0885261834
Коментар
-
Аз си карах дълго време типото със Селения Голд 10W 40, много съм доволен, много нисък разход. Веднъж сложих и тутела, също е добре. Напоследък се видях в приключение, ама не ще да е от маслото. Колкото до разхода - 600 мл (ако са толкова, защото май на различните коли е различно от мин до макс) не е много хубав разход, ама далеч не е трагедия. + това както каза Ninо, имаш ли гаранция, че при смяната е напълнено до макс. Сменяш и си засичаш - така е най-сигурно.Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...
Коментар
-
Колежке и моето Пунто е същото като твоето и то ми даде същия разход на масло на тия километри.Аз бях купил 4л масло и при смяната му наляхме около 3.300 л и така карах.Сега като го мернах беше под долното обозначение .Долях и останалото масло и сега си стои на средата на мярката. Така че сигурно на 10.000 км ще ни изгорят по литър масло..Това според мен не е болка за умиране .Може би трябва гумичките на клапаните да се сменят но не ми се разбазиква двигателя.Така че по често го проверявай и доливай .И аз съм със селения масло.А бихте ли ми казали какъв разход на гориво имате ???
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар