Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колеги , какво мислите за махането на катализатора?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз вече една година карам с изтърбушен катализатор. Подобно на колегата съм го преправил с една тръба вътре. Наистина е от много дебела ламарина и е много по здрав от някакво гърне за 25лв примерно. Махнах го защото като покараш десетина минути с 110-120км/ч и започваше да мирише на развалени яйца та са не траеше.Сега нещо и за ламда сондата, понеже имам Виза и съм наблюдавал целият процес от запалване на студен мотор до загряване 90градуса, работна температура.Както е писано в друга тема от колегата Стефан Хаджов при запалване първоначално ЕКУ-то подава 0.45В за сигнал за ламбда сондата, доста бързо след това (моята е с 4 проводника с подгряване и загрява много бързо) започва да показва реално каква е сместа. Забелязах, че въпреки това до към 75 градуса ЕКУ-то въобще не се съобразява с нея и двигателя работи на малко по-богата смес, показанията са около 0.7В. Едва като достигне мотора почти работната си температура започва следене на сместа с ламбда сондата и при изправна сонда показанията и се сменят много бързо от бедна до богата смес.За разхода на колата не съм забелязал някаква видима промяна, карал съм я една година с катализатор и вече година и половина без. Забелязва се че при обороти над 3500 може би му е малко по-леко на мотора, но може и да е субективно не знам.
    Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
    Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

ilko-gd написа:
      Както е писано в друга тема от колегата Стефан Хаджов при запалване първоначално ЕКУ-то подава 0.45В за сигнал за ламбда сондата, доста бързо след това (моята е с 4 проводника с подгряване и загрява много бързо) започва да показва реално каква е сместа. Забелязах, че въпреки това до към 75 градуса ЕКУ-то въобще не се съобразява с нея и двигателя работи на малко по-богата смес, показанията са около 0.7В. Едва като достигне мотора почти работната си температура започва следене на сместа с ламбда сондата и при изправна сонда показанията и се сменят много бързо от бедна до богата смес.
      Точно такова е поведнието на изправната Ламбда-сонда след студен старт.Тя е годна за работа от 30 сек до минута след старта,но контролера дава разрешение за работа по Ламбда контрол някъде около 65-70 градуса.Т.е. до влизане на двигателя в почти нормален температ.режим.Преди това двигат.работи на обогатена горив.смес,според температурата на двигателя и околната среда.Наблюденията ти са точни.Поздрави.

Коментар

Re: Колеги , какво мислите за махането на катализатора?

Lex написа:
        Stefan Hadjov написа:
        hwarang написа:
        Знам , че има такава тема , но искам да ви питам дали да го махна или не ?
        Ако си работи нормално катализатора е грешка да го махаш.За да се разбере дали работи нормално се прави замерване.А не на принципа:проба-грешка!!
        Под замерване имаш предвид мерене на вредни емисии? А кога емисиите са в норма?И как се изтърбушва катализатора? За да ти махнат каализатора и за да ти сложат резонантно гърне, взимат около 55 лв. Няма ли да излезе същото, ако трябва да се сваля, изтърбушва и монтира отново катализатора? А и все пак ги изкупуват за около 40 лв.
        ????

Коментар

Lex написа:
          Под замерване имаш предвид мерене на вредни емисии? А кога емисиите са в норма?
          Мерат се на Газанализатор изпуск.газове преди и след катализатора.Разликата на СО трябва да е от 0,3% нагоре.При свършен катализатор няма разлика и тогава се смята че е АУТ.Добрия катализатор дава разлика от 0,5% нагоре. СО трябвеа да е в следните граници след ауспуха/на изхода на изп.с-ма/: -на празен ход..........................макс 0,5% -при 2500-3000 об.на място........макс 0,3%При добър катализатор и добра Ламбда сонда се получава 0% СО.

Коментар

Lex написа:
            Lex написа:
            Stefan Hadjov написа:
            hwarang написа:
            Знам , че има такава тема , но искам да ви питам дали да го махна или не ?
            Ако си работи нормално катализатора е грешка да го махаш.За да се разбере дали работи нормално се прави замерване.А не на принципа:проба-грешка!!
            Под замерване имаш предвид мерене на вредни емисии? А кога емисиите са в норма?И как се изтърбушва катализатора? За да ти махнат каализатора и за да ти сложат резонантно гърне, взимат около 55 лв. Няма ли да излезе същото, ако трябва да се сваля, изтърбушва и монтира отново катализатора? А и все пак ги изкупуват за около 40 лв.
            ????
            Недей да изтърбушваш нищо преди да си се уверил че е за изтърбушване,че след това може да съжаляваш.Резонаторното гърне е противопоказно и не е добре да се слага такова.Ако не можеш да си запазиш катализатора по добре си сложи права тръба.Хем е по евтино,хем е по добре за двигателя.

Коментар

Навсякъде съм чел точно обратното - никъде не се препоръчва права тръба и навсякъде препоръчват гърне. И в сервизите, които ходих преди 2 дни, също не препоръчват права тръба заради шума и опасността да си отиде сондата.

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                Atanas71 написа:
                ................ има съпротивление на изгорелите газове при преминаването през "гърнето" което помага за добро отопляне на ламбда сондата.
                Малка забележка:Ламбда сондата има собствен нагревател за загряване и не се изключва в реално време.Той консумира 2-2,5 ампера и е в състояние за 30 сек да я вкара в функция след студен старт.Ако приемем,че изпускат.газове я подгряват допълнително,то кокото с по-голяма скорост преминават покрай нея,толкова по-бързо биха я загряли.И обратно колкото повече бихме затормозили излизането на изп.газове,толкова по ниска температура биха и отдали.Имаш ли нещо против това твърдение.
                Да имам много против колега на твоята теория за динамика на флуидите и температурния спектър в зависимост от скороста на изходящите газове. Този път ще запазя знанията си за мен и няма да споря както и несъм длъжен да го правя. Ще кажеш че в спора се ражда истината но немисля че тук в този форум трябва да доказвам на някой нещо. Извинявай ако съм те обидил но нито ще се опитам да защитя казаното от мен , нито ще споря за казаното от теб.
                Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.

Коментар

Atanas71 написа:
                  Stefan Hadjov написа:
                  Atanas71 написа:
                  ................ има съпротивление на изгорелите газове при преминаването през "гърнето" което помага за добро отопляне на ламбда сондата.
                  Малка забележка:Ламбда сондата има собствен нагревател за загряване и не се изключва в реално време.Той консумира 2-2,5 ампера и е в състояние за 30 сек да я вкара в функция след студен старт.Ако приемем,че изпускат.газове я подгряват допълнително,то кокото с по-голяма скорост преминават покрай нея,толкова по-бързо биха я загряли.И обратно колкото повече бихме затормозили излизането на изп.газове,толкова по ниска температура биха и отдали.Имаш ли нещо против това твърдение.
                  Да имам много против колега на твоята теория за динамика на флуидите и температурния спектър в зависимост от скороста на изходящите газове. Този път ще запазя знанията си за мен и няма да споря както и несъм длъжен да го правя. Ще кажеш че в спора се ражда истината но немисля че тук в този форум трябва да доказвам на някой нещо. Извинявай ако съм те обидил но нито ще се опитам да защитя казаното от мен , нито ще споря за казаното от теб.
                  Много мъдро постъпваш колега,като искаш да запазиш мнението си за себе си.Наистина това е най правилния избор.Ни най малко не се чувствам обиден,точно обратното поласкан съм.

Коментар

Lex написа:
                    Навсякъде съм чел точно обратното - никъде не се препоръчва права тръба и навсякъде препоръчват гърне. И в сервизите, които ходих преди 2 дни, също не препоръчват права тръба заради шума и опасността да си отиде сондата.
                    Ти в сервизите за компетентно мнение ли го имаш??Ако не искаш да не ти нараства шума направи това което е направила фирмата.Не си махай катализатора или ако е за махане си постави също такъв.Това е истинското решение. Какво представлява катализатора: многобройни тръбички с малко сечение работещи в паралел.И най логично е да се сложи тръба със сечение равно на сбора от тези на тръбичките от катализатора.Къде във изпускат.система имаш резонатор фабрично за да слагаш ти такъв.Това са измишльотини на майсторите за повече пари и да ти гушнат фабричния катализатор.Изпускателната система е пресмятана фабрично за резонансен режим на двигателя и ти изцяло го променяш слагайки резонатор.P.S.А това което са ти казали за Ламбда сондата,че щяла да си отиде,мой съвет е да отпишеш този сервиз окончателно.По това твърдение може да съдиш и за останалите съвети които биха ти дали в този сервиз.

Коментар

Позновам колеги, които си ги свалиха и ............. после пак си ги върнаха.

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                        Lex написа:
                        Ти в сервизите за компетентно мнение ли го имаш??Ако не искаш да не ти нараства шума направи това което е направила фирмата.Не си махай катализатора или ако е за махане си постави също такъв.Това е истинското решение. Какво представлява катализатора: многобройни тръбички с малко сечение работещи в паралел.И най логично е да се сложи тръба със сечение равно на сбора от тези на тръбичките от катализатора.Къде във изпускат.система имаш резонатор фабрично за да слагаш ти такъв.Това са измишльотини на майсторите за повече пари и да ти гушнат фабричния катализатор.Изпускателната система е пресмятана фабрично за резонансен режим на двигателя и ти изцяло го променяш слагайки резонатор.P.S.А това което са ти казали за Ламбда сондата,че щяла да си отиде,мой съвет е да отпишеш този сервиз окончателно.По това твърдение може да съдиш и за останалите съвети които биха ти дали в този сервиз.
                        Поразрови се в Гугъл и виж къде препоръчват слагането на права тръба, вместо резонантно гърне. Или направо да ти помогна - никъде в около 20те теми, които съм изчел! Виж също и за случаи, когато се е скапвала сондата от правата тръба. Да не говорим шума какъв ще е с права тръба.

Коментар

naskobg написа:
                          Позновам колеги, които си ги свалиха и ............. после пак си ги върнаха.
                          И аз се замислям
                          Punto 1.2 75 ELX `97 /BRC Lambda Control/-продава се на части!!
                          Втората......пак същата!
                          (_-_)______////_______(_-_)
                          Punto75-Вече на жената!
                          Третата =Ино и шес= LPG POWER STAG Stilo MW 2004

Коментар

Lex написа:
                            Stefan Hadjov написа:
                            Lex написа:
                            Поразрови се в Гугъл и виж къде препоръчват слагането на права тръба, вместо резонантно гърне. Или направо да ти помогна - никъде в около 20те теми, които съм изчел! Виж също и за случаи, когато се е скапвала сондата от правата тръба. Да не говорим шума какъв ще е с права тръба.
                            Не ми казвай колко теми си чел,ами ми кажи кой е автора на темите.Ако си чел теми по разни форуми,въобще не ми ги казвай.А за скапването на сондата,въобще не искам да чувам който и да е автора,защото това е пълна измислица.Ако не искаш шума да ти е голям,не си махай катализатора,а ако е за махане си тури също такъв.Като поставиш резонатор,разваляш работата на двигателя,независимо че може да стане малко по тих.Това е истината и никой не те задължава да вярваш в нея. Слагай си на колата кавото искаш.Това което съм писъл не е четено от мнения по форуми,а проведени експерименти в лаборатория за двигат. с вътр.горене на стенд.Аз съм си исказал мое мнение в резилтат на лични наблюдения и не те задължавам да го възприемаш.Тук всеки си казва мнението и всеки сам си решава на кое да вярва.

Коментар

Добре де,само се карате,а не мога да разбера аз да го махам ли моя....Как да го търпя да ми дрънчи на главата,като не искам да давам 1000 лв за нов. В моя случай преди нищо му нямаше обаче след тази зима (аз карам и на газ) като мина на бензин и започва да мирише гадничко,а и от няколко седмици като е на газ колата-при обороти над 3500 се чува гаден дрънчащ звук,а като е на бензин го няма това дрънчене обаче пък много си мирише. Какво да правя:Ако е с тръба много ще ручи нали?Ако е с катализатор ще се скапе напълно след някой месец,пък и не му търпя звукаАко е с резонансно гърне викате че се развалят изчисленията за изходящите газове и това бърка работата на двигателяДали да изтърбуша катализатора и да сложа подходящ размер тръба в него-така най-добре ли е?
                              Fiat Bravo - 1.8GT /115hp 1997г.
                              Audi A4 - 1.9TDi /110hp 1998г.
                              Mazda 121 - 1.3GLX / 75hp 1994г.

Коментар

Махай го смисъл само го изтръмбуши ще има разлика обеден съм
                                Fiat Tipo 1.4 ЕX Alfa Romeo 156 2.0 Selespeed EX Alfa Romeo 156 2.4 JTD ЕX...NOW:Alfa Romeo 166 2.4 JTD Remaped, MERCEDES-BENZ E220 CDI AVANTGADRE

Коментар

Working...
                                X