Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да опознаем Фиат Стило!

Collapse
Заключена тема
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Да опознаем Фиат Стило!

    Понеже от скоро карам Фиат Стило, все още опознавам автомобила. С риск да накарам някого да си каже “Какво толкова има да се опознава?” или “Този пък това не го ли знае!” реших да споделя “откритията” си - макар във форума да има относително малко хора със Стило, струва ми се, че все на някого нещо ще е от полза тук.

    Също така искам да призова колегите със Стило да споделят своите открития и хитрини при експлоатацията на този вълнуващ автомобил!

    Най-напред, да припомня че в Downloads има качени ръководства за експлоатация на няколко езика. Всъщност, повечето неща са взети оттам.

    Индикаторът за еърбега остава да свети няколко секунди след стартиране на двигателя
    С изострена от много бройните апокалиптични писания за неработещи въздушни звъзглавници чувствителност към всякакви индикации по таблото, забелязах че при стартиране на двигателя за известно време остава да свети индикаторът за предния еърбег. Е, оказа се, че е нормално - по този начин се дава информация на шофьора, че пасажерският еърбег е активен и при удар (и наличие на пътник на седалката) възглавницата ще се задейства. Предупреждението всъщност е за да не пътува дете на предната седалка в този режим (дори и в седалка), защото отварянето на еърбега може да го нарани (дори фатално!).



    Реглаж на волана
    Че (май) при всички Фиати може да се регулира волана във вертикална посока (след освобождаване на фиксиращата ръчка под него) е ясно. Не знаех обаче, че при Стило може да се регулира и аксиално (т.е. в дълбочина)!



    Аварийно отваряне на капачката за гориво
    Това още не съм го пробвал, ама там имало нещо, което се дърпа и вратичката се отваря.



    Едно такова гумено до ръчната спирачка...
    Известно време се чудех какво е това отдясно на ръчната спирачка, зад скоростния лост. Даже ми мина мисълта да не е някаква тапа и да напъна да я извадя... Е който чете ръководството, знае! Било за да си слага човек там монетките и да не му дрънкат.



    И да попитам:

    Индикация за сервизно обслужване
    Някой знае ли как може да се нулира индикацията за серизно обслужване (надписа Service Due при стартиране на двигателя)? Защото не ми нрави обяснението, че за целта трябва да ходя до Fiat Dealership.



    Изобщо, четенето на ръководството според мен не е загубено време - човек не е се родил научен, пък и не може да знае всичко! А има и неща, които знаем, ама пак не е лошо да опресним - как се стартира дизелов двигател, защо да не го гасим веднага след бързо каране, защо не трябва да се пали с бутане/дърпане, защо не трябва да държим ръката си непрекъснато на скоростния лост, защо не трябва да подгряваме двигателя на място и пр.
    FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

    #2
    това за загряването, бутането и скоростния лост го пише и при мен и мен ме интересува сервизния интервал как се нулиранай-вероятно като се закачи за диагностика става фокуса
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

    Коментар


      #3
      Като се заминавах няколко дни с пежото на снаха ми, попаднах на тема в пежо-форума , при която пишеше че лампата се изгася с някаква процедура , нещо от сорта на натискане на копчето за зануляване на километраж, задържането му, и даване на контакт. Моделът е пежо 206, 2.0 HDI , ако искаш хвърли 1 поглед натам...

      При електрически-отваряните капачки за резервоари, винаги има начин за аварийно отваряне, при дедрата представлява едно като въже в багажника.

      Поставката за монети я има и в Брава/Мареа (версия с подлакътник).

      Рег. на волана е доста удобна функция, 100 %. Ако я имах, определено щях да го издърпам малко към мен. Завиждам ти. Направо за целия автомобил ти завиждам. Май само аз не съм го виждал, от редовните посетители на срещи. Което пък ме навежда на мисълта колко съм редовен..

      А да те питам - на задните врати имаш ли функция "Блокиране на отварянето отвътре" ? Yellow_Flash_Colorz_PDT_02

      Коментар


        #4
        ...най-вероятно като се закачи за диагностика става фокуса
        Сигурно, ама дали пък няма и някакъв друг пиниз?
        ...лампата се изгася с някаква процедура , нещо от сорта на натискане на копчето за зануляване на километраж...
        Не става дума за изгасване на лампа (предполагам имаш предвид спирането на някоя индикация?) - това и при Стило става с натискане на бутона Mode.Имам предвид съобщението Service Due (демек да ходя за обслужване в сервиз ). То се появява само за малко при начално стартиране, след това минава надпис Check OK и излиза обичайния екран. Не е болка за умиране, ама що пък ще ме навива да ходя в сервиз?! Yellow_Flash_Colorz_PDT_31
        ...А да те питам - на задните врати имаш ли функция "Блокиране на отварянето отвътре" ?
        Няма къде да бягат мацките (те само да влязат вътре!) - изобщо няма задни врати! Yellow_Flash_Colorz_PDT_08
        FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

        Коментар


          #5
          Pecho написа:
          ...най-вероятно като се закачи за диагностика става фокуса
          Сигурно, ама дали пък няма и някакъв друг пиниз?
          Няма. Или с екзаминер или с ELM327-във fiatforum.com имаше тема за командата. М/у другото VeskoT ми каза, че си го нулирал сам при Христо, щото последния му дал да си играе с екзаминера на грандето си.Забравих да те питам-откри ли хладилната жаба? :D
          Fiat Stilo 1.8 16V

          Коментар


            #6
            И аз да се включа малко )
            Двете неща с които ме изненада Стило-то са незначителни но доста ме зарадваха:
            Едното беше като разбрах че жабката е хладилна, на път за морето си имаш студена вода )
            Другото беше като открих че огледалото има две степени, едната срещу заслепяване от тия профани зад тебе,които ти карат на дълги или с едното криво око баш в огледалото ти. Иначе псувах дотогава като каруцар )
            Мястото за монетите също е хитро, като ходиш в Билла да пазаруваш, или купуваш утрешния вестник от светофара са ти под ръка, няма да се бъркаш и да тършуваш, може и без него реално, но някой се е сетил и си е удобство.
            Освен регулирането на волана има и регулиране на седалката на водача във височина и допълнително регулиране за гърба. Има ги в ръководството.Въобще, колкото пъти отварям и се зачитам в тая книжка, всеки път откривам нещо ново, така че препоръчвам да се чете много ...
            Това което си спомням и ми направи впечатление, е това че препоръчват по време на движение да не се подпира дясната ръка на скоростния лост (нали се сещате, гъзарската), защото съпротивлението което оказва ръката на естествените вибрации увеличава износването... и доста други такива!
            FIAT Stilo 1.9 JTD 115

            Коментар


              #7
              Stoyan_68 написа:
              ...Забравих да те питам-откри ли хладилната жаба? :D
              За жабката знаех още от едно време - тогава много ме впечатли тази екстра! :D Ама още не съм я пробвал...

              Я да питам за пръскалката на задния джам! (хайдеее, започна се с пръскалките и клапанчетата! ). При мен пръска, ама слабичко. Също забелязах, че при включване на помпата да пръска отзад, от предните пръскалки излиза малко течност. Последното ме навежда на мисълта за някакво клапанче, което не затваря добре. Та има ли такова клапанче, ако да - къде се намира и пр. :D
              FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

              Коментар


                #8
                А чекмеджетата в предните седалки опозна ли ги? ПС: Не съм имал проблем с пръскалките, да не е запушен/прегънат някой маркуч?
                Fiat Stilo 1.8 16V

                Коментар


                  #9
                  Не споменахте светкавицата не знам как се казва тази функция но като я опънеш при изгасен двигател фаровете светват за определено време.И ако може да попитам как си отваряте капачката за резервоара защото при мен е доста трудно, в предния край натискам а в задния дърпам с нокти, не вярвам това да е начина.
                  FIAT Stilo 1.9 Jtd

                  Коментар


                    #10
                    А чекмеджетата в предните седалки опозна ли ги?
                    И за тях знаех - същите ги има в Доблото. :D

                    Ама сега имам и една питанка с повишна трудност. Разбрах, че смяната на спирачна течност не може (или по-точно не трябва) да се прави по класическия метод “помпай-задръж-пускай-пак помпай”. Трябва съответния уред (вж. илюстрацията). Доколкото разбрах причината е в различната конструкция на спирачната помпа (не било само при Стило така). Та който знае повече, нека бъде любезен да обясни така ли е наистина и защо.

                    Не споменахте светкавицата...
                    Предполагам имаш предвид функцията Follow me home.
                    За капачката на резервоара: при мен се отваря лесно - натискам в предния край (има вдлъбнатина там) и вратичката се отваря. Да не би при теб да е нещо деформирана?
                    Прикачени файлове
                    FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

                    Коментар


                      #11
                      Това за смяната на спирачната течност е с "уред", който създава налягане в системата и по този начин, течността се излива през съответната пробка. Не ми се е налагало да сменям все още, но съм чувал, че става и по конвенционалния начин, при работещ двигател. Но само съм чувал! Проблем ли има или просто следваш инструкцията за смяна на определен пробег?
                      Fiat Stilo 1.8 16V

                      Коментар


                        #12
                        Нямам проблем със спирачките (даже накладките не са още за смяна! :D ), просто не съм сигурен кога е сменяна течността (и дали изобщо е сменяна!), а както се знае тя е хигроскопична, а и си има период за смяна. Иначе - доживях да карам кола с дискови спирачки и отзад! За възможността да се източи по конвенционалния начин - може и да може, ама имало опасност от повреда на спирачната помпа (конструкцията била различна) - така ми рекоха. Пък и гледам в две ръководства така пишат, едва ли ще е случайно!
                        FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

                        Коментар


                          #13
                          Сменял съм накладки, но и след ремонт обезвъздушавам по класическия начин "с маркуче в канче" на изгасен двигател и отворена капачка на съда за течността. Интересна е опцията на компютъра да зададеш сам ограничение на скоростта и при надвишаване да пищи че си надскочил лимита. Да, капачката на резервоара се отваря трудно, та дори един бензинджия ми я откърти и се наложи да я лепя с поксипол, защото новата беше 70 лева небоядисана. Оттогава сам си сипвам и бензин по бензиностанциите. Някои от "слугите" може да ме вземат и за "луд скръндза" за 50 стотинки, но знам какво пазя - десетки левове.Така и никой не откри обаче какво се крие под "шапчицата" в средата на таблото близо до стъклото!?При модела с 5 врати може да се дърпат "напред-назад" и задните седалки.

                          Коментар


                            #14
                            Stilo написа:
                            Така и никой не откри обаче какво се крие под "шапчицата" в средата на таблото близо до стъклото!?
                            хатова го има и при мени аз се чудя за какво ли е?
                            2015 Renault Megane Expression GT
                            2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                            Всичко за FIAT Bravo 2007

                            Коментар


                              #15
                              Sev написа:
                              Stilo написа:
                              Така и никой не откри обаче какво се крие под "шапчицата" в средата на таблото близо до стъклото!?
                              хатова го има и при мени аз се чудя за какво ли е?
                              Е, нали се договорихме, че е за климатика някаква джаджа!Ама верно ли, че на куците стила с три врати не им се мърдат задните седалки! :D Сигурно нямат и табла за кафе на пасажерската седалка отзад горките! Yellow_Flash_Colorz_PDT_37
                              Fiat Stilo 1.8 16V

                              Коментар

                              Working...
                              X