Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вибрации в скоростния лост. РЕШЕНО.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Вибрации в скоростния лост. РЕШЕНО.

Реших да напиша тази тема, защото наскоро се отървах от досаден проблем. Не е често срещан и може би поради това трудно се диагностицира. Мисля, че тук във форума имаше подобна тема, която обаче няма ясен финал. Надявам се информацията да бъде полезна на някой колега.Историята започва с една Брава 1.4 от 95-та. Скоро след покупката установих, че от време на време в скоростния лост се появява нехарактерна вибрация. Това става при ускорение на колата и се усеща се най-явно в диапазона 60 - 90км/ч на 3,4 и 5 предавка. Лоста се тресе напреки на движението на автомобила ритмичтно с амплитуда 3-4 см. Беше си гадория - в такива моменти предпочитах да си махна ръката към скоростния лост и да не го поглеждам . Интересното беше, че с отпускането на педала на газта вибрацията намалява и после изчезва. В момента, когато отново подам газ се появява. При движение по инерция вибрации нямаше. До колкото можех да преценя предницата също не се тресеше. Установих, че тресенето зависи пряко от оборотите на мотора - под 1500 и над 3500 вибрация почти нямаше. Като за начало започнах с най-лесното - баланс на гуми. Имаше малко биене в едната, но не това беше причината за тресенето на лоста. След това започна одисеята с майсторите. Ходих на 3 сервиза - всеки изкарваше своя версия за нещата - тампони, скоростна кутия и т.н. Простата сметка показа, че ако започна да сменям едно по-едно нещата бързо ще фалирам. До колкото можех аз да преценя, тампоните са ми наистина меки, но имат още живот. Що се отнася до скоростите .... нямах представа дали имат проблем, но се надявах да читави. Започнах да тормозя google и да се ровя в различни форуми. Много полезни бяха този на ситроен и на форд. След като прекарах няколко часа в тях си направих диагностика сам и прецених, че нещата идват от вътрешните карета. При първа възможност вдигнах колата на крик и видях, че във вътрешните карета има малък луфт - по-голям в дясното и по-малък в лявото. Трудно ми е да кажа колко е луфта - да кажем около 1 мм. Майсторите ми казаха, че е малък и че е малко вероятно това да е проблема. Аз упорите вярвах повече на себе си и намерих 2 полуоски на старо. Сториха ми се читави, купих ги и ги сложих. Резултатът беше повече от задоволителен. Вибрациите изчезнаха почти напълно. Изобщо не можех да ги доловя на 3,4 и 5-та скорост. Може би остана нещо дребно на 2-ра предавка, но наистина незначително. Преди да напиша темата разходих колата по магистралата за да съм сигурен в резултата - наистина всичко е наред. Предполагам, че проблема е бил износване на чашките на вътрешните карета. За съжаление не знам как да се уверя със сигурност дали е в тях или в тройния лагер.И така сметката е следната:2х40лв (полуоски) + 2х20лв (труд) = 100лвСпестените пари от смяна на тампони и скоростна кутия няма да ги коментирам :D
    Fiat Marea 1.8 16V ELX

От това е колега! Имах абсолютно същият проблем, но смених само чашките на каретата - оказаха се еднакви на Брава 1,4 12V с такива на Пунто /не знам какъв модел/. Направо бях изпаднал в тиха лудост от това тресене...
    Peugeot 301
    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

много полезна информация.браво колега
      brava 1.412v Punto1.1 Nissan Stanza Punto 1.2i 16v Sporting 2000

http://www.bmwpower-bg.net/forums/vi...c.php?t=115270

Коментар

fav написа:
        много полезна информация.браво колега
        наистина полезн оихфоаз преди време имах такъв проблем със старата колане само лоста тресеше, но и цялата предницаоказаха се вътрешните каретаслед смяна все едно, че е нямало нищо такова
        Фиат Мареа 1,8 16В, 1999г

Коментар

Луфт от 1мм не е голям!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Напротив, това е огромен луфт за детайл от трансмисията!!! Браво колега, че сте повярвали на себе си и сте си решили проблема!
          Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE

Коментар

Много добра тема колега.Благодаря!

Коментар

Здравей те,от някоко дни съм собственик на Брава 1.6 16в,95г,и имам следният проблем:при обороти на двигателя м/у 1500-3500 оборота има биене(вибрации от двигателя,които се усещат в скоростният лост).Прочетох писаното до тук,но ми се струва че проблемът ми е друг.Вибрациите се усещат на място,когато съм СПРЯЛ на свободна и подавам плавно газ.Моля помагайте!
              brava 1.6 16v 95g

Коментар

Аз пък от скоро трудно включвам 1, 3 и 5 скорост. Даже понякога се самоизключват. Смених тампона на скоростите, щото стария беше свършил, нещата малко се оправиха, но съвсем малко. Четох една тема във форума - там препоръчваха да се напръскат щангите, конкретно люлката до хидравлика, с дълбокопроникващ спрей. Направих го, даже пръсках и със спрей за смазване, но проблемът си остана, макар, че още намаля. Почвам да си мисля, че е от самите скорости, обаче чакам малко да се постопли, че да сваля предпазната ламарина под скоростния лост. Не съм го правил никога, но мисля, че там има някакви пружини, които държат лоста в положение на свободна, които при мен нещо не действат както трябва. Лостът като че ли стои напрегнат към нечетните предавки. Ако някой е разглобявал тази част от лостовата система, да сподели опит. Ще ми е полезен.
                Fiat Tipo 1.6 i.e. 1992 г.
                Suzuki GSX 1100 E 1985 г.

Коментар

ivchotr написа:
                  Аз пък от скоро трудно включвам 1, 3 и 5 скорост. Даже понякога се самоизключват. Смених тампона на скоростите, щото стария беше свършил, нещата малко се оправиха, но съвсем малко. Четох една тема във форума - там препоръчваха да се напръскат щангите, конкретно люлката до хидравлика, с дълбокопроникващ спрей. Направих го, даже пръсках и със спрей за смазване, но проблемът си остана, макар, че още намаля. Почвам да си мисля, че е от самите скорости, обаче чакам малко да се постопли, че да сваля предпазната ламарина под скоростния лост. Не съм го правил никога, но мисля, че там има някакви пружини, които държат лоста в положение на свободна, които при мен нещо не действат както трябва. Лостът като че ли стои напрегнат към нечетните предавки. Ако някой е разглобявал тази част от лостовата система, да сподели опит. Ще ми е полезен.
                  Миналото лято разглобих всичко по лостовата система.Извадих леглото и лоста, няма никаква пружина(ако говорим за Типото).При мен беше счупена ябълката и лоста ми пропадна и опираше в предпазната ламарина на гърнето Ето една снимка вижда се една по чиста част от самия лост , в резултат на счупената ябълка и скъсания гумен маншон имаше едно неприятно скрибуцане на метал в метал.Може да видиш ясно с колко е пропаднал лоста..имах опция за задна като на опел Ако имаш нужда от съвет за разглабянето с радост ще помогна
                  Прикачени файлове
                  now. BMW E39 523i '98 170hp
                  ex. Fiat Marea Weekend HLX 1.8 16v `97 113hp
                  ex. Fiat Tipo 2.0.ie GT `93 113hp

Коментар

Определено ще се разглабя, ами дано издържи докато не се постопли малко. Благодаря за инфото. Че тя работата взе да става като оня, дето обяснявал що е то зарята - "ага нема, нема, па току си е е..ло майката". Взе да прекъсва на бензин когато си иска. Ама това е друга тема. Ако се появи нещо дето не го схващам, ще се възползвам от предложението за помощ.
                    Fiat Tipo 1.6 i.e. 1992 г.
                    Suzuki GSX 1100 E 1985 г.

Коментар

Working...
                    X