Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор между Пунто и Брава

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Избор между Пунто и Брава

Здравейте,Изчетох доста от постовете по темата но нещата не са ми съвсем ясни около избора.Колата ще се вкарва на инвалид от Италия. Дилемата е Brava 1.4 12V или Punto - не ми е ясно какъв двигател точно. Принципно на кое да се спра от двете и ако е Пунто какъв двигател. Искам колата да е с климатик. Не съм съзтезател, но ми се иска все пак да е пъргава и удобна за извънградско и излети в планина. Знам за Brava 1.2 16V - по добре ли е от двете за целта. Моля за мнения и насоки...[/b]
    Fiat Punto 1.7TD

Re: Избор между Пунто и Брава

bogidar написа:
    Здравейте,Изчетох доста от постовете по темата но нещата не са ми съвсем ясни около избора.Колата ще се вкарва на инвалид от Италия. Дилемата е Brava 1.4 12V или Punto - не ми е ясно какъв двигател точно. Принципно на кое да се спра от двете и ако е Пунто какъв двигател. Искам колата да е с климатик. Не съм съзтезател, но ми се иска все пак да е пъргава и удобна за извънградско и излети в планина. Знам за Brava 1.2 16V - по добре ли е от двете за целта. Моля за мнения и насоки...[/b]
    Пунтото е по добрия избор,по лесно за подръжка по евтини части и по здраво...Можеш да вкараш всякакво пунто без ГТ на инвалит...Аз имам две едното 1,7 ТД 99’ и едно бензика 97’....Значи ТД си върви много прилично,но ако си го юркаш си харчи....Бензин бегай от 1,1 че е много спънато,но по големите двигатели са си осички и върват,аз бензиновото доста пъти градско и извън съм го държал само в диапазона 4000-6000оборота и харчи прилично за вървежа си...Иначе до сега от бравата не съм чувал хубави неща,защото примерно няма белези при смяната на ремъци и такива гадни недостатъци...

Коментар

Ясно ми е че ще има различни отзиви и мнения но от тях мога да избера това което пасва на моите нужди. Така че чакам коментари. На мене някакси ми се искаше да е Брава - по голяма по стабилна, повече екстри, ама ме притесняват негативните мнения за Брава 1.4. Други коментари моля... Бързам защото до края на седмицата трябва да съм решил...
      Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Е значи аз тука мога да ти бъда малко полезен - допреди 3 месеца карах Пунто 1.1 а сега съм на Брава 1.2 а имам и Браво 1.4.Като поддръжка - Пунтото определено е по евтиния вариант. Не че Браво/Брава са кой знае колко скъпи. Пасват разни чаркове от типо каквито има на килограми при Италианеца.Като здравина - еднаква. Амортисьори, носачи, е такива работи ама тои с тия пътища... На пунтото смених двата предни носача и кормилните накрайници след 75000 км и 3 години из София. На бравото - предни амортисьори след 45000 км, пак предимно из София.Като вървеж ( коментирам само за това каквото съм имал и имам в момента ) - Най добре е бравата 1.2 , после бравото 1.4 и накрая пунтото, а ма няма кой знае каква разлика.Като комфорт на возията - Бравата е най добре. А и тя е модела след 99 в който част от пластмасите са подменени с нещо като кожа (както е на ауди например).С две думи: Ако ти трябва еднакво комфортна и за в града и за дълъг път кола си вземи Брава. Ако искаш да върви добре търси с мотор 1.6, но ако мислиш да слагаш газова - 1.4, ще ти струва 350-400 лв. Ако вземеш 1.2 ще трябва да дадеш повечко пари но ще караш кола от 2000 или по-нова година. Ако обаче търсиш малка количка с която да се вреш из центъра - Пунто, като 1.1 за мен е добър двигател.
        Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
        Fiat Linea 1.3 Multijet'08
        Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
        http://forum.fiat-bg.org

Коментар

На мене някакси ми се искаше да е Брава - по голяма по стабилна, повече екстри, ама ме притесняват негативните мнения за Брава 1.4. Други коментари моля... Бързам защото до края на седмицата трябва да съм решил...
          Да, така е , Бравата е по-различна категория! Това личи от возенето, комфорта а и от цената! Аз карам и Пунто и Брава и според случая /дали пьтувам на дьльг пьт или в града/ използвам едната или другата.Негативни и позитивни мнения винаги ще има, но типични проблеми, а не случайни, не сьм забелязьл! Все-пак за предпочитане е по-модерния 1.2/16V мотор пред 1.4!Така,че избора е твой! Успех!

Коментар

Ако ще взимам Пунто ми се иска да е по голям двигател. Иска ми се да не му пречи климатика. Тогава може би ще се изравнят като разход на бензин с Бравата 1.4. Питам се дори дали няма Пунтото да се окаже по пъргаво от Бравата с двигател над 1.2...Доста съм объркан. Коментарите ви наистина са ми от полза..???...
            Fiat Punto 1.7TD

Коментар

hit-ko написа:
              На мене някакси ми се искаше да е Брава - по голяма по стабилна, повече екстри, ама ме притесняват негативните мнения за Брава 1.4. Други коментари моля... Бързам защото до края на седмицата трябва да съм решил...
              Да, така е , Бравата е по-различна категория! Това личи от возенето, комфорта а и от цената! Аз карам и Пунто и Брава и според случая /дали пьтувам на дьльг пьт или в града/ използвам едната или другата.Негативни и позитивни мнения винаги ще има, но типични проблеми, а не случайни, не сьм забелязьл! Все-пак за предпочитане е по-модерния 1.2/16V мотор пред 1.4!Така,че избора е твой! Успех!
              Хм, Hit-ko , колко дипломатично се изрази!!!До преди няколко месеца имах Брава....не искам да съм краен, за да не обидя колегите с тази кола, но според мен Пунтото е МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕНО направен автомобил... говоря за всичките им модификации, МК-I и II.За сега толкоз... ако темата се разгорещи ще пиша и с доказателства......Ако ме питат ..."бихте ли си купили отново Брава" , чистосърдечно бих отговорил "НЕ" !!!!!ПАРИ СЕ ИЗКАРВАТ, НЕРВИ НЕ.Моля да не се приема като лична обида!!
              SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

bogidar написа:
                Ако ще взимам Пунто ми се иска да е по голям двигател. Иска ми се да не му пречи климатика. Тогава може би ще се изравнят като разход на бензин с Бравата 1.4. Питам се дори дали няма Пунтото да се окаже по пъргаво от Бравата с двигател над 1.2...Доста съм объркан. Коментарите ви наистина са ми от полза..???...
                Пунто 1,2 ;1,2 16в и 1,6 вървят много и не харчат даже повече от брава 1,4 защото са доста по леки...А иначе за стабилност на пътя не се безпокой,меташ едни 15ки 195/50/15 и си цар на завойте Иначе само да кажа че аз си подържам колата предимно пред нас,защото халета ми с канали и машини са на 30км от софия и хич нямам мерак да хода до там

Коментар

Споменах, че държа колата да е с климатик. Има ли по принцип Пунто 1.2 което да е с климатик. Няма ли да му идва малко нанагорно да го храни.
                  Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Не мога да кажа, че е меродавно в твоят случай.. но според http://www.autoonline.com.ua/TUV/year.php?m=1 Например за автомобили произведени 2000-2002:FIAT Bravo/Brava заема 61-во място по надежност (52 на 1000 автомобила дават неизправност на тази възраст).FIAT Punto заема 98-мо място (80 на 1000).Ако се върнете към по-стари автомобили (произведени 1998-1999) Bravo/Brava и Punto си разменят местата, съответно 79-то място за Браво/Брава (130 на 1000) и 75 (125 на 1000) при Пунто.При още по-старите (1996-1997) автомобили нещата стоят така:65-то място за Пунто (194 на 1000 !!!) Информация за Браво/Брава няма...Интересно впечатление обаче прави как нарастват броят на повредите с годините... това важи за всички марки автомобили!И понеже няма голфаджии ще вметна още нещо от немската статистика: За Голф броя на автомобилите даващи неизправности са 155 за автомобили произведени 1996-1997 -> това по повод на нелепите сравнения на Голф произведен 96-97ма как бил по-добър и ЗДРАВ от Брава да речем 99-та!!Аз лично бих заключил, че по-скоро е въпрос да попаднеш на поддържан автомобил, за който са се грижили подобаващо, стига характеристиките на 2-та автомобила да те задоволяват!
                    FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Аз карам Brava 1,4 12V 1997г и съм много доволен от нея. До сега съм сменил само предните амортесьори, защото не видях една дупка вечерта и се хатресох право в нея. Монтирал съм си газова уредба, което на моноинжекциона става без проблем и до сега не съм имал неприятност с нея. Имам трима колеги с пунтовци, може би е до късмет при покупка на колата, но и тримата имат сериозни проблеми с двигателите като механика.Затова преди да се купи кола на стро е необходимо да и се направи сериозен преглед, за да няма после пазочаровани отзиви.
                      BRAVA 1,4 12V
                      Nissan Navara

Коментар

аз също имам Брава 1.4 с климатик и съм много доволен не съм сменял нищо по окачването а не е и сменяно - гледах всичко е оригиналното - тя е на 88 000 км... а разликата между 1.2 и 1.4 при бравите в мощността не е голяма, обаче 1.2 харчи малко по-малко... тъй че може би 1.2 е сполучливо ако имаш избор. аз не съм слагал газова уредба, не смятам и да слагам, но колата е достатъчно пъргава и на баирите, и достатъчно бърза, лека е... точно каквато ти трябва на теб...за пунто нямам наблюдения. просто не бих си взел пунто, защото аз харесвам друг тип коли и пунтото не е към тях. мен ми харесват по-големи автомобили.само че нали знаеш: Дизел се купува зимата, климатик - лятото П.П.: и колегата за какво се извинява... никой не се обижда и не би трябвало да се обижда! нали за това сме тук да обменяме опит и всеки да си каже мннието... има такива които не са доволни и такива които не са, и всеки има правото да се изкажеУСПЕХ при покупката и да ни кажеш какво си взел...! - моя вот е за Брава
                        FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Мненията ви потвърждават до някъде моите очаквания. Може би наистина е въпрос на късмет да се попадне на "безпроблемна" бройка. Притесненията ми относно Бравата както писах по горе са на базата на това, че чета доста негативни мнения. Появявал се характерен проблем с разпределителния вал - това го пише в доста форуми и много хора се оплакват. Примерно тук http://fiatforum.com/showthread.php?p=160758. Гледам, че има хора от вас които явно не са се сблъсквали с този проблем. Това е нещото което ме притеснява около Брава 1.4. Замислям се за варианта Брава 1.2 ама като е по нов модел, не знам дали ще се вместя с парите.
                          Fiat Punto 1.7TD

Коментар

проблема идва от неправилно сложен ангренажен ремък... за това смяната на ремъка става само в специализирани сервизи където имат един специален инструмент...
                            FIAT Brava 1.4 SX CLIMA [09/1998]

Коментар

Mazgarev написа:
                              проблема идва от неправилно сложен ангренажен ремък... за това смяната на ремъка става само в специализирани сервизи където имат един специален инструмент...
                              Ако това е причината - добре. Предпочитанията ми са за Бравата - някакси по ми пасва на изискванията. Ако още някой може да ме избави от притесненията около проблемите няма да е лошо...
                              Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Working...
                              X