Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Brava 1.4 12 v за и против

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Brava 1.4 12 v за и против

Колеги скоро(преди 6-7 месеца)си купих brava 1.4 12v-98гВзех я не защото съм голям фен на fiat а защото имаше метан монтиран в италия.В последствие обаче все повече започнах да се убеждавам че не съм сгрешил.Колата вози чудесно.Лесно се управлява.Не харчи много(на метан пък съвсем)В първите 3-4 месеца не срещнах никакви проблеми ,ама никакви.После взе да не пали по някога но се оказа че е заради превключвателя на газовото.В момента е в сервис и ще ми сменят разпределителен вал.Ако някой е имал или има такава кола би ли споделил с какви проблеми мога да се сблъскам в бъдеще.[/url]

аз бях така колега ефтена с метан 2004 година мареа 1.8 16V първите месеци супер но после шлайф на глава единия ми разпределителен вал беше износен поради счупване на повдигач имаше загар по капака и главата и дето да си играя смених целия двигател от германия си зех и части резервни и сега сам много доволен нямам поблем варви си както си я зех Италиянците не подаржат колите си особено като са на метан тя е карана карана
    Като изфорсирам на някой светофар изсмукват въздуха, всичко наоколо под 2.5 гасне

Коментар

Re: Brava 1.4 12 v за и против

turmentor написа:
      В първите 3-4 месеца не срещнах никакви проблеми ,ама никакви.После взе да не пали по някога но се оказа че е заради превключвателя на газовото.В момента е в сервис и ще ми сменят разпределителен вал.Ако някой е имал или има такава кола би ли споделил с какви проблеми мога да се сблъскам в бъдеще.[/url]
      Може да очакваш отново смяна на разпределителен вал ако не вникнеш в проблема защо го износва.Причините могат да бъдат или запушени магистрали за маслото или износени уплътнения на паяка който маже вала.
      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Така е, задължително да ти сменят кобилиците и гумичките на маслената магистрала. Защото щом ти е износен вала то и кобилицата е износена.
        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

teki4a_lyd написа:
          аз бях така колега ефтена с метан 2004 година мареа 1.8 16V първите месеци супер но после шлайф на глава единия ми разпределителен вал беше износен поради счупване на повдигач имаше загар по капака и главата и дето да си играя смених целия двигател от германия си зех и части резервни и сега сам много доволен нямам поблем варви си както си я зех Италиянците не подаржат колите си особено като са на метан тя е карана карана
          Колега,има едно неписано правило.Кола с газова уредба от Италия-НИКОГА.Италианците си слагат газова уредба на колата когато им предстои да навъртват над 30000 клм годишно.Иначе не е рентабилно.Отделно дето карат колите си с евтини масла и без смяна-само с доливане.Е,не всички,има и изключения.Отделно дето по принцип,кола с газова уредба е РАЗВАЛЕНА кола.

Коментар

Абе повечето от това дето ми гоказвате го знам (за кола от италия с газова уредба )Искам да питам още нещо.Чувам че по принцип на този мотор който имам дава често проблеми с раз. вал, и че само нов ще реши проблема, защото ако е втора ръка ще е в същото състояние като моя. Като си купувах кола някой ми каза "италианските коли не струват".Не съм съгласен. Колата ми е в такова състояние защото е карана в италия а не защото е италианска.Ако не беше това с раз. вал колата си е шес точки.Ама ей ся като сложа нов ще се оправи.

Коментар

turmentor написа:
              Абе повечето от това дето ми гоказвате го знам (за кола от италия с газова уредба )Искам да питам още нещо.Чувам че по принцип на този мотор който имам дава често проблеми с раз. вал, и че само нов ще реши проблема, защото ако е втора ръка ще е в същото състояние като моя. Като си купувах кола някой ми каза "италианските коли не струват".Не съм съгласен. Колата ми е в такова състояние защото е карана в италия а не защото е италианска.Ако не беше това с раз. вал колата си е шес точки.Ама ей ся като сложа нов ще се оправи.
              Mного си точен колега с разсъжденията си.Този дефект с разпр.вал на 1,4 в Германия не е познат.Аз лично харесвам този двигател и колата си е много добре с него и е най икономичното Браво/а.Единственото е че иска точното масло и редовна смяна.Който иска да си купи 1,4/12V да го търси внос от Германия и за още по-сигурно-проврка на разпред.вал и кобилици преди покупката.Работата е за 10 мин.И разбира се без газова уредба,независимо каква.

Коментар

Stefan Hadjov написа:
                turmentor написа:
                Mного си точен колега с разсъжденията си.Този дефект с разпр.вал на 1,4 в Германия не е познат.Аз лично харесвам този двигател и колата си е много добре с него и е най икономичното Браво/а.Единственото е че иска точното масло и редовна смяна.Който иска да си купи 1,4/12V да го търси внос от Германия и за още по-сигурно-проврка на разпред.вал и кобилици преди покупката.Работата е за 10 мин.И разбира се без газова уредба,независимо каква.
                Във фирмата в която работя имаме налични около 30 броя валове за 1,4 и по 1-2 за другите двигатели/1,6, 1,8/ -при нова доставка нещата са същите много валове за 1,4 -не знам какъв е проблема ,но се скапват- щом се купуват толкова!!Явно тези двигатели имат конструктивен дефект!!

Коментар

andreigg написа:
                  Stefan Hadjov написа:
                  turmentor написа:
                  Във фирмата в която работя имаме налични около 30 броя валове за 1,4 и по 1-2 за другите двигатели/1,6, 1,8/ -при нова доставка нещата са същите много валове за 1,4 -не знам какъв е проблема ,но се скапват- щом се купуват толкова!!Явно тези двигатели имат конструктивен дефект!!
                  Да,наистина колега,може да се каже че тези двигатели имат дефект и той се състои в следното:когато се кара с неподходящо масло без да се сменява,а само с доливане настъпва момент когато се запушват маслопроводните пътища смазващи разпределителния вал и кобилиците.Когато се ползва подходящото масло и се сменява по инструкция,този дефект не се проявява.За това трябва всеки да си прави сметката какво купува и от къде го купува.Виждал съм коли с този двигател на 300000 клм в Германия и този дефект е непознат.Но в Германия,не в Италия.

Коментар

@Stefan Hadjov: Колега не е само от маслото стига сме фантазирали за колите от Германия. Маслената магистрала се уплътнява към главата чрез едни гумички, които с времето стават твърди като пластмаса. Тогава маслото почва да пропуска през тях и изобщо не стига до дупките горе на маслената магистрала от които по принцип трябва да маже вала. Така че, само смяна на вала и прочистване на магистралата е мижи да те лажем.

Коментар

spark написа:
                      @Stefan Hadjov: Колега не е само от маслото стига сме фантазирали за колите от Германия. Маслената магистрала се уплътнява към главата чрез едни гумички, които с времето стават твърди като пластмаса. Тогава маслото почва да пропуска през тях и изобщо не стига до дупките горе на маслената магистрала от които по принцип трябва да маже вала. Така че, само смяна на вала и прочистване на магистралата е мижи да те лажем.
                      Пълна заблуда,като много други обяснения.Само маслото с много утайки и мръсотии води до този дефект.Независимо дали е от Италия или Германия или където и другаде.Втвърдяването на гумичките не води до такива пропуски,че да не може да се маже разпред.вал при положение,че налягането на маслото в маслената магистрала е 4 бара.Просто това е абсурд и заблуда.И да туриш метални уплътнители пак ще стига масло.Всичко идва от запушване на малките отвори в така наречения паяк/както някои го наричат/.Защо двигатели на 300000 клм нямат този дефект и като отвориш капака на клапаните вътре все едно вчера е налято маслото.Абсолютна чистота и никави мръсотии.Това е истината.Истинско масло и редовна смяна.А този дефект който имат тези двигатели,мога да подскажа на колегите как да го отстранят.Свалят си паяка и разпробиват изходящите отвори на паяка с бургия 2,5 мм.без да се интерисуват дали са твърди гумичките или не.Оставят ги същите.Никога вече няма да се прояви този дефект.Това е истинското решение и каране с истинско масло.Колега,ти явно не държиш сметка какво е значението на правилното масло.Ти не можеш да си представиш какво съм виждал,когато съм отварял по някакъв повод капак на клапани на двигател дошъл от Италия.Ние тук в BG сме Богове като собственици на коли,сравнени с тези италиански цигани.Съжалявам,но нямам друга дума с която да ги определя.Лошото е че точно на тези цигани идват колите у нас.И след това им береме греховете. Аз например,ако ми трябва кола от този клас с удоволствие бих си купил такава с този двигател,но преди покупката бих направил проверка на разпред.вал , кобилици и какво е състоянието му от вътре по отношение на чистота,веднага бих разпробил отворите на "паяка",зареждам с подходящото масло и само каране.Двигателя като конструкция е изключително добър и много лесно обслужваем и лично аз много го уважавам.Някой ще ми възрази,защо го спират от производство след 2000 год.Защото е моно инжекция и с 12V,и не може да се вкара в стандартите Евро 3,4,5 и т.н.А не защото е лош.

Коментар

Колеги, балагодаря ви за интереса който проявихте към темата. Когато си купувах колата ако знаех тези неща щях да бъда по бдителен но уви.Искам да питам сега като(ако)сложа нов вал и сменям маслото редовно дали ще ми се появи същият дефект.

Коментар

Колеги, балагодаря ви за интереса който проявихте към темата. Когато си купувах колата ако знаех тези неща щях да бъда по бдителен но уви.Искам да питам сега като(ако)сложа нов вал и сменям маслото редовно дали ще ми се появи същият дефект.

Коментар

При мен не се е появил вече почти две години, но аз смених вал, кобилици, гумички на маслената магистрала и 4-5 повдигача.

Коментар

и аз сам сменил всичко това + още някой работи (термостат,бендикс и т.н.)Абе за сега 400лв без смяна на вал.

Коментар

Working...
                              X