Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Искри!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Искри!

Вчера за първи път на тъмно си отварям предния капак да чуя един шум, който от доста време ме дразни!И виждам нещо странно (не е свързано с шума!)Кабелите на свещите издават искри!Значи всеки кабел където влиза в свеща свети - ама не самия кабел а самата свещ! Вижда се бялото (бакелита) на свеща около 5мм. и на 4-те свещи то свети - не от време на време а постоянно - все едно е фосфорно - отделно самите кабели където се допират един в друг от време на време прехвърчат малки искрички - отделно на 1-ви цилиндър прехвърча от кабела към пръчката за маслото лека искричка - почти постоянно!Кабелите са сменени и свещите също - нови нови на около 7-8 хил.Също забелязах че в самата бобина по средата й, вътре в нея пак се вижда една искра не е постоянна ама излиза - 2-3 пъти в секунда не ритмично.Колата иначе си работи нормално - не прекъсва или някакви други такива - както беше преди да сменя кабелите!Ама си представете отварям и наблюдавам как 4-те свещи светят от искри - цялото бакелитено свети!!! - постоянно и ритмично - все едно всяка искра към свеща го осветява - виждам как провежда ток все едно!Какво да правя в случая? - притисних се!Това се случва на Типото ми 1.6и.е.
    A20DTH ЖТД ама не баш
    1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
    Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Според описанието - некачествени кабели. Подлежат на смяна. Въобще всякакво искрене и светене по запалителната уредба е недопустимо.
    Fiat Ritmo 105TC
    1600cc 105к.с.

Коментар

И при мен е същата работа. Светкат. Обаче колата си бачка идеално.

Коментар

Всяко искрене от кабели на свещи към маса(корпус) говори за нарушена или некачествена изолация. Не е нормално постоянно във всички посоки да има искрене от кабелите към други елементи на двигателя.
        BRAVA 1,4 12V
        Nissan Navara

Коментар

трябва да вниваваш да не повредиш нещо по електрониката така - я компютъра я нещо друго... сменяй бързо кабелите!
          Lancia Kappa 2.4JTD
          Lancia Dedra Integrale 2.0 S.W.
          Fiat Croma 2.0 i.e. - ex.

Коментар

Naidenov написа:
            трябва да вниваваш да не повредиш нещо по електрониката така - я компютъра я нещо друго... сменяй бързо кабелите!
            или да не потече бензинец Yellow_Flash_Colorz_PDT_43

Коментар

Определено са кабели, които трябва веднага да смениш! Alexius, човеко не дей да чакаш и ти, сменяй ги!

Коментар

Re: Искри!

BO написа:
                Вчера за първи път на тъмно си отварям предния капак да чуя един шум, който от доста време ме дразни!И виждам нещо странно (не е свързано с шума!)Кабелите на свещите издават искри!Значи всеки кабел където влиза в свеща свети - ама не самия кабел а самата свещ! Вижда се бялото (бакелита) на свеща около 5мм. и на 4-те свещи то свети - не от време на време а постоянно - все едно е фосфорно - отделно самите кабели където се допират един в друг от време на време прехвърчат малки искрички - отделно на 1-ви цилиндър прехвърча от кабела към пръчката за маслото лека искричка - почти постоянно!Кабелите са сменени и свещите също - нови нови на около 7-8 хил.Също забелязах че в самата бобина по средата й, вътре в нея пак се вижда една искра не е постоянна ама излиза - 2-3 пъти в секунда не ритмично.Колата иначе си работи нормално - не прекъсва или някакви други такива - както беше преди да сменя кабелите!Ама си представете отварям и наблюдавам как 4-те свещи светят от искри - цялото бакелитено свети!!! - постоянно и ритмично - все едно всяка искра към свеща го осветява - виждам как провежда ток все едно!Какво да правя в случая? - притисних се!Това се случва на Типото ми 1.6и.е.
                Аз, доколкото разбирам, в случая не става вьпрос за искрене, а за един ореол който се вижда около свещите и то само на тьмно!Това е нещо обичайно и предполагам, че доста колеги са забелязали подобно явление!Така,че ако е това за което си мисля, няма причина за притеснение!

Коментар

Електрическото сияние около керамиката на свеща е нормално. Този ефект е кръстен "огньовете на Свети Елм" от физиците. Неизбежно е ,май със йонизиране се обясняваше.
                  sigpic
                  Fiat Tipo HF Integrale powered by ICIDesign
                  475HP 11,5/1,9/191
                  YouTube

Коментар

ici написа:
                    Електрическото сияние около керамиката на свеща е нормално. Този ефект е кръстен "огньовете на Свети Елм" от физиците. Неизбежно е ,май със йонизиране се обясняваше.
                    Не е така. Това сияние се получава само около остри неизолирани проводници. Такива по презюмпция не трябва да присъстват в запалителната система. Моята например не свети на тъмно - специално съм проверявал. Но пък ако ви трябва оправдание да не си смените кабелите, това обяснение върши работа.
                    Fiat Ritmo 105TC
                    1600cc 105к.с.

Коментар

johnfound написа:
                      ici написа:
                      Не е така. Това сияние се получава само около остри неизолирани проводници. Такива по презюмпция не трябва да присъстват в запалителната система. Моята например не свети на тъмно - специално съм проверявал. Но пък ако ви трябва оправдание да не си смените кабелите, това обяснение върши работа.
                      "Огньовете на Свети Елм" - това понятие се появява през средновековието и е наречено така от моряците, причината е че при силни бури около върховете на мачтите на корабите са се натрупвали йони, които обаче не са достатъчни за възникване на волтова дъга /тъй като мачтата е действала като гръмоотвод/, та въпронсите, заредени "+" или "-" йони, предизвикват ефект подобен на луминисцентните лампи, само че значително по-слаб. Ефекта се е появявал след продължителна буря и най вече в към края и, за това моряците приемали, че Свети Елм /някакъв светия/ изпраща тези светлини /наподобявало е ореол около върха на мачтата/ за да ги спаси от бурята.Та и двамата колего по-горе са частично прави, единият за сиянието около керамични предмети /но то възникра при други обстоятелства/ а вторият че по кабелите на ДВГ не трябва да има светене, такова светене говори за утечки, най-често в следствие разкъсана изолация
                      Lancia Kappa 2.4 JTD 99`
                      Uno 75 1.5i.e.8V 88`

Коментар

Имам подобен проблем

И аз имам подобен проблем: скоро/преди 2 дена/ стоях до отворения двигател докато работеше и се заслушах в някакво плющене. Като пипнах гумения ботуш на най-дясната свещ ме изпраска ток. Рекох си - свеща е заминала. свалих я - имаше нагар , но един такъв трошлив,като вар. Изчистих го, сложих свеща и пак пипнах гумения ботуш . Пак ме удари но по-леко и по-нарядко. Според вас свещите ли са виновни? На другите 3 свещи този ефект го няма.Преди 2 месеца бях на елкон и пича каза ча всичко ОК. Някои има ли мнение.

Коментар

Re: Имам подобен проблем

t_boy написа:
                          И аз имам подобен проблем: скоро/преди 2 дена/ стоях до отворения двигател докато работеше и се заслушах в някакво плющене. Като пипнах гумения ботуш на най-дясната свещ ме изпраска ток. Рекох си - свеща е заминала. свалих я - имаше нагар , но един такъв трошлив,като вар. Изчистих го, сложих свеща и пак пипнах гумения ботуш . Пак ме удари но по-леко и по-нарядко. Според вас свещите ли са виновни? На другите 3 свещи този ефект го няма.Преди 2 месеца бях на елкон и пича каза ча всичко ОК. Някои има ли мнение.
                          Ами като пипнеш кабела и става пробив заради влошени изолационни своиства на кабелите/лулите. Хубаво ще е да ги смениш с нови.
                          sigpic
                          Fiat Tipo HF Integrale powered by ICIDesign
                          475HP 11,5/1,9/191
                          YouTube

Коментар

И една техническа подробност: Пробиви по изолацията могат да възникнат и поради силен нагар на свещите и/или твърде голяма въздушна междина. Причината е, че реалната величина на напрежението в запалителната уредба зависи от това при какво напрежение възниква искра между електродите на свещите. В момента на запалителният импулс, напрежението започва да се вдига, до момента в който възникне искра, от този момент нататък, напрежението рязко спада и стои постоянно докато енергията запасена в бобината се изчерпа. Максималното напрежение зависи от това при какво напрежение възниква искрата. Е, ако възникването на искрата е затруднено поради нагар или прекалено голяма междина, напрежението може да се повиши твърде много и ако и кабела не е достатъчно качествен или е стар и изолацията има слаби места, е възможен пробив в изолацията. А където веднъж е пробило, ще пробива постоянно след това.
                            Fiat Ritmo 105TC
                            1600cc 105к.с.

Коментар

След една проба....

Снощи си поиграх и размених свещите. Нямаше никаква разлика. Тока удря на същата лула- лула,а не кабел! Точно където е куплунга за свеща - т.е избива гумената изолация на лулата. Интересно че искра прехвърча на около 6-7 мм от свещта което доста по- голямо разстояние между електродите - 0,8 мм !!! Аби трябвало да избива само на разстояние равно или по-малко от тези 0,8мм !? Немога да си го обясня електрически ?

Коментар

Working...
                              X