Разбрах ,че Fiat Tempra има стабилизатор за напречна устойчивост.....Някой може ли да ми обясни какво точно означава това има ли нещо общо със стабилизиращата щанга ??
Колкото по-малко питаш ,толкова по-малко те лъжат!!!
за предната е ясно, има някои модели немски коли дето тва е екстра ама задна мисля нямат??? специално по-малките двигатели като 1,6 комбито май няма? може би 2-ката д аима?
Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
На всички модели на база Типо - това са: Типо, Темпра, Браво, Брава, Мареа, Купе, Барчета, Делта, Дедра, 145, 146, 155... има и още... Общо взето всички италианки си имат такава система и не се води като екстра, а си е съвсем страндартно оборудване!
Аз разбрах ,че това е стабилизираща щанга ,но не разбрах за какво служи? Какво стабилизира?
При движение в завой колата има склонност да се накланя в посока към външната страна на завоя (причинена от породилата се центробежна сила)! Дефакто пружините на колелетата откъм външната страна на завоя се свиват, а тези на колелетата откъм вътрешната страна на завоя се разпъват! Свързани със стабилизиращата щанга и линковете, двата носача или двата амортисьора (ляв и десен) ще си влияят един на друг и няма са се получава такава разлика в свиванията на пружините (лява и дясна) и по тоя начин се намалява накланянето на автомобила в завоя!
Коментар