Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вибрации в скоростния лост - нормално ли е? (ОБЕДИНЕНИ ТЕМИ)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Вибрации в скоростния лост - нормално ли е? (ОБЕДИНЕНИ ТЕМИ)

Здравейте, колеги! Карам Фиат Браво 1.4, 12V от 6 г. и вече му навъртях над 200 хил. км., като до сега не съм имал никакви по-сериозни проблеми. От скоро обаче се появи много неприятна вибрация в скоростния лост при движенив е със скорост м/у 80 и 90 км/ч. Междувременно смених скоростна кутия заради проблем с диференциала, но вибрацията така и не изчезна. Идеи, моля! Двете теми с идентични въпроси са обединени в една.Модераторски екип на fiat-bg.org

вибрации в скоростния лост - нормално ли е?

Упорито търсих такава тема, но не открих. А и съм на "Вие" с автомобилите ...Нормално ли е да усещам вибрации в скоростния лост? Когато шофирам държа дясната си ръка върху него. Усетих, че когато е в "неутрално" положение слабо се усещат вибрации. Ако го наклоня в някоя посока, се усещат по-силно. Ритмични са. Увеличават се със увеличаване на скоростта на движение.Извинете за въпроса, но това ми е първа кола, преди нея съм карал само У-чебната и там нямаше такова усещане. Също при превключване от първа на втора не става плавно, има все едно "гърбица" по средата, в смисъл не става "так" ами "так-так"
    Fiat Marea SW 1580 16V ELX 182A4000 10/96
    Moonsteppers - All over the world and beyond ...

Коментар

Re: вибрация в скоростния лост

krsi написа:
      Здравейте, колеги! Карам Фиат Браво 1.4, 12V от 6 г. и вече му навъртях над 200 хил. км., като до сега не съм имал никакви по-сериозни проблеми. От скоро обаче се появи много неприятна вибрация в скоростния лост при движенив е със скорост м/у 80 и 90 км/ч. Междувременно смених скоростна кутия заради проблем с диференциала, но вибрацията така и не изчезна. Идеи, моля!
      Навъртял си му 200000 км. .Ако е била да речем на 200000 като си я купил сега е на 400000 км.Ти ли си му първия собственик?Дай малко повечко информация през тези 200000 км. как се е държала колата в техническо отношение защото тук май си единствения който е постинал това.Извинявам се ,че не отговарям на въпроса ти.
      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

И аз имам лек вибрации в скоростния лост и на волана като съм на място. Съвсем леко като вдигна оборотите изчезват. Мисля, че е от тампоните на двигателя и на ск. кутия ама не съм сигурен.
        The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Re: вибрации в скоростния лост - нормално ли е?

null.zero написа:
          Упорито търсих такава тема, но не открих. А и съм на "Вие" с автомобилите ...Нормално ли е да усещам вибрации в скоростния лост? Когато шофирам държа дясната си ръка върху него. Усетих, че когато е в "неутрално" положение слабо се усещат вибрации. Ако го наклоня в някоя посока, се усещат по-силно. Ритмични са. Увеличават се със увеличаване на скоростта на движение.Извинете за въпроса, но това ми е първа кола, преди нея съм карал само У-чебната и там нямаше такова усещане. Също при превключване от първа на втора не става плавно, има все едно "гърбица" по средата, в смисъл не става "так" ами "так-так"
          Инструкторът не ти ли е казал, че като караш и ДВЕТЕ ръце трябва да са ти на волана?!?Кви инструктори се навъдиха бе... едно време само да си задържа ръката по-дълго на скоростния лост, и инструктора ме перваше през ръката с думите "Дръж си волана".Тези вибрации, които усещаш според мен са си нормални. Като наклониш лоста в някоя от посоките, се задейства синхронизаторът вътре в скоростната кутия и вероятно създава усещаните от теб вибрации. Ако все пак си мислиш, че вибрациите са доста силни, добре е някой с повече опит да пробва и евентуално ако се налага - в сервиз.

Коментар

Re: вибрации в скоростния лост - нормално ли е?

Immortal написа:
            Инструкторът не ти ли е казал, че като караш и ДВЕТЕ ръце трябва да са ти на волана?!?Кви инструктори се навъдиха бе...
            Казал ми е, и други неща ми е казал, например: да не си държа крака на педала за да не ми се износва съединителя, да не държа волана в крайно положение за да не си прецаквам хидравликата ... инструктора си ми беше 6+. А сега Вие ми кажете при градско шофиране особено по висене на кръстовища и в задръствания, къде си държите ръката?А сега по темата: не го смятам за нормално! Примерно на първа или на трета съм и го накланям още "по-напред" - не мисля че това движение трябва да задейства нещо, каквото и да е то.

Коментар

Някакви други идеи? Предстои ми да ходя на сервиз за смяна на разни консумативи ...

Коментар

Ако под консумативи разбираш масла на скоростите и мотора, то твърде вероятно тези вибрации да изчезнат след смяната.При мен така утихна след смяна на маслата(Валволин 75W90 и Кастрол 10W40), че чак ме дразни, че не се чува на светофарите, а на високите обороти една такава нетипично тиха стана... Незнам кое от тях има по-голяма заслуга.
                The box said "Requires Windows 98 or better", so I installed Linux
                Marea SW 2400 JTD CF2 136CV 100KW "HLX-TOUR DE FRANCE"
                Ex: Brava 1.6 ELX 16V 103 hps '98 LPG Atiker + LC Romano

Коментар

Да не би да говориш за едно потрепване на лоста когато подадеш газ? Такова нещо има например при всички автомобили Рено които съм карал. Дадеш ли газ и лоста потреперва. Дори на съвсем нови автомобили.
                  like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

@wwalker - да за това говоря, ще видим какъв ще е ефекта, дано да е положителен! ще огледаме и тампоните на скоростната кутия, двигателя.@Lane Staley - не говоря за "потреперване" като при изпадане в резонанс на определени обороти, говоря за постоянно "предаваме на движение" в/у скоростния лост, правопропорционално на скоростта на движение на автомобила.

Коментар

Lane Staley написа:
                      Да не би да говориш за едно потрепване на лоста когато подадеш газ? Такова нещо има например при всички автомобили Рено които съм карал. Дадеш ли газ и лоста потреперва. Дори на съвсем нови автомобили.
                      Това само при рендета съм го виждал. Много е тарикатско - като пуснеш газта и след 1-2 секунди лоста потрепва и се придвижва малко сам, после пак като натиснеш и го прави същото. Подозирам, че има нещо общо с ППХ.
                      The box said "Requires Windows 98 or better", so I installed Linux
                      Marea SW 2400 JTD CF2 136CV 100KW "HLX-TOUR DE FRANCE"
                      Ex: Brava 1.6 ELX 16V 103 hps '98 LPG Atiker + LC Romano

Коментар

Re: вибрация в скоростния лост

Tornado написа:
                        krsi написа:
                        Здравейте, колеги! Карам Фиат Браво 1.4, 12V от 6 г. и вече му навъртях над 200 хил. км., като до сега не съм имал никакви по-сериозни проблеми. От скоро обаче се появи много неприятна вибрация в скоростния лост при движенив е със скорост м/у 80 и 90 км/ч. Междувременно смених скоростна кутия заради проблем с диференциала, но вибрацията така и не изчезна. Идеи, моля!
                        Навъртял си му 200000 км. .Ако е била да речем на 200000 като си я купил сега е на 400000 км.Ти ли си му първия собственик?Дай малко повечко информация през тези 200000 км. как се е държала колата в техническо отношение защото тук май си единствения който е постинал това.Извинявам се ,че не отговарям на въпроса ти.
                        Взех го преди 6г. на 102 000 км. Сега е на 205 000. Никакви съществени проблеми, само обичайната смяна по окачването, косумативи, смяна на съединител на 150 000 км., и въвсем на скорао заради проблем с ддиференциала(сателитни и планетни колела) - смяна на цяла скоростна кутия, втора еъка , разбира се.Нищо друго, перфектна е. И изведнъж тази вибрация. Много е неприятно, напрво яко се тресе, пак казвам, около 80-85км/ч.

Коментар

А това тресене усеща ли се в цялата кола или само като пипаш лоста?

Коментар

Mi6t0 написа:
                            А това тресене усеща ли се в цялата кола или само като пипаш лоста?
                            Не, не, няма никакво тресене в колата, като от предница например. Лостът просто като че ли попада в резонанс с нещо и почва да вибрира яко. Като го подпра с ръка и спира без да полагам някакво усилие.

Коментар

Мен ми трепереше скоростния лост и като давам газ се успокоява и се оказа заминаващо каре - смених го и всичко заспа
                              Lybra 2.4jtd intensa 06.2002
                              Marea 1.9 TD100 HLX -07/97
                              Punto 1.2 16v Sporting -11/97 еx - На части

Коментар

Working...
                              X