Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новина

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Новина

Колеги, вижте каква новина има в днешния вестник:От догодина ще се спират от движение автомобилите със свалени катализатори и тези, които замърсяват околната среда с вредни газове над допустимите норми. Това обяви вчера изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров и напомни, че от 1 януари влизат в сила промените в Наредба 32 на транспортното министерство за изискванията за емисиите вредни газове. Според промените за произведените преди 1986 г. автомобили нормата за вредните емисии е 4.8% въглероден окис, а за произведените след 1986 г. - 3.5%, ако нямат катализатор. Всички автомобили, произведени след 1992 г., имат фабрични катализатори за вредни газове. По думите на Киров обаче не са редки случаите собственици им да демонтират устройствата. Тези коли също ще се спират от движение, докато катализаторите не се сложат отново.http://www.segabg.com/online/article...=0000701Май много от нас сме си махнале катализаторите.
    Пунто 75 1.2 MPI '94

Re: Новина

Mitko написа:
    Галин написа:
    Колеги, вижте каква новина има в днешния вестник:От догодина ще се спират от движение автомобилите със свалени катализатори и тези, които замърсяват околната среда с вредни газове над допустимите норми. Това обяви вчера изпълнителният директор на агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров и напомни, че от 1 януари влизат в сила промените в Наредба 32 на транспортното министерство за изискванията за емисиите вредни газове. Според промените за произведените преди 1986 г. автомобили нормата за вредните емисии е 4.8% въглероден окис, а за произведените след 1986 г. - 3.5%, ако нямат катализатор. Всички автомобили, произведени след 1992 г., имат фабрични катализатори за вредни газове. По думите на Киров обаче не са редки случаите собственици им да демонтират устройствата. Тези коли също ще се спират от движение, докато катализаторите не се сложат отново.http://www.segabg.com/online/article...=0000701Май много от нас сме си махнале катализаторите.
    Абе сигурно и самия г-н Киров кара без катализатор Да дойде да ми купи катализатора и с удоволствие ще си го сложа. Съжалявам но за 15 годишна кола катализатора е по-скъп от самата нея
    Така е майка им мръсна...Баща ми сложи на Волвото между другото, американски катализатор за 300 лв...Препоръча му го човек от Мото-Пфое (вносиелите на Волво).. Казва, че е качествен. Проверих, има за Фиат. Мойта още е с оригиналния , но след 30тина холяди сигурно ще трябва да се смени..
    FIAT BRAVO 1.6 16V

Коментар

Галин написа:
      Тъкмо бях тръгнал да махам моя!
      Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
      Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Спокойно момчета! Когато дойде демокрацията казаха че от 1995 г ще спрат трабантите и варбурзите от движение че били двутактови а и до ден днешен хората си ги карат.Пък въобще не се хващайте на въдицата че ще влезем в Европа от 2007г.Това са празни приказки на политиците. Тъй че задръстен ли ти е катализатора махай го че с него е още по зле. Абе те не могат със застраховка гражданска отговорност да се справят че половината коли нямат такава и си го признават официално та катализаторите им са на очите.
        Фиат Панда 1.2 2006година
        Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

По-интересно ще ми е да наблюдавам как "куката" се завира под колата да види има ли аджеба катализатор моята кошница или няма
          Stilo 1.8 16V

Коментар

divaka написа:
            Баща ми сложи на Волвото между другото, американски катализатор за 300 лв...Препоръча му го човек от Мото-Пфое (вносителите на Волво).. Казва, че е качествен. Проверих, има за Фиат. Мойта още е с оригиналния , но след 30тина холяди сигурно ще трябва да се смени..
            Абе 300лв. бива горе-долу не е като 800-1000. Сигурно ли е, че има за Фиат и, че стават? А за Фиат като моя дали ще има? И дали ще ги предлагат в цялата страна?
            FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
            ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC

Коментар

gorole написа:
              По-интересно ще ми е да наблюдавам как "куката" се завира под колата да види има ли аджеба катализатор моята кошница или няма
              Именно, и аз това се чудя... Ще се дупят на всеки един с фенерче в ръка да гледат ли?Айде няма....
              1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

Re:Новина- Катализатор...

Crash73 написа:
                [Именно, и аз това се чудя... Ще се дупят на всеки един с фенерче в ръка да гледат ли?Айде няма....
                "Елементарно,Уотсън..."Много просто ! Пъха се сондата на портативен газанализатор в ауспуха...и се разбира има/няма -работи/не работиНе сте ли виждали как става на тех.прегледи...или при диагностика ??
                Ex. Grande Punto Driver

Коментар

Ясно Уотсън.. а сега някой да каже какви са нормите които се изискват.. така, че да видим какво пишат производителите на нашите автомобили.. и да сравним данните.. аз лично съм за чиста България Сериозно.. така се е случило, че живея до ГОЛЯМ булевард.. и не можете да си представите за каква чернилка става дума.. по стъкла, первази.. толкова съм псувал заради Чернобила които е около жилището.. така, че ако някой не е с изправен автомобил (изгорели газове и ниво на шум) директно да му отнемат автомобила и да го пращат за старо желязо.. че ми е писнало
                  FIAT Marea 1.9 JTD HLX

Коментар

Re:...

perlsite написа:
                    .. а сега някой да каже какви са нормите които се изискват.. така, че да видим какво пишат производителите на нашите автомобили.. и да сравним данните.. аз лично съм за чиста България :
                    Направих си труда да открия въпросната Наредба...и актуалните и изменения...Между другото,в сервизите ,извършващи тех.прегледи...вече има извадка с нормите,поставена на видно място.Приложение № 12 към чл. 8 , ал. 5(Ново - ДВ, бр. 52 от 2005 г) Емисии на отработените газове - максимално допустими стойностиI. Моторни превозни средства с двигатели с принудително възпламеняване на работната смес (бензинови двигатели)Максимално допустими стойности на въглероден оксид (СО)Максимално допустимите стойности се определят от производителя на моторното превозно средство и се посочват в техническите му характеристики (част I, позиция V от свидетелството за регистрация).При липса на такава информация максимално допустимите стойности са, както следва:1. Моторни превозни средства без система за контрол на емисиите (без каталитични неутрализатори): За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация преди 1 октомври 1986 г. - съдържание на СО - 4,5 % обемни За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация след 1 октомври 1986 г. - съдържание на СО - 3,5 % обемни2. Моторни превозни средства със система за контрол на емисиите: При работа на двигателя на празен ход с минимална честота на въртене:- За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация преди 1 юли 2002 г. - съдържание на СО - 0,5 % обемни- За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация след 1 юли 2002 г. - съдържание на СО - 0,3 % обемни При работа на двигателя на празен ход с повишена честота на въртене най-малко 2000 min-1:- За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация преди 1 юли 2002 г. - съдържание на СО - 0,3 % обемни- За МПС, регистрирани или пуснати в експлоатация след 1 юли 2002 г. - съдържание на СО - 0,2 % обемни- Въздушно отношение l - в границите 0,97 - 1,03.II. Моторни превозни средства с двигатели със самозапалване (възпламеняване чрез сгъстяване) на работната смес (дизелови двигатели)Максимално допустими стойности на коефициента на поглъщане на светлината (димност)Максимално допустимите стойности се определят от производителя на моторното превозно средство и се посочват в техническите му характеристики (част I, позиция V от свидетелството за регистрация).При липса на такава информация максимално допустимите стойности са, както следва:1. За МПС с двигатели с атмосферно пълнене (без турбокомпресор) - 2,5 m-12. За МПС с двигатели с принудително пълнене (с турбокомпресор) - 3,0 m-1Моторни превозни средства, регистрирани или пуснати в експлоатация преди 1 януари 1980 г., се освобождават от тези изисквания.
                    Ex. Grande Punto Driver

Коментар

Ще ми измерят "оная работа" ако колата работи на газ, щото там вредните емисии са около 0.02% и няма никакво значение дали съм с катализатор или не. А сондата на газанализатора могат да си я наврат там дето слънце не огрява, щото на дали ще може да отчете толкова ниски стойности.Би трябвало да ни дават преференции за дето берем ядовете с газовите уредби и не замърсяваме атмосферата а вместо това тия пе#@#^си ни товарят с едни от най високите цени на газта, така че катализатора на едната съм го махнал, скоро ще махна и на другата и ще видим как точно ще ми напишат акт, а дори и да ми напишат, ще го обжалвам в съда /до сега два акта са ми отпаднали в съда, че даже се изръсиха да платят и хонорара на адвоката ми/
                      Lancia Kappa 2.4 JTD 99`
                      Uno 75 1.5i.e.8V 88`

Коментар

Re:Новина- Катализатор...

vesko.t написа:
                        Не сте ли виждали как става на тех.прегледи...или при диагностика ??
                        Прав си Шерлок... Подведох се по колегата преди мене. Ама и си мислех че с това дето го бучат отзад, просто измерват вредните емисии, а не могат и да разберат дали има катализатор.Глупави мисли от моя страна, но предната ми кола нямаше катализатор, и на всичките годишни прегледи веднъж не ми казаха "катализатор, ала-бала, вредни емисии"... Или преди не държаха на това?
                        1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

Working...
                        X