При мен запушената пръскалка пропръсква от време на време когато си поиска, но водата цвърчи право нагоре към небето и настрани на много ситни капчици - не стига до стъклото въобще, когато проработи, явно това, което я е запушило, променя пососката на водната струя. Още не съм успяла да я разглобя.... но пак ще опитам днес.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пунто -запушена пръскалка на чистачките - как да я разглобя?
Collapse
X
-
heraldita написа:Lane Staley написа:И малко духане трябва, ама за него съвети не се осмелявам да давам.Fiat Punto 1,1- 1996г.
газ-бензин , "Lovato"
Коментар
-
Вчера свалих моите пръскалки. Киснах ги в оцет и хлябна сода повече от 5 часа. После ги продухах с уста. Който не е пробвал да смеси оцет с хлябна сода да знае че течността ври и кипи буквално, за това съда не се пълни до горе. Иначе ефекта е жесток. Сега пръскат мн добре.Забелязах обаче, че самата пластмаса е се е спекла леко и регулирането после става трудно (при Браво/Брава пръскалките не са с метални топчета, а от пластмаса). Капнах малко масълце, колкото на върха на игла и после нямах проблем.Самото регулиране на струята вече е ужас, особено за сам човек. Отначало пръскаха чак на задния капак, че и по-далеч. Долу-горе за цялото регилиране ми отиде половин казанче с течност (добре че беше почти свършило, че го напълних с дест. вода колкото да ги регулирам).Space Star 1.9 DID
Коментар
-
Roko написа:Вчера свалих моите пръскалки. Киснах ги в оцет и хлябна сода повече от 5 часа. После ги продухах с уста. Който не е пробвал да смеси оцет с хлябна сода да знае че течността ври и кипи буквално, за това съда не се пълни до горе. Иначе ефекта е жесток. Сега пръскат мн добре.Fiat Punto 1,1- 1996г.
газ-бензин , "Lovato"
Коментар
-
Още не съм открила как се разглобява пустата пръскалка . Но проблемът наполовина се оправи от само себе си - сега от едната дюзичка на пръскалката пръска нормална струя вода, но с втората дюзичка (външната) мия стъклата на съседната кола . Явно това, което я запушва, се е поразместило от дупките по родните софийски улици, но още си е там ...Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.+газ
Коментар
-
Реакцията на взаимодействие м/у оцета (оцетна к/на; CH3COOH) и содата бикарбонат (хлябва сода; NaHCO3) е реакция на неутрализация.Оцетната киселина, позната още като етанова киселина, е органично химическо съединение, най-известно с това, че на него оцетът дължи киселия си вкус и острата си миризма. Оцетната киселина има широко приложение в практиката. 6% и 9%-ните й разтвори са известни под търговското наименование оцет.Содата за хляб е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). Тя е бяло твърдо вещество в нормални условия и се произвежда чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Взаимодейства с киселините, при което се отделя въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид и обуславя процеса бухване, както и образуването на шупли в изпечените продукти. CH3COOH + NaHCO3 → CH3COONa + CO2 + H2OАз лично от баба си знам, че като добавя хлябна сода в оцета, варовика по стъклените шишета и т.н. се чисти много лесно. Изпробвал съм го стотици пъти и знам че действа. За това и използвах метода при почистването на пръскалките!Space Star 1.9 DID
Коментар
-
Пък аз съм решил утре да пробвам друга идея. Запазих една спринцовка от противогрипна ваксина - вярно, че е вместимостта й е малка, обаче пък иглата е супер тънка. Та мисля да пробвам да пръскам с нея отвън навътре (демек без разглобяване на пръскалките ) Cillit (такъв препарат открих в къщи). Ако става - ще пиша. Ако не пиша - значи съм си губил времето с глупости. :Dex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
-
Pecho написа:Пък аз съм решил утре да пробвам друга идея. Запазих една спринцовка от противогрипна ваксина - вярно, че е вместимостта й е малка, обаче пък иглата е супер тънка. Та мисля да пробвам да пръскам с нея отвън навътре (демек без разглобяване на пръскалките ) Cillit (такъв препарат открих в къщи). Ако става - ще пиша. Ако не пиша - значи съм си губил времето с глупости. :DSpace Star 1.9 DID
Коментар
-
Мисля че има и пи лесен начин,без разглобяване. Пръскалките се запушват от котлен камък вследствие на употреба на вода. Налей два литра оцет и карай така докато го изпръскаш. После ползвай само препарат за чистачки и или го разреждай само с дестилирана вода. Сложи и едно филтърче на пътя на маркучите.Няма да имаш проблеми!Fiat Marea TD100
Коментар
-
Най- сетне намерих време да проверя защо не ми пръска задната чистачка. След 2 часа мотане установих, че не стига ток до машинката. Тъй като отзад в машинката влизат 2 букси с кабели, едната е за движение на чистачката, другата за водата. Поне така си мисля аз. И тази която е за пръскалката няма ток. И сега вече не знам какво да правя. Всички бушони са ми здрави, проверих ги един по един!
Коментар
-
Аз да споделя, че това със спринцовката от противогрипна ваксина и Cillit-а има осезаем ефект. Не може да се каже, че пръскат като нови (пак леко са изместени 2 от струите), ама като за няколко минути ръчкане е добре.Не знам доколко препаратът е изиграл роля, може и само от ръчкането да е. По-важното е, че иглата на тази спринцовка наистина е много тънка и може да се вкара в дупката на пръскалката (е иска се и известно търпение де). :Dex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
-
Да ви се похваля пък аз, че пръскалката ми вече пръска. Не знам как от само себе си. Един познат ми каза да натискам по - продължително ръчката и стана чудото, след 6 месеца мъки УРРРРААААААААА!!! Уж нямало голямо налягане и затова било, по-бавно била стигала водата. ДРЪН-ДРЪН. Поне половин минута съм държала ръчката, по едно време мислех, че ще ми изгори моторчето.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар