Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пунто -запушена пръскалка на чистачките - как да я разглобя?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Пунто -запушена пръскалка на чистачките - как да я разглобя?

Здравейте,от няколко дни ми се е запушила едната пръскалка на чистачките на предното стъкло (тази пред нешофьорската седалка) - проверих маркучетата, там всичко е ок. Явно е влязло някакво боклуче в самата пластмасова дюзичка - пробвах да я отпуша с игла - прокапва за малко и пак се запушва. Някой знае ли как да я разглобя тази дюзичка (това е черната пластмасова част, която е захваната за самия капак на колата)... пробвах с дърпане и въртене, но нищо не става, не излиза, а не искам да напъвам повече, защото ме е страх да не я счупя или изкъртя Колата е пунтото от подписа ми.Този раздел повече и ходи на тази тема.Модераторски екип на fiat-bg.org.Благодаря за корекцията на модераторския екип
    Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.+газ

Аз си сложих спирт и се отпушиха. Само се чудя, кой глупак им е сложил пластмасови винтчета за регулиране ъгъла на струята. И въобще кой е измислил пластмасовите винтчета?!
    Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
    ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Изкарай пръскалката и я сложи за около 10 мин. в оцет и ще стане като нова после погледни в оцета какви буклици ще има.
      Fiat Bravo 1.4 12v Turbo Makaron

Коментар

При Бравото става така - отваряш капака, издърпваш маркучето от пръскалката, самата пръскалка е на щипки, стискаш и завърташ. Излиза лесно.Предполагам при теб ще е същото.После я сложи в оцет както е казал колегата.Не бъркай с игла. По-добре намери един многожилен кабел, изтегли една жичка от него и човъркай с нея.И малко духане трябва, ама за него съвети не се осмелявам да давам.
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Пробвай с една тънка телчица или игла отпред в отворчето,при мен се получи пък тогава сваляй двигателя :D :D :D
          Fiat Multipla 1.6 16v BiPower 03:Lancia Delta3 1.6 16v 120 multijet

Коментар

Lane Staley написа:
            И малко духане трябва, ама за него съвети не се осмелявам да давам.
            Хаха, представям си как съм се яхнала на капака и продухвам дюзата А сега сериозно: точно тази пръскалка не можах да сваля (маркучетата ги разглобих и промих и през тях си тече водата), пробвах и с откачено точно при дюзата маркуче - водата излиза оттам без проблем. Проблемът е, че нещо е заседнало в самата пръскалка, но колкото и да гледах и да се пулих, там не видях никакви щипки . Прилича ми по-скоро като нещо навито, но въртях навсякъде и не излиза.... уф, хайде някой с пунто, който я е откачал тая пръскалка от капака, да каже как става номера

Коментар

Трява да стискаш самата пръскалка и ще излезе, но в никакъв случай с игла, защото няма смисъл вътре в пръскалката има боклучета и котлен камък, които с човъркане с игла не се махат отвътре и единственото което става е, че се разширяват дупките и после почваш да се оплакваш, че струята е слаба и колкото и да настройваш се пръска като от стара лозарска пръскачка. [/u]
              --Старата ръжда любов не хваща!--
              156 sportwagon 1,9 jtd 115
              ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

дупките няма как да се разширят щото в пластмасата има забодени две метални тръбички от които пръска водата към стъклото, така че не съм прецакала нищо (надявам се) с човъркането с игла

Коментар

На мен пък на задното ми стъкло не пръска, но нищо не сам разглобявала още. Утре ще погледна да видя дали изобщо ще разбера нещо. Иначе машинката работи (бръмчи). Нещо се е запушила може би??

Коментар

Inessita написа:
                    На мен пък на задното ми стъкло не пръска, но нищо не сам разглобявала още...
                    По-вероятната причина е повредено клапанче или прекъснат маркуч. Попръскай и слез огледай под колата. След това се върни и напиши къде е локвичката, за да получиш съвсем прецизни инструкции. :D@heraldita: Доколкото знам пръскалките струват около 5-6 лв. Защо не си купиш - така хем ще имаш нови пръскалки, хем ще разбереш как се де/монтират?
                    ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

Inessita написа:
                      На мен пък на задното ми стъкло не пръска, но нищо не сам разглобявала още. Утре ще погледна да видя дали изобщо ще разбера нещо. Иначе машинката работи (бръмчи). Нещо се е запушила може би??
                      Твоят проблем най-вероятно е от извадено маркуче точно преди пръскалката,това се случва често при Брава/о.За съжаление за да отсраниш този проблем трябва да свалиш кората на задната ( петата ) врата.За да се извади това маркуче,явно е била запушена пръскалката,но може и да не е била,добре е да я изпробваш.

Коментар

Pecho, нали все пак някой трябва да ги демонтира . Аз (ако разбера как става), предпочитам сама да се справя

Коментар

Някакво развитие?
                          like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Inessita написа:
                            Само да добавя: това че бръмчи, не е гаранция че работи коректно.Моята бръмчеше като Балканче в баир обаче не правеше необходимото налягане.А това налягане е необходимо за да преодолее усилието на възвратния клапан.Провери обаче останалите варианти - помпата не е много евтина.
                            I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Днеска щях да проверявам не само това, а и дуги неща, но цял ден вали. Провалиха ми се плановете! При първа възможност ще направя оглед и ще пиша какво съм установила.

Коментар

Working...
                              X