интересува ме, някой по-запознат с химията, ако може да сподели ксилол-а силен разтворител ли е? Толуол знам че е доста неприятен разтворител, и много бързо скапва гумените маркучи и уплътнения на бензинопроводите и помпата, но за ксилол нищо не намерих. Питам, защото ксилол може да се използва като добавка за повишаване на октановото число на бензина. Ако се добави 20% ксилол към бензина, октановото число скача с 5 единици (!!!). Същото прави и толуола, но поради неприятният ефект от разтварянето на гумите, не е препоръчителен да се ползва постоянно. П.С.: източниците ми са в интернет, т.е. пиша на общо основание, никъде няма лабораторни тестове (или поне аз не успях да намеря).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Повишаване на октановото число
Collapse
X
-
по-скоро метанол (освен повишаването на ОЧ извлича и водата от бензина/резервоара, щото е хигроскопичен), но не повече от 10%. Но ме интересува нещо, което да става за постоянна употреба."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
Synthy написа:по-скоро метанол (освен повишаването на ОЧ извлича и водата от бензина/резервоара, щото е хигроскопичен), но не повече от 10%. Но ме интересува нещо, което да става за постоянна употреба.||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
// Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар