Едва ли е само на психическа основа това. Имайки предвид по-добрата работа на двигателя по-малко натискаме с крачето. Така предполагам аз и не го твърдя на 100%. Относно скъпите горива... ми там удрят много на грамаж. Имах едно приятелче, което ми даваше нафта от омв премиум. Абе все ми носеше в много туби по малко литри и разходът ми се качи. Споделих мунали, че ако се опитва да ме играе на дребно с по 2-3 литра това е глупост и той ми казва: "Айде ела с мене да наливаме от колонката и да видиш." И наливаме ние и какво да видя - разлика огромна. На 50 л поне 2 литра си "удържат". Ами манафи кво повече да кажа...Сега се опитвам да намеря туба, която е разграфена от нулата още, но да е над 35 литра, за да мога да сипя от колонката в нея и да видя какво показва. И ако пак даде разлика къде да се оплача аджеба?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Използване на бензин 100 окт. вместо 95. Плюсове и минуси.
Collapse
X
-
www.CarProfi-BG.com
Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
Зареждане и ремонт на автоклиматици.
Най-атрактивните цени в София!
-
crush написа:....... Имайки предвид по-добрата работа на двигателя по-малко натискаме с крачето............
Коментар
-
Хм сигурно си прав... Но сега си задавам друг въпрос. Защо тогава има разлика в разхода при различно качество на горивата? По-качественото гориво "увеличава ли степета на компресия и предварението на шприца"?www.CarProfi-BG.com
Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
Зареждане и ремонт на автоклиматици.
Най-атрактивните цени в София!
Коментар
-
crush написа:Хм сигурно си прав... Но сега си задавам друг въпрос. Защо тогава има разлика в разхода при различно качество на горивата? По-качественото гориво "увеличава ли степета на компресия и предварението на шприца"?
Коментар
-
Е ок ще го кажа същото нещо погледнато в обратна посокалС октан 95 колата явно не е вървяла както трябва и базата за сравнение която имах преди бяха от бензин 95 а именно 11 литра градско в СофияМоже и в грамажа да се лъже около 5% това незнам и не ми се ходи с колба разграфена и си наточа точно 1 литър.Между другото колата ми има knock сензор и Чува детонации.Punto 1.4 gt
Коментар
-
Малко да възобновя темата!Та прочетох една статия, в която пише, че по-калоричното гориво е 95 а не 100. Това се дължало на допълнителните присадки в 100 октановия бензин, благодарение на които горивото е 100 октана. Т.е. 100 октана се получават чрез някакви добавки, за сметка на калоричността. Това означава, че ако имаме истински 95 и 100 по RON бензин, сипвани в един и същ автомобил, то от 95 би трябвало да очакваме повече мощност, тъй като степента на сгъстяване е константа.Вярно ли е това?Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
-
Удрят в литрите отскоро определено. Май е повече от 2л на 50л. Винаги карам пълно до светване на лампата. Досега като ми светне лампата и заредя догоре събира обикновенно около 41, понякога 42л. При последното зареждане пак така, светна лампата и ми събра почти 47л. Там прекъсна пистолета и ония пак натиска и казва, че още 2л може да поеме, на което аз му казах, че резервоара ми е 50л, на което той отвори едни големи очи и си глътна езика. Пазя си и бончето с литрите. Питах го как е възможно това, пък той ми казва, че неговата работа е само да зарежда... Това на Ромоил. Пълна измама, но тяхния 95 май е единствения истински във Варна и пак там ще ходя.
Коментар
-
Ето какво изрових!Енергийно съдържание на горивата и октаново число по изследователския метод.Вид гориво:Бензин.......91-98 октана (RON)....29.00 MJ/L...45.00 MJ/kgГаз - LPG...115 октана (RON).......22.16 MJ/L...34.39 MJ/kgЕтанол.......129 октана (RON)........19.59 MJ/L...30.40 MJ/kgМетанол.....123 октана (RON)......14.57 MJ/L...22.61 MJ/kgГазохол......93/94 октана (RON)...28.06 MJ/L...43.54 MJ/kg (10%Етанол + 90%Бензин)Нафта................................... ...........40.90 MJ/L...63.47 MJ/kg (няма октани - има цетаново число ама то е друга история)Данните за калоричността в МегаДжаули за литър и съответно за килограм.От таблицата директно се вижда че газта е близо 30% по-малко калорична на литър спрямо бензина. Както и нафтата е 33% по-калорична от бензина. Което обяснява и разликите в разхода на колата при различните типове горива. Говорим за литър естествено.Също така се вижда че няма връзка между калоричността на едно гориво и неговото октаново число. Общо погледнато калоричността на горивата е свързана с тяхната плътност.И добре де (ще питате вие) нали високооктановия бензин е "по-силен"?Е няма такова нещо. Всички бензини са с еднаква сила (калории). Само че високооктановите горива издържат по-голямо "натъпкване" в цилиндъра. Тоест можем да вдигнем степента на сгъстяване и да извадим повече мощност на един такт. Но това е за сметка на повече гориво а не от октаните. И естествено от по-високото октаново число може да се възползват САМО двигатели направени специално за него. Т.е. такива с по-голяма степен на сгъстяване. Добрата новина е че колкото по-сгъстен е един двигател толкова е по-подходящ за работа на газ. Т.е. двигателите пригодени заводски за 98 ще работят по-добре от тези за 95 или 92.Вредната страна на по-голямото октаново число е по-бавното изгаряне в цилиндъра което се компенсира с по-голямо предварение на аванса. За това се налага на газ да се коригира аванса било ръчно било с аванскоректори както знаете.Panda Climbing 4x4 1,2 FIRE
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар