За 22 месеца, откакто я имам, зареждам само и единствено Шел 95 обикновен. Няма нито един момент, в който да е била спъната колата и да се усеща някакво придърпване. Зарежданията от други бензиностанции се броят на пръстите на едната ми ръка и е било по стечение на обстоятелствата. В тези случаи винаги съм усещал драстична промяна в поведението на автомобила и то, в негативна посока. Така че никой не може да ме убеди да си сменя бензиностанцията.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Използване на бензин 100 окт. вместо 95. Плюсове и минуси.
Collapse
X
-
BO написа:Просто и единствено нищо няма да се промени.Дали на "нормална" кола ще сипеш 95 или 100 октана, то разлика няма да има. Всичко идва от внушението и неразбирането на този, който налива 100 октана с идеята колата му да върви повече., под какъвто и начин да го правят, физически да отговаря на 100.Ето и малко да погледате, благодарение на колегата пуснал темата:http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=31004Никой автомобил, на който изрично не е оказано да се сипва 98 октанов бензин няма абсолютно никакъв смисъл да му се налива високооктаново гориво. Освен ако не сте супер богати, че да си давате парите за глупости.
A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Колеги имайте в предвид че бензина има не само октаново число. Това с октановото число новите системи го избягват, те си имат антидетонационен датчик и се движат на ръба на детонацията. Важно е каква манджа има вътре в бензина, и колко е енергията в него. Не случайно самолетните бензини имат две числа октаново и топлинно. например Б95-130 и двете трябва да отговарят иначе няма сертификат. За съжаление при автогоривата топлинните числа ги знае само производителя, октановото се корегира с добавка и почва големото надлъгване за сметка на разхода на гориво. Това е проблем който не можем да решим ние, а трябва държавните контролни органи да намалеят корупцията и да завишат контрола. Освен това има недобросъвестни бензинджийй които слагат разни "гуджели"+ добавка. Например кондензат от газовите хранилища който по принцип е отпадък. Същото важи и за пропорцията на бутан и пропан. единия газ е отпадък и се сетете в поза на кой се променя съотношението.
Коментар
-
и аз карам на 95..100те октана са си газария според мен, ако има някаква разлика в поведението на колата то ще е минималнаотносно колегата с москвича.. ти си минал от 86 на 96 .. тва са 10 октана .. няма как да не се даржи по добре
при Дизелите автомобили смяната на Дизелово гоиво се усеща повече . предишната ми кола бесхе мерцедес 123ка - стара трошка но класика .. при нея се усещташе всичко и разликата беш огромна, промени в скороста съм имал до 20 25км/ч отгоре , но да не се отплесвам от темата
Пунтак 1.1 с лека измама под капака
Коментар
-
абе.. ако бензина 95 е наистина 95, а 100 е наистина 100, то изобщо не е добра идея да се налива 100. тогава ще се наложи изместване на искрата, заради по-викото октаново число (по-нисък детонационен коефициент от там по-плавно запалване и горене => по-дълго горене във времето => опасност от прегаряне на изпускателни клапани). Колкото октана са казали от завода, толкова трябва да се сипва. А какво има в нашият "бензин" - това вече е съвсем друг въпрос. Като изпразня резервоара (А95-Н от Петрол) мисля да сипя кинитронският 100 - бил гръцки, без добавки, колата летяла, ’нам си к’во... та ми е любопитно дали ще има някаква разлика."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
не мисля че пише МИНИМУМ. Пише 95, няма минимум, няма максимум. За толкова е проектирана компресията - според времето необходимо за изгаряне на бензин 95."За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)
Коментар
-
Synthy написа:абе.. ако бензина 95 е наистина 95, а 100 е наистина 100, то изобщо не е добра идея да се налива 100. тогава ще се наложи изместване на искрата, заради по-викото октаново число (по-висок детонационен коефициент от там по-плавно запалване и горене => по-дълго горене във времето => опасност от прегаряне на изпускателни клапани). Колкото октана са казали от завода, толкова трябва да се сипва. А какво има в нашият "бензин" - това вече е съвсем друг въпрос. Като изпразня резервоара (А95-Н от Петрол) мисля да сипя кинитронският 100 - бил гръцки, без добавки, колата летяла, ’нам си к’во... та ми е любопитно дали ще има някаква разлика.Фиат Брава 1.4 12V 1998г
Коментар
-
Малко живот на темата да дам.Едно време в университета по химия правихме едни опити. Нагрявахме бензин 95 в един стъклен съд. Изпаренията по една тръбичка серпетина ги охлаждахме с мокър парцал и накрая капеше в едно друго стъклено приборче.Извода беше, че от 100мл бензин 95мл се изпариха и кондензираха и ги събрахме в другото съдче.5% от тях си стояха в голямата колба и бяха като утайка на дъното.Такъв опит може да си направите с бензини от различни бензиностанции поне да се установи в кой има най много гадости да не се зарежда от там.Понеже тия гадости които не се изпариха замърсяват горивната система.А от моя опит за различните бензини с 100 октанов ми дава близо литър по - малък разход в София.От 11 падна на 10.Punto 1.4 gt
Коментар
-
jblmusic написа:.....................А от моя опит за различните бензини с 100 октанов ми дава близо литър по - малък разход в София.От 11 падна на 10.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар