Колеги, при кои двигатели НЕ е препоръчително да се кара с 98 и нагоре и защо? Дайте няк`во обяснение.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Относно каране с А98
Collapse
X
-
Всяка кола в упътването и си пише с какво гориво да се кара. Бъкани са с една камара датчици, електроника... Всичко е настроено към дадено октаново число на горивото. Преди години имах фиеста с джъмпер 95/98. Не съм чувал фиатите да имат такъв. Европейския стандарт е 95, американския по спомен трябва да е 97. Идеята е, че за да работи всичко коректно най-добре да се ползва бензин за какъвто е направена колата. Понякога може да се слага с по-висок октан, но само понякога - за душевно успокоение, че може да отпуши дюзи Същото се отнася и за добавките - само ако се налага и то не постоянно. Лично мнение
Коментар
-
Колата сама си дава предварението според октановото число на бензина, който е сипан. Не съм чувал за двигатели при които по-хубавия бензин да прави проблем. По високото октаново число означава, че бензина е по-малко склонен към детонации, т.е. да се запали от температурата в горивния блок, което значи че двигателя се пази повече.--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
При тези цени на горивата карането с какъвто и да е бензин, различен от обикновен А-95, разбира се, в никакъв случай от квартална безименна бензиностанция, е "на гол тумбак - чифте пищови". Досега съм зареждал само такъв бензин, с 2-3 разочароващи изключения и мога да кажа, че разходът ми винаги е в нормите. Последен пример - от снощи. Ходих с един приятел да вземам от летище София едни други приятели с всичкия им багаж. На отиване - около 120 километра на климатик, понеже след това слънцето се скри, газ по магистралата средно с около 130-140, на места до 180, когато някой състезател ме ядоса. На връщане - 5 души с пълно комби с багаж - пак 130-140 на магистралата, по другия път - около 100-110, равносметка - 33 литра за 466 километра, или 7,1 разход. Така че, по-скъп бензин при тези условия - напълно безсмислено.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
На места - 180, когато някой те ядосва??? Ето защо умират всеки ден хора - много се ядосват. Айде спрете се малко с тези скорости. И ония ден цяло семейство с Land Rover, загина на магистралата, а той е доста по-надежден от нашите кошници.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
style34 написа:На места - 180, когато някой те ядосва??? Ето защо умират всеки ден хора - много се ядосват. Айде спрете се малко с тези скорости. И ония ден цяло семейство с Land Rover, загина на магистралата, а той е доста по-надежден от нашите кошници.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Абе в общи линии ако имаш по-висока степен на сгъстяване - трябва да караш с 98, но ако си с по-ниска степен, може и с 95. Граница точна май няма, но над 10-11 сгъстяване, си сипвай 98 и не се притеснявай. Цялата работа идва от това че при сгъстяването 98 издържа повече преди детонации, докато 95 издържа по-малко и детонира. То затова и на газ мотора работи още по-тихо, защото тя има по-високо окт. чсило.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар