Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Marea 1.6 16v - съвети преди покупка

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Marea 1.6 16v - съвети преди покупка

Здравейте,

Изпадна ми една изгодна Marea 1.6 бензин/газ , която смятам да ползвам за ежедневка.
    Чисто финансово ме интересува , колко излиза първоначалното обслужване и последващите ги такива ?
    Преди покупка кои са й детските болести , за които да следя?

Потърсих във форума конкретна информация по моя въпрос, видях основно спорове бензин vs дизел.

Здрав двигател, здрава ск.кутия, не ръждясва.
    Смени ангренажа - около и под 300 лв с труд.
    Смени и водна помпа за да не хвърлиш двигателя за едни 100-150 лв с труда.
    Евентуално детски болести - на тези години радиаторите - на двигател и на парно - не са скъпи.
    Единия под 200 лв , другия около 100.
    Виж и пружините как са. Някой носач може да трябва да се смени, но това е за всяка кола. Както и спирачки.

Коментар

PM_u_bo написа: Преглед на мнението
      Здрав двигател, здрава ск.кутия, не ръждясва.
      Смени ангренажа - около и под 300 лв с труд.
      Смени и водна помпа за да не хвърлиш двигателя за едни 100-150 лв с труда.
      Евентуално детски болести - на тези години радиаторите - на двигател и на парно - не са скъпи.
      Единия под 200 лв , другия около 100.
      Виж и пружините как са. Някой носач може да трябва да се смени, но това е за всяка кола. Както и спирачки.
      Здравей,

Днес минах и погледнах колата, малко мудна ми се видя за 100 коня , но все пак слизам от турбиниран дизел.
      Тази която огледах, под капака беше в добро състояние, работеше като часовник , само че като загря и купето вътре запоти всички прозорци включително и средното огледало.
      Миризмата на антифриз издаде радиатора/маркуча за парното което описа като детска болест.

Колата e 99г , Мареа с OBD1 или OBD2 букси са , тъй като искам да разбера чека(дюзата която свети) дали е заради газта или нещо друго?

Коментар

ОБД -1. Буксата е около ботуша на десния амортисьор. А за радиаторчето не се сваля таблото.
        Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

Благодаря.

Коментар

Не е ОБД буксата,трябва ти преход 3 пина ОБД. Намира се на ботуша зад акумулатора,като същите букси са на АБС и фабрична аларма(ако я има) . Седят една до друга и трябва да уцелиш коя ти трябва точно. Буксата на въздушните възглавници е под жабката вътре,пак е три пина към ОБД но се чете с Ваг Ком, с ЕЛМ не става. Често боледуват от студени спойки в блока който управлява АБС. Изразява се в изчезване и появяване на АБС в началото на проблема а на по късен етап с изчезване напълно на АБС .Има теми , лечението е сравнително лесно. Ако е с климатик отпред на кондензатора на климатика където се закачват маркучите ,като стане на години колата се появяват микропукнатини от които бяга фреона.
            Страдат още от тампони на стабилизираща щанга и биалетки . Друга подробност е че на калника пише 100 ,но колата е103 коня и влиза за малко в големия данък. Разхода също може и да не ти хареса. Click image for larger version  Name:	prehoden-kabel-za-toyota-17-kam-16-pina-za-obd2-copy-image_6055423823c81_800x800.jpg Views:	0 Size:	58,7 KB ID:	2758543
            Последна редакция от kiriluz1; 19.12.2022, 09:33.

Коментар

Здравей kiriluz,

Утре имаме среща в сервиз да я вдигнат и прочетат. За обща култура се интересувах за буксата. Разхода на газ извънградско бил 8/100 в града да качи на 10-11 съм окей. Така или иначе повечето време сам ще я карам.
              ​​​​​​

Коментар

Здравей kiriluz,

Утре имаме среща в сервиз да я вдигнат и прочетат. За обща култура се интересувах за буксата. Разхода на газ извънградско бил 8/100 в града да качи на 10-11 съм окей. Така или иначе повечето време сам ще я карам.
                ​​​​​​
                Тази която карах беше автоматик и най-ниския разход на газ в града беше 14 за София става дума .Средния в града по-често се движеше към 16 при сравнително къси разстояния на които съм я карал, извън града 9-10 при каране в ограниченията.

Коментар

kiriluz1 написа: Преглед на мнението

Тази която карах беше автоматик и най-ниския разход на газ в града беше 14 за София става дума .Средния в града по-често се движеше към 16 при сравнително къси разстояния на които съм я карал, извън града 9-10 при каране в ограниченията.
                  Не, не тази е ръчка. Сигурно първия месец ще гоня твоя разход докато й свикна, не съм карал бензинова кола от 6-7 години ? . Та ако видиш една Мареа гаснеща на светофарите - не е някоя кифла ? Иначе ако беше до ниския разход щях да купя дизел, но на мен все ми се пада след известно време да сменям демпфер и ми дойде до гушата. А и сега с тия ограничения в центъра на София... тази да избута там 3-4 години ще съм доволен. Поне е ЕКО 3 .

Мислех и за варианта за някое Пунто, гледах и японки, нищо не ми грабна окото. С VW не ми се рискува, резервния ми вариант бяха няколко Опела (1.4 , 1.6) , които още не бяха ги догонили ръждоядите.

Коментар

За каране е много приятна,поне на мен ми харесваше много. Аз пък все бензинови съм карал,сега за първи път дизел. Между другото Браво 2 1,9 jtd 2007 120 коня ми дадоха ЕКО 3.

Коментар

Друг глупав въпрос, пича е монтирал в колата газова уредба която не я е узаконил. Чета за стъпките за узаконяване, къде в София има КТПГУ (ГТП за газови уредби) ?
                      Няма достъп до стписъка от сайта на ИААА за списъка на същите.

Коментар

челопечене https://goo.gl/maps/qJLJ8uwDEQnxY9jh8

ОЮАР ЕООД - https://onlinebulgaria.bg/profile/Go...pechene-Sofiya

но преди това ти трябва розов лист от газ сервиз
                        Последна редакция от Optimst5; 23.12.2022, 18:23.

Коментар

Working...
                        X